Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Trois-Rivieres

În partea de sud-est a Canadei, în Québec, în orașul Trois-Rivieres, pe malul fluviului Saint Laurent, se înalță maiestuos sanctuarul național Notre-Dame-du-Cap, supranumit Regina Canadei.

Istoria de aici începe în anul 1535 când un creștin, Jacques Cartier, a înălțat o cruce pe insula Saint Maurice. Era chiar în ziua de 7 octombrie, zi care mai târziu va fi dedicată Reginei sfântului Rozariu de către papa Pius al V-lea.

Actul de naștere al sanctuarului ar fi 13 mai 1714, purtând semnătura celui de-al doilea episcop canadian, Mons. de Saint-Vallier, dar lucrările vor demara abia în anul 1720.

În anul 1854, anul declarării dogmei Neprihănitei Zămisliri, un credincios a oferit bisericii o statuie foarte frumoasă a Maicii Domnului, cu ochii privind în jos și cu mâinile întinse. Această statuie va deveni apoi Fecioara Miraculoasă și este venerată și astăzi chiar în altarul principal al sanctuarului.

În anul 1879, parohia număra aproximativ 1.300 de suflete. Biserica devenise prea mică și de aceea s-a decis construirea alteia noi. Însă piatra pentru zid trebuia adusă de pe celălalt mal al fluviului. Locuitorii au așteptat iarna ca să aducă piatra pe un pod de gheață, fiind prea costisitor transportul cu vaporul. Se rugau în fiecare duminică Rozariul pentru ca fluviul să înghețe, dar era o iarnă caldă. Au trecut lunile de iarnă, ianuarie și februarie și tot nu apărea podul de gheață. Se părea că nu mai e nici o speranță. S-a decis la un moment dat demolarea vechii biserici pentru a se folosi piatra acesteia.

Dar Maica Domnului avea alt plan, așteptând promisiunea parohului Désilets care spusese: "Dacă ne vei acorda harul ca fluviul să înghețe în sărbătoarea Sfântului Iosif, noi nu vom distruge bisericuța veche, dar o vom dedica sfântului Rozariu. Duminică, 16 martie, spre seară, a pornit un vânt geros și a început să înghețe fluviul. În ziua de 18 martie, parohul a pornit primul pe podul de gheață spunând: "Nu vă fie teamă! Acesta este rodul atâtor Bucură-te, Marie!" A doua zi, după Liturghie, toți, îmbrăcați în haine de lucru, au adus căruțele (aproximativ o sută), și pe o vreme splendidă au început să care piatra pentru noua construcție. Au muncit opt zile încontinuu, până în octava sărbătorii Sfântului Iosif, fără nici un incident. Apoi gheața s-a topit imediat, iar acest pod de gheață a fost numit "Podul Sfântului Rozariu".

Noua biserică a fost sfințită la 3 octombrie 1880, iar statuia Mariei a fost așezată aici.

În seara zilei de 22 iunie 1888, trei preoți, Désilets, Lacroix și Frédéric, în timp ce se rugau în fața altarului, au văzut ochii Fecioarei deschizându-se. Iată cum povestește pr. Frédéric minunea: "Statuia Fecioarei, care are ochii închiși, avea acum ochii larg deschiși; privirea Mariei era fixă. Ochii ei erau negri, frumoși, în armonie cu chipul ei angelic. Privirea era ca a unei persoane vii. Această minune a durat cam zece minute".

În anul 1904 această statuie de la Notre-Dame-du-Cap a fost încoronată de trimisul papei Pius al X-lea.

Bazilica actuală a fost construită între anii 1955 și 1964, arhitect fiind Adrien Dufresne.

Edificiul, în formă octogonală, are o lungime de 79 m și lățimea de 60 m. Cupola piramidală (cu un diametru de 15 m) se înalță până la 79 m. Sanctuarul, fiind amplasat pe un teren nisipos și argilos, se sprijină pe 195 de piloni introduși până la adâncimea de 27,5 m. Este impresionantă fațada (7,3 m), pe frontispiciul căreia domină o statuie a Maicii Domnului.

Cele 284 de vitralii ale bazilicii sunt opera preotului olandez Jan Tillemans.

La 10 septembrie 1984, papa Ioan Paul al II-lea a fost întâmpinat la acest sanctuar de peste 75.000 de persoane.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat