Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Călătorii apostolice
Fiind prezent la întâlnirea cu sute de preoți din întreaga lume care au participat la a treia Reculegere Mondială pentru Preoți, cu tema "Chemați la sfințenie pentru noua evanghelizare", în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", papa Francisc a declarat, la 11 iunie, că intenționează să meargă în Africa în luna noiembrie, mai exact în Republica Centrafricană și apoi în Uganda. Călătoria va avea loc înainte de tranziția prezidențială în Republica Centrafricană, și în Uganda după a 50-a aniversare a martirilor. Pontiful a adăugat că este posibil să meargă și în Kenya.

Pentru Sinodul Episcopilor
Papa Francisc i-a confirmat pe reprezentanții aleși de Conferința Episcopilor Catolici din România (CER) să reprezinte episcopatul român la cea de a XIV-a Adunare a Sinodului Episcopilor, care va avea loc între 4 și 25 octombrie, la Roma, cu tema "Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană": PS Petru Gherghel este membru de drept; va putea fi înlocuit de PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București.

Papa și Putin
La Vatican, a avut loc, la 10 iunie, a doua întâlnire dintre papa Francisc și președintele rus Vladimir Putin. Sfântul Părinte i-a subliniat oaspetelui nevoia "angajării într-un efort sincer și sporit de atingere a păcii" în conflictul din Ucraina, precum și importanța reconstruirii unui climat de dialog în care toate părțile sunt angajate să ducă înainte înțelegerile de pace decise anterior la Minsk. S-a menționat și gravitatea situației umanitare, în special privind accesul ajutoarelor în zonele aflate în nevoie. Au discutat și despre situația din Orientul Mijlociu, în special din Irak și Siria, accentuând urgența căutării păcii în această regiune și a apărării minorităților religioase, în special a creștinilor.

Operele Misionare Pontificale
Peste 100 de reprezentanți ai operelor misionare din întreaga lume s-au aflat în săptămâna 1-6 iunie la Roma, pentru Adunarea generală a Consiliului Operelor Misionare Pontificale. Din România a participat pr. Claudiu Iștoc, director național al Operelor Misionare Pontificale. Programul a cuprins o sesiune pastorală, cu tema "Cum să susținem misiunile astăzi și mâine", și sesiunea obișnuită. Vineri, 5 iunie, participanții au fost primiți în audiență de papa Francisc.

Superior reales
Delegații la capitulul general al franciscanilor, desfășurat între 10 mai și 7 iunie, la Assisi, l-au ales la 21 mai în fruntea ordinului pe pr. Michael Perry (60 de ani), din SUA, pentru un mandat de șase ani, după ce el a slujit în această funcție timp de doi ani. Născut în Indianapolis, pr. Perry are doctoratul în antropologie religioasă, masteratul în formarea preoților și licența în istorie și filozofie. A intrat în Ordinul Franciscan în anul 1977 și a fost hirotonit preot în anul 1984. Potrivit Anuarului Vaticanului, Ordinul Fraților Minori are 14.046 de membri, dintre care 9.508 sunt preoți.

Episcopii răsăriteni
Peste 40 de episcopi catolici răsăriteni s-au aflat la Praga (Republica Cehă), în perioada 4-7 iunie, la întâlnirea anuală a ierarhilor catolici răsăriteni din Europa, fiind și o etapă de pregătire pentru Sinodul dedicat Familiei. Discuțiile au fost axate pe familie în natura sa sacramentală și pe provocările care sunt puse de o societate într-o continuă schimbare, pe situația Bisericii din Ucraina și a Bisericilor din Europa de centru și de est în raport cu societatea civilă. Din România au participat episcopii Virgil Bercea (Oradea), Vasile Bizău (Maramureș) și Alexandru Mesian (Lugoj). Următoarea întâlnire se va desfășura la Fatima (Portugalia), în luna octombrie 2016.

Comunitatea "Magnificat"
A VII-a Întâlnire Națională a Comunității "Magnificat" din Reînnoirea Carismatică Catolică s-a desfășurat în zilele de 23 și 24 mai, la Mănăstirea Părinților Carmeliți Desculți din Ciofliceni. Au participat aproximativ 170 de membri din orașele în care comunitatea este prezentă: București, Bacău, Râmnicu-Vâlcea, Popești-Leordeni și Alba-Iulia, dar și invitați din alte localități ale țării. Tema întâlnirii a fost inspirată de un verset din Zah 8,13 "Nu vă temeți, întăriți-vă mâinile!" Sfânta Liturghie din ajunul Rusaliilor a fost celebrată și în acest an în noua biserică a mănăstirii, fiind prezidată de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București.

Biserica și Gulagul
Universitatea Ovidius din Constanța a găzduit joi, 11 iunie, lucrările conferinței naționale "Biserica și Gulagul în România. Ultima redută instituțională în confruntare cu ideologia și faptele regimului comunist-ateu (1944-1989)", organizată de Facultatea de Teologie în parteneriat cu Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române (INST) și Centrul de Cercetări Științifice Interdisciplinare "Dumitru Stăniloae" al Universității "Valahia" din Târgoviște. Din partea Diecezei de Iași a participat pr. dr. Fabian Doboș care a vorbit despre "Episcopii Anton Durcovici și Marton Aron, martiri din timpul regimului comunist".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat