Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri. Stiri. Stiri -

Știri interne

Formare
În zilele de 21 și 22 noiembrie 2015, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian s-au desfășurat lucrările simpozionului cu tema "Priorități în formarea permanentă a persoanelor consacrate de astăzi". Tematica a făcut referință la formarea continuă a persoanelor consacrate. În prima zi a dezbaterilor au participat 48 de persoane, iar a doua zi, 31. Lucrările au fost prezentate de PS Florentin Crihălmeanu, pr. Cătălin Emilian OFMConv, sr. Ruth Casey, FCJ, pr. Florin Silaghi, SJ, și Anca Frona. În deschidere a vorbit și PS Petru Gherghel.

Colecția "Magnificat"
Noua colecție de cântece bisericești, intitulată "Magnificat", este o lucrare editată de Oficiul pentru Muzică Sacră și Cânt Bisericesc al Episcopiei de Iași, în colaborare cu Arhiepiscopia de București. Colecția a fost prezentată la finalul Liturghiei din 6 decembrie 2015, prezidată de PS Petru Gherghel în catedrala din Iași, când 71 de tineri au depus adeziunea în Acțiunea Catolică. Având formatul 14x20 cm, 716 pagini, tipărită în două culori, cartea este legată cu coperți tari și costă 50 lei. La Liturghie au fost mai mulți preoți membri ai Comisiei Diecezane pentru Muzica Sacră, dintre care pr. Pavel Chelaru a făcut o prezentare a acestei lucrări.

Din nou pe scenă
Piesa de teatru "Anton Durcovici - omul cu fața de bronz" a revenit pe scena Teatrului "Bacovia" din Bacău, chiar în sărbătoarea fericitului Anton Durcovici, la 10 decembrie 2015, când actorii Teatrului din Clopotniță au jucat această piesă scrisă de Laurențiu Budău, în regia lui Ion Coșa. Înainte de începerea piesei, pr. Fabian Doboș a prezentat mesajul episcopului Petru Gherghel de încurajare a celor care au contribuit la crearea acestui proiect. O înregistrare video a piesei este disponibilă și în format DVD și poate fi achiziționat de la Librăria "Presa Bună" și de la unele birouri parohiale.

Catolici premiați
Șase elevi catolici - Robert Blânda (Răducăneni), Petrișor Cătălin Iosif (Izvoarele) și ieșenii Carmil Matia Giorgio Chelaru, Ioana Bonaparte, Emanuel Petrișor și Maria Luiza Vîrgă - cu rezultate deosebite la olimpiada națională de religie, cult romano-catolic -, au fost printre cei premiați la a IV-a ediție a Galei excelenței în educație, desfășurată, marți, 24 noiembrie 2015, la Iași. Gala a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Iași, în parteneriat cu Primăria Iași și Consiliul Județean Iași. Premierea a avut loc la Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu".

Pelerinul iubirii milostive
O nouă carte scrisă de Ecaterina Hanganu, având titlul Pelerinul iubirii milostive. Sfântul Ioan Paul al II-lea și România, a fost lansată la Iași, marți, 15 decembrie 2015, în sala de consilii din sediul Episcopiei. Cartea a fost realizată la Editura "Galaxia Gutenberg". Au avut intervenții: PS Petru Gherghel, pr. Marius Taloș, SJ, pr. Mihai Budău și pr. Cornel Cadar, ca moderator, participând și în calitate de coordonator al Editurii "Presa Bună", în cadrul căreia doamna Ecaterina Hanganu a mai publicat două cărți: Papa Francisc. O întreită premieră, în anul 2013, și Ioan Paul al II-lea, apostol al milostivirii divine, în anul 2011.

Proiectul IDEAS
Conferința de finalizare a Proiectului IDEAS, implementat în perioada ianuarie-decembrie 2015, de Centrul Diecezan Caritas Iași, s-a desfășurat marți, 15 decembrie 2015, la Tomești, în prezența PS Aurel Percă. În cadrul proiectului, persoanele care fac parte din grupuri vulnerabile au reușit să se califice într-o meserie, să beneficieze de servicii de suport, consiliere psihologică și profesională, precum și formare în meserii care le oferă o alternativă pe piața muncii. Au fost înființate nouă structuri de economie socială, în care au fost create 62 de locuri de muncă pentru o parte dintre beneficiarii proiectului.

Radio Maria la Roman
A fost inaugurat, la 10 decembrie 2015, releul Radio Maria, de la Rotunda, com. Doljești, județul Neamț, care emite programul Radio Maria pe frecvența AM 1485 kHz. Programul poate fi recepționat aproximativ în toate localitățile din jurul orașului Roman până spre Pașcani și Târgu Frumos. Radio Maria poate fi ascultat în Moldova pe frecvența 12687 MHz (prin intermediul DIGI), pe frecvența 89,6 FM (cu aparatele de radio, în zona Bacăului) sau online prin www.radiomaria.ro.

Aulă redenumită
PS Petru Gherghel a stabilit, prin decret episcopal, schimbarea numelui aulei de la subsolul catedralei "Sfânta Fecioara Maria, Regină" din Iași, în aula "Fericitul Anton Durcovici". Decretul a fost prezentat, joi, 10 decembrie 2015, în cadrul simpozionului "Fericitul Anton Durcovici și viața consacrată", prilejuit de Anul Vieții Consacrate, precum și de aniversarea fericitului Anton Durcovici.

Profesiune perpetuă
Patru surori au făcut profesiunea solemnă în cadrul Ordinului Franciscan Secular (Terțiar), la Liturghia prezidată de părintele Anton Acatrinei, OFMConv., în biserica parohială din Buruienești, la 8 decembrie 2015. Printre preoții concelebranți a fost și părintele Iulian-Claudiu Petrea, asistentul spiritual local al fraternității terțiare din Buruienești.

Comemorare
Comunitatea parohială din Buruienești l-a comemorat, joi, 17 decembrie 2015, pe pr. Petru Ciocan, OFMConv., fostul ei paroh în perioada 1 martie 1970 - 1 septembrie 2000, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit 10 ani. Liturghia comemorativă a fost prezidată de PS Aurel Percă, avându-l alături pe ministrul provincial, pr. Emilian Cătălin, OFMConv., concelebrând 30 de preoți (atât originari sau care au activat ori activează în această localitate, cât și preoți franciscani). La Buruienești a fost prezentă și caravana mobilă a postului Radio Maria, care a transmis în direct Liturghia, iar la finalul celebrării, Orest Nichita, promotor, a prezentat rolul Radio Maria pentru credincioși.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor din luna decembrie 2015 se numără: Săptămâna familiei și a milostivirii la Pustiana (8-13 decembrie) și la Cleja "Sfântul Francisc" (14-20 decembrie); "Zilele familiei și ale milostivirii" la Ciugheș (20-23 decembrie).

Pe scurt
- 10-20 noiembrie: Pelerinaj în Țara Sfântă al unui grup de 11 preoți din promoția 1979, printre care și PS Aurel Percă
- 16 noiembrie: Întâlnirea diecezană a asistenților spirituali Scout, în Parohia Satu Nou (NT)
- 22 noiembrie: Sfințirea noului clopot al bisericii "Înălțarea Domnului" din Păltinoasa - filiala Parohiei Cacica, jud. Suceava, Liturghia fiind prezidată de PS Aurel Percă
- 22 noiembrie: Sr. Maria Cecilia Dămoc a fost primită în Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", la Liturghia prezidată de pr. Iosif Dorcu, în biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași
- 27-29 noiembrie: Zile de reculegere pentru 17 tineri participanți la cele șapte ediții ale Grupului "Samuel", la Mănăstirea Surorilor Clarise din Roman, Liturghia de încheiere fiind prezidată de PS Petru Gherghel
- 29 noiembrie: "Admissio" pentru 13 seminariști ai anului III și un seminarist al anului IV din cadrul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași
- 1 decembrie: Sfințirea monumentului eroilor din Răchiteni
- 4 decembrie: Hramul capelei "Sfânta Varvara" din salina de la Cacica, Liturghia fiind prezidată de PS Aurel Percă
- 5-7 decembrie: Pelerinaj pe urmele sfântului Pio, al unui grup de 44 de pelerini din comunitatea catolică română din Padova
- 6 decembrie: Adeziunea a 15 tineri în Asociația Kolping, la Oituz
- 7 decembrie: Sesiunea științifică "Sfânta Fecioară Maria, fără de prihană în pietatea populară", la Institutul Teologic Franciscan din Roman
- 8 decembrie: Sărbătoarea familiilor din comunitatea catolică română din Padova
- 8 decembrie - 10 ianuarie: A treia ediție a inițiativei de Crăciun "Martin Benedict gazda ieslei din Betleem", la Galbeni
- 13 decembrie: Instalarea noului paroh al comunității românilor catolici din Padova, pr. Marius Gabriel Catrințașu
- 15-16 decembrie: Întâlnirea consiliilor CRSM-CSMR, la Surorile Providenței din Iași, ca pregătire a Adunării Generale a Superiorilor din România din 2016
- 27-29 decembrie: Exerciții spirituale pentru tineri, cu tema "Parabolele milostivirii", la Casa "Maica Speranța" din Barticești.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat