Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri. Stiri. Stiri -

Știri externe

Mesajul pentru pace
"Învinge indiferența și cucerește pacea" este titlul mesajului papei Francisc pentru cea de-a 49-a Zi Mondială a Păcii, din 1 ianuarie 2016. Primul dușman al păcii este indiferența oamenilor. Indiferența a existat întotdeauna în istoria omului, chiar dacă în zilele noastre a depășit sfera individuală, dând viață fenomenului "globalizării indiferenței". Pentru a învinge indiferența este necesar să se dea viață unei reale culturi a solidarității și milostivirii. Pacea este rodul unei culturi a solidarității, milostivirii și compasiunii. Jubileul Milostivirii reprezintă o ocazie de a contribui la edificarea păcii. Papa a adresat un triplu apel responsabililor de state, încredințând propriile speranțe mijlocirii Maicii Domnului.

Papa în Mexic
Următoarea călătorie apostolică (a XII-a) a papei Francisc va fi în Mexic, în perioada 12-18 februarie. Motoul ales pentru acest eveniment este "Papa Francisc: Misionar al milostivirii și al păcii", fiind creat și un logo. Pentru 17 februarie este prevăzută o Liturghie în orașul Juarez, chiar de lângă granița cu SUA. Alte evenimente importante ale vizitei includ vizita la sanctuarul dedicat Fecioarei Maria de Guadalupe, Liturghie cu participarea comunității indigene din Chiapas și o vizită într-o închisoare din Juarez. În Mexic 80% din populație este catolică.

La sinagoga din Roma
În urma invitației primite din partea rabinului șef și a Comunității Ebraice din Roma, papa Francisc va merge în vizită la sinagoga din Roma în după-amiaza de duminică, 17 ianuarie. Va fi cea de-a treia vizită a unui papă la sinagoga din Roma. Prima a fost cea papei Ioan Paul al II-lea, la 13 aprilie 1986; a urmat vizita papei Benedict al XVI-lea, la 17 ianuarie 2010. Data aleasă coincide cu Ziua Dialogului Religios cu Ebraismul, stabilită din anul 1990 de Conferința Episcopilor din Italia pentru a fi marcată anual, la 17 ianuarie, ziua care precedă cunoscuta Săptămână de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor.

Concerte de colinde
Corul comunității romano-catolice române din Roma a susținut duminică, 13 decembrie 2015, dimineața, un concert de Crăciun, în biserica "Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae" din Grotte Celoni (Casilina), iar seara, în biserica "San Vitale", a oferit un program special de colinde, poezii și urătură.

Liturghii în limba română
- Începând de la 29 noiembrie 2015, pentru credincioșii catolici români din orașul Montreal, din Canada, se celebrează Liturghia în limba română, în prima duminică din fiecare lună, precum și la marile sărbători, la ora locală 12.15. Pentru sacramente sau alte slujiri în limba română, responsabil: pr. Adrian Boboruță, Paroisse "Saint Antonin", 5391 rue Snowdon, Montreal QC H3X 1Y5, e-mail: paroissest.antonin@hotmail.com, tel. 001/5144865573.
- Începând de la sărbătoarea Nașterea Domnului, se celebrează Liturghii în limba română, în biserica "San Michele" (via Emilia 63, www.sanmicheletortona.it) din localitatea italiană Tortona, în fiecare duminică la ora 12.00. Pentru programări de spovezi sau alte celebrări ori pentru asistență spirituală, pr. Sergiu Ursache poate fi contactat la biroul parohial, tel.: 0039/3284751455 sau e-mail: usergiustefan@yahoo.com.

Ecumenism și dialog
Întâlnirea națională a responsabililor oficiilor diecezane pentru ecumenism și dialog interreligios s-a desfășurat la 24 noiembrie 2015, la Blaj, convocată de PS Alexandru Mesian, responsabil cu probleme ecumenice în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România. Din Dieceza de Iași a participat pr. Iosif Dorcu. S-a vorbit despre progresul în relațiile dintre ierarhii catolici și cei ortodocși; colaborarea la nivel social, caritativ și cultural; numărul în scădere al stărilor conflictuale cu caracter patrimonial; simpozioane organizate împreună și etc. Concluzia PS Alexandru Mesian a fost că ecumenismul este opera Duhului Sfânt, că are sens unic, doar înainte, nu există cale de întoarcere și cel mai eficient ecumenism este acela al rugăciunii.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat