Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Kyrie eleison!

Doamne, îndură-te de noi!

Așa ne rugăm ori de câte ori suntem împreună la "sfânta și dumnezeiasca Liturghie", după ce am urmat îndemnul slujitorului altarului: "Să ne recunoaștem păcatele, pentru a lua parte cum se cuvine la jertfa sfintei Liturghii" și după ce același slujitor adaugă: "Să aibă milă de noi atotputernicul Dumnezeu și, iertându-ne păcatele, să ne ducă la viața cea veșnică".

Drept, mângâietor și încurajator este să apelăm mereu la milostivirea Domnului. Este drept, pentru că îl supărăm pe Dumnezeu prin păcate de tot felul, "cu voie sau fără de voie", și, recunoscându-ne vinovăția, îi cerem iertarea. E mângâietor și încurajator, pentru că, obținând iertarea, devenim mai deciși în evitarea păcatelor și păstrarea prieteniei cu Dumnezeu.

De fapt, având în vedere că sfânta Liturghie, Liturgia orelor, precum și alte servicii religioase se celebrează în orice moment undeva pe planeta noastră, apelul la milostivirea Domnului este o realitate continuă.

În acest sens, ar fi cât se poate de normal ca oricând ne întâlnim unii cu alții și ne întrebăm de sănătate sau ce mai facem, să răspundem: "Mulțumesc Domnului de îndurare și ție de întrebare".

Apelul la milostivirea divină și speranța dobândirii ei ne obligă numaidecât la o atitudine corespunzătoare față de semenii noștri, așa cum ne învață Isus: "Fericiți cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire" (Mt 5,7). De asemenea: "Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri" (Mt 6,12).

Conformându-ne celor spuse de dumnezeiescul învățător, fiecare dintre noi va putea rosti împreună cu psalmistul: "Îndurările Domnului în veci le voi cânta, cu gura mea voi proclama din generație în generație adevărul tău. Căci ai spus: "Îndurarea s-a întemeiat pentru totdeauna, ai stabilit în ceruri adevărul tău"" (Ps 88,2-3).

La finalul binecunoscutului imn de mulțumire Te Deum spunem: "Fie, Doamne, mila ta asupra noastră, precum am nădăjduit și noi în tine. În tine, Doamne, am nădăjduit și nu voi regreta în veci".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat