Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Mesajul pentru pace
Tema mesajului papei Francisc pentru a 49-a Zi Mondială pentru Pace (1 ianuarie 2016) va fi "A depăși indiferența și a câștiga pacea". Celebrată anual la 1 ianuarie, Ziua Mondială pentru Pace a fost instituită de fericitul papă Paul al VI-lea și include un mesaj trimis tuturor miniștrilor de externe din lumea întreagă. Într-o declarație a biroului de presă al Sfântului Scaun se afirmă că flagelul indiferenței rămâne "una dintre cauzele fundamentale ale lipsei păcii", adăugând: "Astăzi indiferența este adesea legată de diferite forme de individualism care provoacă izolarea, ignoranța, egoismul și, astfel, lipsa de interes și de angajament".

Papa și ministranții
Peste 12.000 de ministranți din numeroase țări, printre care Franța, Portugalia, Ungaria, Serbia, dar și România, s-au reunit la Roma între 3 și 6 august, cu ocazia pelerinajului anual în Cetatea Eternă, tema fiind "Aici sunt, trimite-mă". La 4 august, papa Francisc s-a adresat ministranților, subliniind: "Dragi ministranți, cu cât veți fi mai aproape de altar, cu atât vă veți aminti mai mult să dialogați cu Isus în rugăciunea cotidiană, cu atât vă veți hrăni mai mult din cuvântul și din trupul Domnului și cu atât veți fi mai mult în măsură să mergeți spre aproapele ducându-i în dar ceea ce ați primit, dăruind la rândul vostru cu entuziasm bucuria care v-a fost dăruită".

Adunare ecumenică
Mii de tineri de pe toate continentele și peste o sută de reprezentanți ai Bisericilor din lume au participat la o adunare ecumenică pentru o nouă solidaritate, de la 9 la 16 august, la Taizé. Organizată în memoria fratelui Roger, săptămâna a fost punctul culminant al festivităților din acest an, cu trei aniversări importante: centenarul nașterii fondatorului comunității, fratele Roger (12 mai 1915), un deceniu de la asasinarea sa (16 august 2005), și 75 de ani de la fondarea comunității (1940). La eveniment a participat cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, în calitate de reprezentant al papei.

Creștini persecutați
"Creștinismul este religia cea mai persecutată de pe planetă", precizează Caritas din Italia, prezentând, la 30 iulie, dosarul "Persecutați. Creștini și minorități în menghină între terorism și migrații forțate", vorbind despre "drama celor peste o sută de milioane de victime". În Coreea de Nord există între 50 și 70 de mii de creștini închiși în lagăre de detenție. Țările în care creștinii sunt persecutați cu mai multă intensitate sunt Somalia, Irak, Siria, Afghanistan, Sudan, Iran, Pakistan, Eritreea și Nigeria. Din noiembrie 2013 până la 31 octombrie 2014, credincioșii uciși "din motive strict legate de credința lor au fost 4.344", se citește în documentul Caritas, "în timp ce bisericile atacate din același motiv au fost 1.062".

Creștini refugiați
În ultimii cinci ani, procentul creștinilor în rândul refugiaților care au ajuns pe coastele italiene a crescut cu aproape 30%, a relatat preotul eritreean Mussie Zerai, fondator și președinte al agenției Habeshia, o rețea de voluntari înființată în 2006, pentru a acorda sprijin migranților și solicitanților de azil. În Italia, o mare parte dintre refugiații proveniți din Siria și Irak sunt creștini, precum și numeroși nigerieni creștini. Grupuri extremiste acționează și în alte națiuni africane, situație ce conduce la riscul ca un număr tot mai mare de creștini să fugă din propriile țări, a mai spus părintele Zerai, fiind el însuși un fugitiv din Eritreea, în anul 1992.

Misiune încheiată
Excelența sa Mons. Francisco-Javier Lozano și-a încheiat misiunea diplomatică în țara noastră și a plecat la Roma în ziua de 20 iulie. În așteptarea numirii noului nunțiu apostolic, Mons. Baudouin Biajila Muankembe, consilier al Nunțiaturii Apostolice, continuă să rămână în calitate de însărcinat cu afaceri. Mons. Francisco-Javier Lozano a îndeplinit funcția de nunțiu apostolic în România și Republica Moldova de la 10 decembrie 2007, după ce în prealabil fusese reprezentant pontifical în Croația. Mons. Lozano era și decanul corpului diplomatic acreditat la noi în țară.

INTC Expo
În cadrul Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic de la Cluj a avut loc și INTC Expo. Sâmbătă, 25 iulie, în Parcul Central au fost prezente, alături de câteva asociații de laici, foarte multe congregații de călugări și călugărițe din toată țara. PS Petru Gherghel, prezent la INTC, a vizitat standurile, bucurându-se să întâlnească reprezentanți ai congregațiilor prezente în Dieceza de Iași. În contextul Anului Vieții Consacrate, călugării și călugărițele au prezentat celor interesați carismele lor, au vorbit cu tinerii, le-au răspuns la întrebări și s-au făcut cunoscuți.

Hirotonire
În biserica "Calvaria" din Satu Mare, sâmbătă, 29 august, diaconul Iosif Șandoru, SJ, originar din Lespezi, a fost hirotonit preot prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a PS Jeno Schönberger, episcop de Satu Mare. Primiția în localitatea natală va fi duminică, 6 septembrie. Pr. Iosif Șandoru, SJ, s-a născut la 27 octombrie 1979. Este membru al Ordinului Iezuiților din anul 2006. În 2014 a terminat licența în teologie la Universitatea Pontificală "Comillas" din Madrid, iar în 2015, masterul în spiritualitate ignațiană în cadrul aceleiași instituții. A fost hirotonit diacon la 7 martie, de ÎPS Carlos Osoro, arhiepiscop de Madrid.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat