Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa în America Latină

Sfântul Părinte a făcut o călătorie apostolică în Ecuador, Bolivia și Paraguay, în perioada 5-13 iulie. Tema acestei călătorii a fost "Bucuria vestirii evangheliei", fiecare dintre cele trei țări vizitate având însă propriul moto. Ecuador: "A evangheliza cu bucurie", Bolivia: "Cu Francisc, vestim bucuria evangheliei", Paraguay: "Mesager al bucuriei și al păcii".

În perioada 5-8 iulie, papa a vizitat Ecuadorul, țară cu o suprafață de 272.046 km2 și cu o populație de aproximativ 15 milioane, dintre care 87,4% sunt catolici. Suveranul pontif a fost prezent în Quito, capitala țării, și Guayaquil, al doilea oraș ca importanță din stat. Evenimentele importante ale acestei vizite au fost sfânta Liturghie în Parcul Los Samanes la care au participat și preoții români care activează în această țară: pr. Mihăiță Blaj (secretar la Nunțiatura Apostolică din Quito), pr. Ioan Blaj (Parohia "Santa Lucia") și pr. Bartolomeu Blaj (Parohia Palestina), Liturghia în Parcul Bicentenarului, la care au participat 1,5 milioane de persoane, întâlnirea cu reprezentanți din domeniul educației și învățământului. În discursurile și predicile ținute, papa a lansat un puternic apel adresat familiilor care cunosc rănile greutăților din timpurile noastre, spunând că a recupera bucuria în familie este posibil cu ajutorul sfintei Fecioare Maria, deoarece ea ne arată că "slujirea este criteriul adevăratei iubiri și că aceasta se învață mai ales în familie, unde din iubire ne facem unii slujitorii altora".

Bolivia este o țară cu o suprafață de 1.098.581 km2 și o populație de 8,8 milioane de locuitori, dintre care aproximativ 95% sunt catolici. În această țară, Sfântul Părinte a ajuns miercuri, 8 iulie, oprindu-se mai întâi în capitala La Paz, situată la o altitudine de peste 4.000 m și apoi în orașul Santa Cruz. Momentele importante ale acestei vizite au fost Liturghia de deschidere a celui de-al V-lea Congres Euharistic Național, întâlnirea cu preoții și persoanele consacrate, discursul la cea de-a II-a Întâlnire Mondială a Mișcărilor Populare și vizita pastorală la închisoarea din Palmasola, în apropiere de Santa Cruz de la Sierra. Papa a vorbit despre necesitatea schimbării sistemul economic mondial și înlocuirea lui cu globalizarea solidarității, deoarece "creștinii nu sunt mărturisitorii unei ideologii, ci a milostivirii lui Isus care-i face să fie în măsură să se apropie de suferința celorlalți".

Vineri, 10 iulie, papa Francisc s-a îndreptat spre Paraguay, țară cu o suprafață de 406.752 km? și o populație de 6.454.548 de locuitori, dintre care 89,6% sunt catolici. Întreaga vizită a papei s-a desfășurat în capitala Asunción și în împrejurimile ei. Dintre evenimentele mai importante amintim vizita la spitalul de pediatrie, Liturghia la sanctuarul marian de la Caacupé, vizita pastorală într-un cartier sărac al capitalei, celebrarea sfintei Liturghii pe esplanada sanctuarului Nu Guazú și întâlnirea cu tinerii. Papa a vorbit despre importanța slujirii aproapelui: "Credința ne face să fim aproapele celuilalt, dacă nu e solidară, atunci moare"; "Drumul creștinului este acela de a transforma simplu inima oamenilor". Adresându-se tinerilor, papa le-a spus: "Tinerii săraci cu spiritul sunt cei care-i înțeleg pe săraci, pe cei împovărați, fiind în măsură să se implice alături de ei".

Vizita apostolică din America latină, s-a încheiat duminică, 12 iulie. Aceasta a fost cea de-a doua călătorie apostolică în America Latină și cea de-a noua a pontificatului papei Francisc.

Următoarea călătorie apostolică va avea loc în perioada 19-27 septembrie, cu etape în Cuba (19-21 septembrie) și Statele Unite ale Americii (22-27 septembrie), cu ocazia Întâlnirii Mondiale a Familiilor de la Philadelphia.

Pr. Claudiu Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat