Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Huși-Corni

Orașul Huși este situat în partea estică a României, aproape de vama Albița, la graniță cu Republica Moldova.

În anul 1587, episcopul Bernardin Quirini, care a vizitat comunitatea din Huși, relata că aici existau 1.030 de case, iar catolici erau 72 de familii cu 435 de suflete, având o biserică de lemn.

Prefectul misiunii franciscane, pr. Giovanni Crisostomo di Giovanni, în raportul din 9 aprilie 1762, amintește două comunități catolice la Huși: una în cartierul Corni, cu biserica "Sfântul Anton", și cealaltă în oraș, cu biserica "Sfânta Cruce". Biserica veche din Corni a fost pe deal, în partea de nord-est.

În anul 1840, episcopul Antonio de Stefano a construit o altă biserică, în locul în care se află cea de astăzi.

Creșterea însemnată a comunității catolice (la sfârșitul secolului al XIX-lea erau 700 de familii) a făcut ca biserica ridicată în anul 1840 să devină neîncăpătoare. Astfel, parohul Bernardin Just, OFMConv., între anii 1898 și 1900 a construit o nouă biserică, cea actuală.

De-a lungul anilor și din cauza diferitelor intemperii, biserica a suferit mai multe daune, fiind nevoie de câteva intervenții de consolidare, renovare și înfrumusețare. Principalele lucrări de renovare s-au realizat în anii 1932, 1940 și 1957. După anul 1990, preoții Iosif Simon, Andrei Ficău și Damian Pișta au realizat mai multe consolidări și renovări.

Din anul 2008, cu sprijinul Episcopiei de Iași, al provinciei franciscane, al arhitectului Anghel Teodor, al inginerului Neagu, al lui Franț Gheorghe, al firmei Ceracons reprezentată de Albert Romila și Eugen Capraru, al binefăcătorilor și al autorităților locale, s-a demarat un amplu proiect de consolidare, renovare și decorare a bisericii. Astfel, s-a refăcut acoperișul, s-a restaurat altarul din lemn care își are existența încă din anul 1900, s-a refăcut dușumeaua, s-au realizat vitraliile și s-a refăcut în întregime pictura.

Pr. Benone Butacu, OFMConv.

* * *

Sfințirea bisericii

Într-o atmosferă de mare sărbătoare, comunitatea din Huși-Corni a participat la un moment istoric: consacrarea altarului și sfințirea bisericii, duminică, 4 septembrie.

Preasfințitul Aurel Percă și Preasfințitul Anton Coșa au fost primiți cu mare bucurie de către parohul comunității, de primarul Ioan Ciupilan, alături de întreaga comunitate.

La începutul celebrării, părintele paroh Benone Butacu, jr., a făcut istoricul bisericii renovate. Au fost de față, alături de episcopi și preoți, pr. Teofil Petrișor, ministru provincial, autorități locale și județene, precum și un mare număr de credincioși. S-a binecuvântat apa și s-a sfințit poporul și zidurile bisericii de jur împrejur având aproximativ 250 de nași din rândurile credincioșilor comunității. S-a deschis solemn ușa principală a bisericii și s-au sfințit zidurile interioare.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Anton Coșa care ne-a invitat să realizăm o Biserică vie, la fel de măreață, prin reînnoirea vieții spirituale.

La finalul celebrării, PS Aurel Percă a înmânat părintelui paroh Benone Butacu, jr., distincția "Crucea comemorativă " din partea Episcopiei de Iași ca o recunoaștere a eforturilor de renovare a bisericii. O caldă mulțumire s-a îndreptat către părintele Alois Bulai care a oferit un dar splendid bisericii noastre, tematica picturilor: femeia sfântă a Vechiului și Noului Testament.

Cipriana Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat