Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Întâlnire CECOC
La Mănăstirea "Sfântul Padre Pio" din Roman a fraților capucini a fost organizată, în perioada 1-5 iunie, pentru prima dată în România, întâlnirea CECOC - Conferința Fraților Capucini din Centrul și Estul Europei. Au participat provincialii din Polonia ai celor două provincii de Varșovia și Cracovia, din Slovenia, Slovacia, Cehia, Croația, precum și custozii din Suedia, Belarus, Ucraina, România, Bulgaria, precum și delegatul din Ungaria. Oaspete deosebit a fost fratele Ștefan Kozuh, vicar general al ordinului.

Jubilee la Fundația "Pacea"
S-au împlinit 15 ani de la înființarea Fundației Umanitare "Pacea" din Roman, a Provinciei Franciscane din România. Pentru a marca acest jubileu, la 13 iunie a fost celebrată o Liturghie prezidată de PS Aurel Percă. Peste 1.000 de persoane au beneficiat, anual, de programele acestei organizații. Anul acesta sunt incluse, în diverse programe, 1.500 de persoane sărace, vulnerabile și defavorizate, iar o treime din acestea sunt copii. Aproximativ 900 de beneficiari provin din Strada Fabricii, mulți de etnie romă. S-au împlinit la aceeași dată 10 ani de la deschiderea Centrului Social "Sfântul Anton de Padova", care găzduiește sediul fundației.

Întâlnirea responsabililor
O întâlnire extraordinară a responsabililor oficiilor secțiunii Evanghelizare, Sacramente și Pastorație din cadrul Curiei Diecezei de Iași a avut loc joi, 11 iunie, la Traian, fiind prezenți: pr. Eduard Patrașcu (Departamentul de Cercetare); pr. dr. Mihăiță Roca (Oficiul pentru Cateheză); pr. dr. Felician Tiba (Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor); pr. dr. Iosif Bisoc (Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei); pr. Iulian-Eugen Kropp (Oficiul pentru Pelerinaje); pr. Alois Farțadi (Oficiul pentru Pastorația Militarilor și Deținuților); pr. Florin-Petru Sescu (Oficiul Misionar Diecezan). S-au prezentat inițiativele din fiecare oficiu și s-a insistat pe colaborarea mai strânsă între oficii, decanate și parohii.

Pentru familii
În luna iunie, Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor a desfășurat următoarele activități pastorale: lansarea cărții: "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc", la Bacău "Sfântul Nicolae" (7 iunie), Roman "Inima Neprihănită a Mariei" (11 iunie) și Frumoasa (21 iunie); "Săptămâna familiei" la Roman "Inima Neprihănită a Mariei" (8-13 iunie); exerciții spirituale în casa Surorilor Franciscane Misionare de Assisi din Valea Mare (28 iunie - 5 iulie) și cursuri pentru logodnici, la Iași (6 iunie), Traian (13 iunie) și Bacău "Sfântul Nicolae" (20 iunie).

Vizită
În Anul Vieții Consacrate, PS Petru Gherghel și-a propus să viziteze congregațiile de pe teritoriul Diecezei de Iași. Printre altele, însoțit de pr. Alois Fechet, vicar episcopal cu viața consacrată, la 9 iunie a ajuns la Centrul Socio-Sanitar de Asistență și Îngrijire a Persoanelor Vârstnice din Măgura, al Surorilor Benedictine Reparatoare ale Sfintei Fețe a Domnului Nostru Isus Cristos. Aici episcopul a vorbit și s-a rugat cu surorile, cu beneficiarii și personalul centrului, printre care și pr. Mihai Văcaru, care de mai mulți ani, fiind bolnav, este îngrijit în acest așezământ.

Formare
Centrul "Gaudium et Spes" din Traian a găzduit, la 6 iunie, o zi de formare pentru familii, cu tema: "Teoriile gender și impactul lor asupra familiei creștine", iar în ziua următoare, 7 iunie, mai multe persoane consacrate din diferite ordine și congregații au participat la dezbaterea "Priorități ale vieții consacrate de astăzi". Ambele evenimente au fost coordonate de pr. Marius Taloș, SJ, și pr. Corneliu Berea, SVD.

Consiliu Prezbiteral
Viața consacrată în Biserica locală, familia și pregătirile pentru Sinodul Episcopilor din octombrie, prezentarea noii enciclice Laudato si, a papei Francisc, responsabilitatea preoților și seminariștilor în noua evanghelizare, deschiderea Casei pentru Cler din zona Bârnova (lângă Iași), numiri noi în cadrul Curiei episcopale și noi așezări de preoți parohi după normele Sinodului diecezan, diferite subiecte administrative, economie și financiare locale au fost printre subiectele dezbătute în cadrul sesiunii de vară a Consiliului Prezbiteral al Diecezei de Iași, convocat de PS Petru Gherghel în ziua de luni, 22 iunie, la sediul Episcopiei de Iași.

Franciscani în zeghe
Avându-l coordonator pe părintele Iosif Diac, prefațatori pe Ana Blandiana, Romulus Rusan și pe părintele Emilian Cătălin, cartea Franciscani în zeghe, apărută la Editura "Serafica", prezintă zbuciumul interior și suferințele îndurate în închisorile fostului regim comunist de către "38 de frați, sau un episcop și 37 de preoți, ca o ceată de martiri ai credinței". Volumul include în cele 246 de pagini, format 17x24 cm, "autobiografii, scrisori, referințe, declarații, documente, predici, versuri, interviuri". Cartea costă 28 de lei și poate fi achiziționată de pe situl EdituraSerafica.ro.

Campus vocațional
Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" organizează, la Mănăstirea "Maica Unității" de la Viișoara, exerciții spirituale pentru cei care simt dorința de a-l cunoaște și întâlni pe Isus. Tema va fi "Să bem de la izvorul fericirii", iar perioada de desfășurare va fi între 16 și 20 august. Vârsta minimă a participanților este de 18 ani. Informații și înscrieri: sr. Tatiana Gheghici (tel. 0731/353713; e-mail: fericitaclara@gmail. com) și sr. Victoria Pop (tel. 0720/741415; e-mail: fiicesfm@gmail. com).

Pe scurt
- 14-17 mai: Zile de misiuni de evanghelizare în filiala Capăta a Parohiei Ștefan cel Mare, predicator fiind pr. Eugen Giurgică, OFMCap
- 22-24 mai: Schimb de experiență între tinerii din Parohia Bacău "Sfântul Nicolae", gazde, și cei din Parohia Dărmănești
- 24 mai: Participarea catolicilor români la Festivalul popoarelor, din Dublin (Irlanda), fiind însoțiți de pr. Eugen Țîmpu și pr. Coriolan Mureșan
- 24 mai: Celebrare cu 12 botezuri în Parohia din Djébonoua (Coasta de Fildeș), păstorită de pr. Gabriel Cimpoeșu
- 30 mai: Împlinirea a 15 ani de la fondarea grupului Scout din Adjudeni, la Liturghie participând oaspeți cercetași din Bacău, Pildești, Sagna, Bălțați, Lespezi, Piatra Neamț, Hălăucești și Nicolae Bălcescu
- 30 mai: Consfătuirea diecezană anuală a profesorilor de religie romano-catolică, la Traian
- 30 mai: Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, la Barticești, la un an de la beatificarea Maicii Speranța, încheiată cu binecuvântarea cu relicva fericitei
- 13 iunie: Sesiune obișnuită a Oficiului pentru Pastorația școlară și Predarea Religiei în Școli, la Bacău, fiind prezent și PS Aurel Percă
- 9-12 iulie: Campus vocațional la Mănăstirea "Casa Providenței" din Iași, cu tema "Doamne, e bine că suntem aici!" (Mt 17,4), organizat de Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat