Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Un timp al milostivirii

Papa Francisc a marcat începutul Jubileului Extraordinar al Milostivirii prin deschiderea porții sfinte din bazilica "Sfântul Petru" la 8 decembrie 2015. Apoi, în duminica a treia din Advent, 13 decembrie, în fiecare catedrală catolică din lume precum și în alte biserici cu semnificație specială s-a deschis câte o poartă a milostivirii.

De ce acest Jubileu? Ce semnificație are? Care este motivul insistenței asupra milostivirii Tatălui? Cum pot trăi tinerii acest an sfânt? În acest articol, la început de an, încercăm să oferim câteva răspunsuri care sperăm să ajute pe fiecare tânăr să trăiască într-un mod autentic acest timp sfânt al jubileului.

Papa Francisc nu s-a trezit dintr-odată să inventeze un jubileu! Tema milostivirii lui Dumnezeu este un laitmotiv al pontificatului său. "Acest cuvânt schimbă totul", spunea Sfântul Părinte, în ziua de 17 martie 2013, chiar la prima rugăciune "Îngerul Domnului" după ce a fost ales papă. "Fața lui Dumnezeu este aceea a unui tată milostiv, care are mereu răbdare. V-ați gândit voi la răbdarea lui Dumnezeu, răbdare pe care el o are cu fiecare dintre noi? Aceea este milostivirea sa... Avem nevoie să înțelegem această milostivire a lui Dumnezeu, pe acest Tată milostiv care are atâta răbdare...", a insistat papa în timpul aceluiași discurs. Aceste gânduri le-a reluat și în timpul rugăciunii "Îngerul Domnului" din ziua de 8 septembrie 2013: "A-l urma pe Isus nu înseamnă a participa la un cortegiu triumfal! Înseamnă a împărtăși iubirea sa milostivă, a intra în marea sa lucrare de milostivire față de fiecare om și față de toți oamenii. Lucrarea lui Isus este tocmai o lucrare de milostivire, de iertare, de iubire! Este atât de milostiv Isus!" Ulterior, de mai multe ori, papa Francisc a insistat asupra importanței milostivirii lui Dumnezeu. De exemplu, în luna martie din anul 2014, întâlnindu-se cu parohii din Dieceza de Roma le-a vorbit acestora tocmai despre... milostivire: "... noi suntem aici... pentru a asculta vocea Duhului care vorbește întregii Biserici în acest timp ce este tocmai timpul milostivirii... Preotul este un om al milostivirii și al compasiunii, aproape de poporul său și slujitor al tuturor".

Într-un fel, nu a fost o prea mare surpriză că papa Francisc a dorit acest Jubileu Extraordinar al Milostivirii. Este numit "extraordinar" deoarece nu marchează, așa cum se întâmplă în mod obișnuit, o aniversare semnificativă, cum ar fi 25, 50, 75 sau chiar 2000 de ani, cum a fost cazul Marelui Jubileu din anul 2000. În "Misericordiae vultus", documentul de convocare a acestui an sfânt al milostivirii, Sfântul Părinte motivează alegerea sa: "Avem nevoie mereu să contemplăm misterul milostivirii. Este izvor de bucurie, de seninătate și de pace. Este condiție a mântuirii noastre... Există momente în care în mod și mai puternic suntem chemați să îndreptăm privirea spre milostivire pentru a deveni noi înșine semn eficace al acțiunii Tatălui. Pentru aceasta am convocat un Jubileu Extraordinar al Milostivirii ca timp favorabil pentru Biserică, pentru ca să facă mai puternică și eficace mărturia credincioșilor... Anul Sfânt se va deschide la 8 decembrie 2015, solemnitatea Neprihănitei Zămisliri... Anul jubiliar se va încheia în solemnitatea liturgică a lui Isus Cristos, Regele Universului, la 20 noiembrie 2016".

Iată câteva gânduri despre acest timp de har pe care îl trăiește Biserica. Un tânăr care crede cu adevărat în Dumnezeu nu poate să nu mediteze la milostivirea sa pe care o revarsă în propria viață. Nu există credință adevărată fără a experimenta în propria inimă iubirea, răbdarea și iertarea lui Dumnezeu! Ești dispus să începi această călătorie în redescoperirea milostivirii lui Dumnezeu?

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat