Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Papa Francisc și tinerii

Cristos nu este un "vânzător de fum"

Ca un adevărat pelerin pe drumurile lumii, dar mai ales pe cărările spre inimile oamenilor, papa Francisc s-a aflat într-o călătorie pastorală în Ecuador, Bolivia și Paraguay, în perioada 5-13 iulie. Milioane și milioane de oameni au alergat să îl întâlnească, să îl asculte și să se roage cu el. Câtă bucurie pentru papa Francisc să dea glas trăirilor, dorințelor și sentimentelor sale în limba spaniolă, limba sa maternă! A profitat din plin de această ocazie oferind lumii cuvinte pentru viață, adevărata viață trăită în Cristos!

Ca de obicei, nu au lipsit întâlnirile cu tinerii. În ziua de 12 iulie s-a întâlnit cu tinerii din Paraguay. Acestora le-a spus că pot găsi forța de a merge înainte în prietenii și în reculegerile spirituale. Făcând referință la o meditație a sfântului Ignațiu, papa a explicat diferența între diavol, tatăl minciunii, cel care este un "vânzător de fum", și Cristos, care nu îi amăgește pe oameni. "Prieteni: diavolul este un "vânzător de fum". Îți promite, îți promite, dar nu-ți dă nimic, nu menține niciodată din ceea ce promite. Este un rău platnic. Te face să dorești lucruri care nu depind de el, ca tu să le obții sau nu. Te face să-ți pui speranța în ceva care nu te va face niciodată fericit. Acesta este jocul său, strategia sa". Cristos nu face așa! Sfântul Părinte spune despre Isus: "Nu ne vinde fum, nu ne promite aparent lucruri mari. Nu ne spune că fericirea se găsește în bogăție, în putere, în orgoliu. Dimpotrivă. Ne arată că drumul este un altul. Acest director tehnic le spune jucătorilor săi: Fericiți, fericiți cei săraci în duh, cei care plâng, cei blânzi, cei cărora le este foame și sete de dreptate, cei milostivi, cei curați cu inima, cei care lucrează pentru pace, cei persecutați pentru dreptate. Și termină spunându-le, bucurați-vă pentru toate acestea (cf. Mt 5,1-12)".

Papa a vorbit atât de clar despre amăgirile care mișună în jurul tinerilor și în plasa cărora mulți dintre ei cad. În căutarea binelui și a mai binelui sunt tinerii care aleargă după unele "comori" care nu sunt altceva decât baloane de săpun: strălucesc, încântă, plutesc și... dispar repede! Inima omului este atât de delicată: dacă este amăgită plânge, dacă este rănită sângerează, dacă primește numai "fum" se întristează. Un tânăr creștin nu poate trăi așa! Un prieten al lui Cristos este convins că el nu oferă nimănui o viață de staruri, de vedete, ci o fericire ce se poate găsi în ceea ce pare să nu fie fantastic! "El nu-ți vinde fum. Pentru că știe că fericirea, cea adevărată, cea care umple inima, nu se află în hainele scumpe pe care le îmbrăcăm, în încălțămintea pe care o purtăm, în eticheta unei anumite mărci. El știe că fericirea adevărată se află în faptul de a fi sensibili, în a învăța să plângem cu cei care plâng, în a fi aproape de cei care sunt triști, în a da o mână de ajutor, o îmbrățișare".

Fii mereu cu ochii deschiși, mintea trează și inima sensibilă! Cântărește părerile, ideile și mentalitățile! Există atâta domnie a plăcerii și atâta plăcere de a domni. Nu te lăsa sedus de ceea ce "strălucește", dar nu valorează, de ceea ce "îmbată", dar nu dă forță! Focalizează-ți privirea spiritului dincolo de aparență pentru a putea desluși esența: nu tot ceea ce este ușor este și bun și nu tot ceea ce este greu este de îndepărtat. Deseori "fumul" amăgirilor cântărește atât de mult și întunecă atât de crunt. Însă nu uita că Isus nu este un "vânzător de fum"!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat