Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Card. Joachim Meisner: Fericirea înseamnă a te dărui total lui Dumnezeu

La invitația PS Petru Gherghel, cardinalul Joachim Meisner, arhiepiscop emerit de Köln, a vizitat Dieceza de Iași în perioada 3-10 august. Cardinalul a fost prezent în unele parohii și centre pastorale și s-a întâlnit cu preoții, credincioșii și persoanele consacrate la Iași, Bacău, Roman, Suceava și Rădăuți. Spre finalul vizitei a avut amabilitatea să ne ofere un interviu.

- Eminență, vă mulțumesc că ați acceptat să răspundeți la câteva întrebări. Cine este Joachim Meisner?

Joachim Meisner este un om de 81 de ani, care la vârstă fragedă a trebuit să fugă, să fie deportat din Silezia și care tot timpul a încercat să aibă o prietenie intimă cu Isus.

- Ce înseamnă pentru dv. a fi cardinal?

O onoare, dar în același timp și o greutate pe care eu o port cu iubire pe umerii mei; este o grijă și o suferință pe care o am pentru Biserica lui Cristos, pentru poporul lui Dumnezeu.

- Veniți din Germania. Care este situația Bisericii din Germania? Mă refer la dieceze, catolici, preoți, călugări, vocații...

Situația din Germania este destul de grea. Aproape că nu mai avem seminariști pentru sfânta Preoție, sunt foarte puțini preoți, foarte puțini călugări și călugărițe. Suntem constrânși să unim diferite parohii pentru ca ele să poată fi îngrijite din punct de vedere pastoral. Din cauza divorțurilor și a familiilor care au puțini copii am putea spune că nu mai există familii normale la noi. Sunt puține nașteri și multe înmormântări. În ciuda acestor semne negative, privim cu multă speranță spre viitor și încercăm, după puterile noastre, să-l prezentăm pe Cristos și să vestim evanghelia cu credință și iubire.

- Sunteți de mai multe zile în Dieceza de Iași, în România. Care sunt impresiile despre România și în special despre Dieceza de Iași?

Dacă mă gândesc la ceea ce am trăit în aceste zile aș putea spune că experimentez o nostalgie după o Biserică vie. Vitalitatea spirituală pe care am văzut-o și am trăit-o în aceste zile împreună cu credincioșii și preoții este pentru mine un lucru minunat. Toate inițiativele pastorale înțelepte pe care episcopii le au sunt pentru mine lucruri care m-au îmbucurat și care îmi dau speranță pentru un viitor mai bun.

- V-ați întâlnit în aceste zile cu preoții și credincioșii din Iași, Bacău, Roman, Suceava, Rădăuți.... Ce le-ați spus?

Episcopul vostru m-a invitat să am câteva întâlniri cu preoții și credincioșii și acest lucru m-a bucurat. Înainte de toate am vorbit preoților despre modul în care este privită la noi căsătoria și familia și cum ar trebui să fie privită în realitate de către toți. Căsătoria este izvorul unei familii sănătoase. Dacă vrem să avem familii sănătoase și rodnice este necesar să ne hrănim din Euharistie, să ne apropiem de masa sfântă, să-l primim pe Cristos. În același timp când dorim să ne apropiem de Euharistie trebuie să avem și starea necesară, adică să fim cu sufletul curat, în starea harului sfințitor. Pentru aceasta avem la dispoziție sacramentul Spovezii. Acestea au fost sacramentele despre care am vorbit împreună cu preoții și credincioșii.

- Suntem în Anul Vieții Consacrate. Dv. cum ați devenit preot? Care este istoria vocației dv.?

Da... m-am bucurat mereu că am devenit preot. Am avut mereu dorința de a deveni preot și am nutrit această dorință, am cultivat-o și m-am bucurat că Dumnezeu mi-a dat acest har. În iunie vedem cum cad stele și în credința populară se zice că dacă cineva vede o stea căzând și dacă-și pune o dorință, acea dorință i se va împlini. Odată eram cu părinții și am văzut mai multe stele căzând. Atunci tata mi-a zis: "Ai cumva vreo dorință văzând aceste stele cum cad?" "Da, am!", am răspuns eu. "Putem să știm și noi ce dorință ai?", m-a întrebat mama. Eu le-am spus: "Da, aș dori să ajung preot". Și această dorință am cultivat-o și dacă m-aș mai naște încă o dată aș vrea să devin tot preot, dar dacă este posibil fără mitră, deci nu episcop.

- Ce i-ați spune unui tânăr care ar vrea să ajungă preot sau călugăr? Ce ar putea să găsească frumos în preoție sau în viața consacrată?

Înainte de toate pe tânărul care mi-ar spune că vrea să devină preot sau călugăr l-aș felicita pentru că Dumnezeu și-a pus mâna peste el. Iar dacă Dumnezeu și-a pus mâna asupra lui atunci nu mai are dreptul nimeni să pună mâna asupra lui. Acest lucru înseamnă că nu mai există posibilitatea de a se căsători, de a înființa o familie, pentru că familia lui va fi Biserica. I-aș spune unui asemenea tânăr: "Dăruiește-i lui Dumnezeu întreaga inimă". Când am avut prima Liturghie (primiția), o copilă mi-a compus o poezie: "Dacă vezi că lumea este neagră, întunecoasă și rece, atunci vei fi numai o jumătate de preot. Dacă vrei să ai în fața ta o lume plină de bucurie și de strălucire, atunci să devii un preot dăruit cu totul lui Cristos". De aceea, dacă cineva dorește să devină preot sau călugăr să dorească acest lucru din toată inima, altfel mai bine nu. Dacă mă voi dărui lui Cristos total, voi fi fericit pentru toată viața și fericiți vor fi cei cu care eu voi colabora și pentru care voi lucra din punct de vedere spiritual.

- În luna octombrie la Vatican se va desfășura Sinodul Episcopilor dedicat familiei. Ce mesaj ați avea pentru familii?

Dumnezeu care iubește familia, care prețuiește și însoțește familia este cel care trebuie să fie mereu în familie și care să ne dirijeze, să ne arate drumul. Familia ar trebui să urmeze acest drum. În căsătorie și în familie bărbatul și femeia sunt invitați să lucreze cu Dumnezeu, să colaboreze cu el pentru perpetuarea speciei umane. Un bărbat se căsătorește cu o femeie și în scurt timp ar trebui să vină pe lume o a treia ființă și aceste trei ființe sunt, de fapt, chipul și icoana lui Dumnezeu cel întreit. Eu le-aș spune familiilor să trăiască în așa fel încât uniți fiind cu Dumnezeu să se înțeleagă mereu între dânșii, să fie mereu alături de copiii lor, pe care să-i însoțească cu dragoste și în spirit de credință și să privească mereu spre scopul vieții lor.

- V-aș ruga în final să lăsați un gând pentru cititorii noștri.

Pentru cămile pustiul este casa lor, locul unde pot să trăiască, deoarece au un simț special pentru a descoperi oazele. Pentru lumea de astăzi mass-media este ca un pustiu care oferă tuturor tot felul de știri, nu întotdeauna cele mai bune și mai potrivite. Consider că mijloacele de comunicare socială (radio, revista etc.) devin posibilități care pot hrăni credincioșii. Trăim într-o societate care are extraordinar de multe informații și de aceea izvorul informațiilor este pentru noi foarte important. Recomand ca fiecare să aibă un simț aparte, un nas fin care să simtă acele informații care pot ajuta și însoți pentru a trăi cum se cuvine chemarea de creștini.

- Mulțumesc Eminență, mulțumesc, de asemenea, părintelui Alois Fechet care a asigurat traducerea și lui Eduard Lucaci care a făcut înregistrarea.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Joachim Meisner, cardinal al Bisericii Catolice de la 2 februarie 1983, s-a născut în Breslau, Silezia, Germania (azi Wroclaw, Polonia), la 25 decembrie 1933. A studiat la Seminarul de Erfurt (1959-1962). La 22 decembrie 1962 a fost hirotonit preot de Josef Freusberg, episcop auxiliar al Diecezei de Fulda. Între anii 1963 și 1975 a fost capelan la Erfurt și director diecezan Caritas. În 1969 a obținut doctoratul în teologie în cadrul Universității Gregoriana din Roma. La 17 mai 1975 a fost numit episcop auxiliar de Erfurt, fiind consacrat episcop la 17 mai 1975. La 22 aprilie 1980, papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop de Berlin. A fost, de asemenea, președinte al Conferinței Episcopilor din Berlin (1982-1989). La 20 decembrie 1988 a fost numit arhiepiscop de Köln, misiune pe care a îndeplinit-o până în 2014 când a devenit arhiepiscop emerit.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat