Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Rho

În partea de nord-vest a orașului Milano, la doar 20 km de vestitul dom al metropolei, se află unul din locurile sfinte ale Lombardiei: sanctuarul "Maicii Îndurerate" de la Rho.

Pe locul unde se înalță azi sanctuarul, pe la anul 1522 era construită o capelă dedicată sfintei Fecioare Maria a Zăpezii, ca semn de mulțumire pentru un har primit de un nobil al timpului. Pe altarul capelei a fost așezată o icoană care o reprezenta pe Maria cu Isus în brațe pe Calvar.

În ziua de 24 aprilie 1583, chipul Mariei din această imagine a lăcrimat cu sânge. O cronică a timpului relatează următoarele: "...Într-o duminică, după Liturghie, un oarecare Girolamo di Ferri, împreună cu trei prieteni, a mers la capelă ca să facă o scurtă rugăciune. În timp ce se rugau, au observat chipul destul de palid, dar s-au gândit că un pictor a retușat și reparat icoana. Au plecat, dar gândul era tot la chipul schimbat al Maicii Domnului. În sat, Girolamo s-a întâlnit cu alt prieten, Alessandro de Ghioldi, care l-a rugat să se întoarcă la capelă. Amândoi erau în genunchi și se rugau. La un moment dat, Ghioldi i-a spus lui Girolamo: "Uită-te și vezi că ochiul e murdar, nu era așa când ne-am rugat aseară". Girolamo a răspuns: "Nu era așa nici când am fost mai înainte cu câteva ore". Girolamo s-a urcat pe altar și cu o batistă a voit să șteargă chipul Mariei, însă a observat că ochiul era roșu și lacrimi de sânge izvorau și ajungeau chiar până la buze. Au fost chemați câțiva preoți, printre care și Giovanni Giolti, notar apostolic. Preotul Viviani Prati a urcat pe altar, a atins ochiul Fecioarei, care era plin de sânge încât puteai să-ți umezești degetul.

A fost anunțat imediat arhiepiscopul de Milano, Carol Borromeu, care a decis să se facă cercetări riguroase și amănunțite. În acest timp aici au început să apară diferite miracole. După ce a citit raportul, concluziile și declarațiile martorilor, arhiepiscopul a exclamat: "Aici e degetul lui Dumnezeu"".

La 4 iunie 1583 a venit la Rho Carol Borromeu personal. Văzând entuziasmul mulțimii, a hotărât să se construiască un sanctuar. Piatra fundamentală a fost pusă la 6 martie 1584. În luna octombrie a aceluiași an sfântul Carol a revenit la Rho, încredințând lucrările de construire călugărilor oblați. La câteva zile după aceea arhiepiscopul a murit, iar succesorul său, Gaspare Visconti, a reconfirmat proiectul. Situația grea a acelor timpuri a făcut ca această lucrare să dureze peste trei secole.

În anul 1751 s-a considerat că realizarea cupolei ar fi prea costisitoare și s-a proiectat una mai mică de către Giuseppe Merlo și de aceea cupola de azi are doar 54 m înălțime, cu un diametru de 18 m.

Toate lucrările s-au încheiat în anul 1888, când în turnul înalt de 75 m a fost instalat ultimul clopot.

Sanctuarul a fost inaugurat oficial în luna septembrie a anului 1895 de către cardinalul Andreea Carlo Ferrari, iar papa Pius al XI-lea l-a declarat "basilica minor" în anul 1923.

Interiorul sanctuarului impresionează prin mulțimea de picturi și sculpturi aparținând diferitelor perioade. Merită atenție trei capele: "Sfântul Iosif", "Sfântul Gheorghe" și "Sfântul Carol". De asemenea, impresionant este altarul, cu sculpturi de marmură de Carrara, iar o pictură imensă, în spatele altarului, îl arată pe sfântul Carol, care pune piatra fundamentală.

În fața bisericii tronează o statuie monumentală a sfântului Carol Borromeu.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat