Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sfințirea bisericii din Cerdac

Pentru toată Valea Slănicului sâmbătă, 10 septembrie, a fost o zi foarte importantă și unică deoarece, după 11 ani de rugăciune și dăruire, inima comunității parohiale a primit un nou impuls de credință și i-a adus preamărire lui Dumnezeu, prin consacrarea altarului și sfințirea bisericii din Cerdac, filiala Parohiei Slănic Moldova, de către PS Aurel Percă.

Ceremoniile au început în jurul orei 10.45, când pr. Petrică Dăncuț, parohul comunității, împreună cu preoții și o mare mulțime de credincioși, l-au întâmpinat pe PS Percă. Doi copii în costum național au oferit pâine și sare, după care părintele paroh a prezentat istoricul bisericii.

Cei peste două sute de nași ai bisericii, din rândurile credincioșilor comunității, cu lumânări și pânză albă, au înconjurat lăcașul sfânt, a căror ziduri exterioare au fost stropite cu apă sfințită. Apoi s-a deschis solemn ușa principală a bisericii conform ritualului, urmând să fie sfințite și zidurile interioare.

După liturgia cuvântului, în cuvântul de învățătură, Preasfințitul ne-a invitat să realizăm o Biserică vie, să fim convinși și încrezători în prezența lui Isus în sfânta Euharistie și să invocăm mereu ajutorul sfinților, în mod deosebit pe cei trei fericiți ale căror relicve s-au depus în altar: Ieremia Valahul, Anton Durcovici și Vladimir Ghika.

Alte cinci momente care au completat ritualul consacrării altarului și sfințirii bisericii: litania tuturor sfinților, rugăciunea de consacrare, ungerea cu sfânta crismă a altarului și a pereților bisericii, tămâierea altarului și a bisericii, împodobirea altarului și iluminarea bisericii.

După binecuvântarea finală toți credincioșii și pelerinii, veniți la această sărbătoare, au servit masa în curtea bisericii, în semn de comuniune și împărtășire a recunoștinței aduse Domnului și sfintei Fecioare Maria.

În semn de aducere aminte, Preasfințitul Aurel a plantat un brad argintiu în curtea bisericii.

În octombrie 2004, pr. Francisc Căzănel a cumpărat terenul pe care era o construcție veche din care s-au păstrat doar zidurile laterale consolidate ulterior. La 12 septembrie 2005, credincioșii au început lucrările de construire a noii biserici sub îndrumarea arhitectului Gheorghe Herea. La 22 august 2007, credincioșii au primit cu bucurie decretul episcopal nr. 1659 prin care PS Petru Gherghel a stabilit ca biserica să fie încredințată grijii Mamei noastre cerești, având hramul Nașterea Sfintei Fecioare Maria.

Surorile lui Isus Răscumpărătorul



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat