Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Mărturie și... schimbare

Ne aflăm în prima lună a noului an calendaristic 2016. Am trecut de puțin timp peste bucuria sărbătorilor de Crăciun și am mai încheiat un alt an. Acesta este momentul bilanțurilor și momentul planurilor de viitor. Ne facem un bilanț și o planificare atât pe plan personal, familial, profesional, comunitar, cât și spiritual. Aș vrea să mă opresc acum asupra acestui plan spiritual și să ne întrebăm: Cu ce ne-am schimbat în anul care a trecut? Ne-a marcat ceva în așa fel încât să ne dorim ceva mai mult în anul pe care-l începem? De-a lungul unui an se petrec atât de multe lucruri frumoase sau mai puțin frumoase, dar ce învățăm din ele!? Există un ceva de învățat în orice întâmplare, în orice eveniment, în orice întâlnire.

De un astfel de moment a avut parte un om de afaceri piemontez, a cărui poveste a apărut într-o revistă misionară. Povestea lui începe cu decizia neașteptată de a-și închide magazinul alimentar duminica. A renunțat duminica total la negoț pentru că îl împiedica, spunea el, să participe pe deplin la sfânta Liturghie.

Uimiți de hotărârea sa, prietenii l-au întrebat: "Nu puteai să schimbi doar orarul în care să deschizi magazinul?" El a răspuns: "Nu, pentru că aici nu e vorba de orar, ci de ceva mai mult. Duminica magazinul va rămâne închis, iar eu voi rămâne cu familia și vom merge împreună la sfânta Liturghie". Aceștia au cerut lămuriri: "Ce s-a întâmplat, explică-ne!?"

Atunci omul a început să povestească: "Cu ceva timp în urmă un misionar din Africa a celebrat sfânta Liturghie în localitatea noastră și în timpul predicii ne-a vorbit despre cum trăiesc viața de credință câteva comunități din Coasta de Fildeș: aceștia, întrucât preotul ajunge doar o dată pe lună, cu o zi înainte de sfânta Liturghie se întâlnesc în fața bisericii pentru a se împăca. Stând în cerc, catehistul a întrebat: "De când am participat ultima oară la Liturghie a fost vreo neînțelegere între noi? A fost cineva ofensat?" În acel moment sunt aduse în față toate problemele, sunt ascultate motivele neînțelegerilor și nimeni nu participă la Liturghie până când pacea nu se întoarce în mijlocul lor. Ei au înțeles că Liturghia este un lucru serios și nu se poate participa oricum... Pe când misionarul încă vorbea, m-am simțit cuprins de rușine... știți că în localitatea noastră mai este un magazin alimentar!? Nu am avut niciodată pace cu acel om, ne-am certat și ne-am dușmănit. Am ținut magazinul deschis duminica doar pentru a-i face concurență. Am avut mereu cele necesare, pentru că Dumnezeu a avut grijă să nu duc lipsă de nimic..."

După o scurtă pauză a continuat: "În acel moment m-am gândit la toate Liturghiile la care am participat și cum am făcut-o... După Liturghie, i-am spus soției la ce m-am gândit, am discutat și am decis: duminica magazinul va rămâne închis pentru a putea participa pe deplin la Liturghie".

Acest om este marcat de mărturia unui preot misionar și hotărăște să schimbe ceva. Același lucru se întâmplă și în inimile oamenilor care au avut parte, poate, de alte mărturii misionare. Cu siguranță, mai sunt întâmplări de acest fel, însă sunt ascunse ochilor și urechilor noastre. Mulți preferă să ia hotărârea doar înaintea lui Dumnezeu.

La sfârșit de an și început de an nou, Centrul Misionar Diecezan vrea să mulțumească tuturor celor care au făcut posibile astfel de momente, celor implicați în munca misionară: preoților misionari ce duc vestea cea bună, preoților de aici care ne susțin, comunităților lor, binefăcătorilor, persoanelor consacrate, tinerilor voluntari și copiilor care ne susțin și ne ajută. Fie ca orice faptă bună din acest an să se întoarcă la noi în bucurie, speranță și, de ce nu, în schimbare. Să avem un an nou binecuvântat în Domnul!

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat