Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Assisi: Rugăciune pentru pace

Răspunzând apelului papei Francisc, Biserica Catolică din întreaga lume a celebrat marți, 20 septembrie, o Zi Mondială de Rugăciune pentru Pace. În România, la îndemnul episcopilor s-au celebrat Liturghii și s-au făcut rugăciuni pentru pace în toate bisericile catolice.

Această zi de rugăciune a avut loc pe fundalul întâlnirii interreligioase pentru pace care s-a desfășurat la Assisi, în perioada 18-20 septembrie, la care au participat peste 500 de lideri și reprezentanți ai religiilor din lumea întreagă. Tema a fost "Sete de pace. Religii și culturi în dialog". În ultima zi a fost prezent și papa Francisc.

Printre participanți s-au numărat Sanctitatea Sa Bartolomeu I (patriarh ecumenic al Constantinopolului), Abbas Shuman (vicepreședinte al Universității sunite Al Azhar din Egipt), Excelența Sa Justin Welby (arhiepiscop de Canterbury), Sanctitatea Sa Efrem al II-lea (patriarh siro-ortodox al Antiohiei), Riccardo di Segni (capul rabinilor din Roma), precum și Koei Morikawa Tendaizasu (capul suprem al școlii Tendai din Japonia). Din România au participat PS Virgil Bercea (episcop al Eparhiei de Oradea Mare), reprezentant al Bisericii Catolice din România, ÎPS Serafim Joantă (mitropolit ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord) și ÎPS Ioan Selejan (mitropolit al Banatului), reprezentanți ai Patriarhiei Ortodoxe Române. De asemenea, au fost prezenți și șase deținători ai Premiului Nobel pentru Pace.

Sosit la Assisi, Sfântul Părinte i-a salutat pe fiecare în parte, a luat prânzul împreună cu liderii religioși și cu 25 de refugiați din diferite țări ale lumii, după care au urmat momente de rugăciune pentru fiecare religie în locuri diferite pentru a evita riscul sincretismului și al relativismului. Toate confesiunile creștine au participat la rugăciunea care a avut loc la mormântul sfântului Francisc.

La ceremonia de încheiere, papa Francisc împreună cu liderii confesiunilor creștine și ai religiilor au semnat un Apel la pace. După lectura publică a acestuia, participanții au păstrat un moment de tăcere în memoria victimelor războaielor și terorismului. Apelul a fost înmânat unor copii de diferite religii care, la rândul lor, l-au înmânat reprezentanților națiunilor proprii. După ceremonia de semnare a documentului s-a aprins câte o candelă pentru toate țările afectate de război, iar la final, papa și ceilalți participanți și-au dat unii altora îmbrățișarea fraternă a păcii.

Tamar Mikalli, creștină din Alep, fiind prezentă la acest moment, mărturisea: "Vin din Alep, orașul martir din Siria. Alep, când rostesc acest nume, mi se strânge inima (...) A izbucnit războiul, încă nu știu bine pentru ce. Au început să plouă bombe care distrugeau casele. Încă aud strigătele unui tată, ale unei mame sau urletele copiilor care-i caută pe părinții lor".

Întâlnirea tuturor religiilor pentru pace a fost promovată de Comunitatea "Sfântul Egidiu" alături de comunitățile franciscane din Assisi. Anul acesta s-au împlinit 30 de ani de la prima întâlnire interreligioasă pentru pace, convocată de sfântul papă Ioan Paul al II-lea, la 27 septembrie 1986, la Assisi.

Anul viitor Întâlnirea "Oameni și religii" va avea loc la Osnabrück, în Germania, unde la 24 octombrie 1648, s-a încheiat Pacea Westfalică și s-a pus capăt Războiului de Treizeci de Ani.

Pr. Claudiu Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat