Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Papa Francisc și tinerii. Să înveți să fii mărinimos

Luna septembrie înseamnă, printre altele, și începutul unui nou an școlar, așteptat de unii și temut de alții (așa a fost mereu de când lumea și pământul). Vacanța face să crească dorința de revedere cu prietenii și colegii, însă, pe de altă parte, atenuează concentrarea și angajamentul pentru îndeplinirea îndatoririlor. Așadar, începutul fiecărui nou an școlar își are partea sa de bucurie și entuziasm, dar și de efort pentru "repornirea motoarelor". Nu ar fi rău dacă, înainte de a începe cursurile, fiecare elev s-ar întreba ce înseamnă școala pentru el, ce ar putea face mai mult, cum ar putea să crească mai bine, cum să se bucure mai mult de oportunități, cum să obțină rezultate mai bune etc. Școala nu trebuie să fie doar suportată, târâtă înainte, ca și cum ar fi supremul instrument de tortură sau un rău necesar!

În ziua de 7 iunie 2013, papa Francisc s-a întâlnit cu circa opt mii de elevi din școlile conduse de călugării iezuiți din Italia și Albania, însoțiți de profesori și de membri ai familiei. A fost un moment plin de familiaritate și de prietenie, astfel încât Sfântul Părinte nu a mai pronunțat textul pregătit pentru această ocazie, ci a făcut un rezumat și apoi a răspuns spontan la câteva întrebări ale copiilor și tinerilor prezenți. În textul pregătit, papa Francisc a vorbit despre școală ca despre locul unde copiii și tinerii învață să își construiască idealuri mărețe, unde se învață loialitatea, respectul, angajamentul, libertatea și slujirea. Par să fie așteptări utopice în contextul în care școala trece printr-o criză adâncă în toate statele europene. Cu toate acestea, o reflecție profundă asupra a ceea ce este școala, dincolo de aspectele instituționale, poate să retrezească acele atitudini care să impulsioneze la început de an școlar. În contextul specificat mai sus, papa Francisc le-a vorbit astfel celor prezenți: "Școala este unul dintre mediile educaționale în care omul crește învățând cum să trăiască, cum să devină adult, matur. [...] Mergând după învățătura sfântului Ignațiu, principalul element în școală este să înveți să fii mărinimos. [...] Adică să ai o inimă mare, să ai un suflet mare. Înseamnă a avea idealuri mari, dorința de a realiza lucruri mari, ca răspuns la ceea ce Dumnezeu cere de la noi, tocmai din acest motiv, făcând bine totul, toate acțiunile de zi cu zi, toate angajamentele și întâlnirile pe care le avem cu oamenii. Înseamnă a face lucrurile mici cotidiene cu o inimă mare, deschisă spre Dumnezeu și spre ceilalți". Poate să apară curioasă asocierea dintre școală și faptul de a fi mărinimos. Suntem prea mult obișnuiți să vorbim în contextul școlar de conținuturi, performanță, criterii, standarde etc. Este nevoie și de acestea, însă Don Bosco obișnuia să spună că "educația este o chestiune de inimă". Acest lucru este valabil atât pentru cei care se ocupă de educația tinerelor generații, dar și pentru cei care beneficiază de educație. Toți trebuie să pună inimă în ceea ce fac! Astfel, profesorii nu sunt doar niște "monștri sadici" și nici elevii "fiare de îmblânzit"!

Începe noul an școlar cu credință! Vorbește-i lui Isus despre dorințele și despre dificultățile tale legate de școală. Cere-i să te ajute să crești în acest an școlar, să folosești nu doar mintea, ci și inima.

Nu-ți fie teamă să te gândești la îndatoririle tale și să faci efortul să le îndeplinești! Lucrurile cele mai importante în viață se realizează cu transpirație.

Fii mereu corect, cinstit și sincer! Nu te amăgi să arăți ceea ce nu ești și să defilezi cu rezultate pentru care nu ai muncit!

Respectă-i cu sfințenie pe profesori și colegi! Nu pleca niciodată de la școală cu inima încărcată de supărare sau de resentimente.

În felul acesta la școală vei învăța să fii mărinimos și vei putea ajuta și pe alții să aibă o inimă mare!

Succes în noul an școlar!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat