Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Bolile inimii. Insuficiența cardiacă

Fiziologie

Inima este un organ muscular alcătuit din două atrii și două ventricule. Funcționează ca o pompă care primește și trimite spre organe sângele care circulă continuu în trupul nostru. În timpul unei bătăi sângele trece din atrii în ventricule și de aici este trimis spre organe, iar sângele de la organe ajunge în atrii și ciclul se reia. Sângele pe care îl trimite este bogat în substanțe hrănitoare și în oxigenul esențial pentru supraviețuire, iar sângele pe care îl primește este bogat în dioxid de carbon, transformat în oxigen la nivelul plămânilor.

Fiziopatologie

Numim insuficiență cardiacă incapacitatea inimii de a face față nevoilor organismului, atât la efort cât și în repaus. Prin această incapacitate înțelegem, de exemplu, că în timpul unei bătăi inima nu are destulă forță să împingă tot sângele spre organe; o parte rămâne în ventricule la finalul unei bătăi și împiedică încărcarea normală a acestora la următoarea bătaie. Și pentru că astfel ajunge mai puțin sânge la organe, acestea suferă de lipsă de oxigen.

Când insuficiența este la debut, apar o serie de adaptări cu rolul de a compensa neajunsul, dar care, ulterior, vor agrava boala. Astfel, inima începe să bată mai repede (tahicardie) pentru ca sângele care în mod normal ajungea pe parcursul a 70 de bătăi într-un minut, acum să ajungă pe parcursul a 90 de bătăi într-un minut. O altă adaptare este lărgirea interiorului ventriculelor (dilatare) pentru a avea spațiu și sângele care rămâne și cel care intră la bătaia următoare. Inima încearcă să își crească puterea cu care trebuie să împingă sângele, acum în cantitate mai mare, prin îngroșarea pereților ventriculari (hipertrofie).

Simptomatologie

La un moment dat însă adaptarea este depășită și apar manifestări grave. Din cauza sângelui rămas în inimă la finalul unei bătăi, sângele care vine de la organe și care ar trebui să intre în inimă la începutul bătăii următoare, întâmpină dificultăți și intră doar parțial. Restul rămâne în organe și în venele de pe traseu și produce manifestări specifice: cel din plămâni produce dificultăți de respirație și pacientul obosește mai repede. Cel din ficat face ca acesta să-și mărească dimensiunile iar lichidul în exces din venele de pe traseu își caută loc în diverse spații, cum ar fi sub piele, în special sub cea de la nivelul gambelor, când acestea apar umflate, situație pe care o numim edem. Lichidul în exces se poate acumula și în jurul inimii - accentuând dificultatea acesteia de a bate corespunzător, în jurul plămânilor - îngreunând și mai mult respirația, în abdomen - cu mărirea dimensiunilor acestuia.

Patogenie

Există o multitudine de cauze care contribuie la apariția insuficienței cardiace. Unele afectează mușchiul (ca în exemplul de mai sus): infarctul miocardic - în urma căruia o parte din mușchi moare - diverse bacterii și virusuri, anumite substanțe toxice sau boli ale nervilor. Altele afectează umplerea cu sânge sau golirea celor patru camere ale inimii: hipertensiunea arterială, stenoza aortică, insuficiența mitrală și unele malformații de la nivelul inimii. Alte cauze pot fi tulburările de ritm, diabetul și anemiile cronice.

Tratamentul este în principal medicamentos și ajută la ameliorarea simptomelor, dar roluri importante au și exercițiul fizic, dieta și renunțarea la fumat.

Dr. Bianca Hanganu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat