Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu papa Francisc

Îmi lipsește mersul pe străzi

Publicăm interviul acordat de papa Francisc, la 21 mai, apărut în cotidianul argentinian "La Voz del Pueblo" din Tres Arroyos (Buenos Aires) din 24 mai.

- Visați să fiți papă?

Nu! Și nici să fiu președinte al Republicii sau general al armatei. Există din aceia care visează asta. Eu nu.

- Nici în timp ce făceați carieră în slujirea episcopală nu v-ați imaginat această posibilitate?

După ce am ocupat timp de 15 ani posturile de conducere în care m-au pus, mă întorsesem jos, să fiu duhovnic, paroh. Viața unui călugăr, a unui iezuit, se schimbă în funcție de necesități. Cu privire la posibilitate, eram în lista celor care puteau deveni papă în celălalt conclav. Dar de data aceasta, a doua oară, dată fiind vârsta mea, 76 de ani, și dat fiind faptul că erau cu siguranță persoane mai valoroase... Astfel... nimeni nu amintea de numele meu, nimeni. În afară de asta, spuneau că sunt un kingmaker (un mare alegător, așa cum sunt numiți acei cardinali, care datorită experienței și a autorității lor au mai mare influență decât alții asupra rezultatului electoral) și puteam să influențez asupra votului cardinalilor latino-americani. Până acolo încât în ziare nu ieșise nicio fotografie de-a mea, nimeni nu se gândea la mine. Casele de pariuri din Londra îmi dădeau locul al 46-lea (râde cu poftă). Nici măcar eu nu mă gândeam la mine, chiar nu-mi trecea prin minte.

- Și când ați fost ales ce ați simțit?

Înainte de alegerea definitivă am simțit multă pace. "Dacă Dumnezeu vrea asta", m-am gândit. Și am rămas în pace. În timp ce se numărau voturile, care sunt veșnice, recitam Rozariul, liniștit. Aveam alături pe prietenul meu, cardinalul Claudio Humes, care într-o votare precedentă celei definitive mi-a spus: "Eh, nu te îngrijora, că așa lucrează Duhul Sfânt" (râde din nou).

- Ați acceptat imediat?

M-au dus în sacristie, mi-au schimbat reverenda și tot așa, pe teren. Și acolo am spus ceea ce mi-a venit în minte.

- A fost ceva natural atunci?

Da, am simțit multă pace și am spus ceea ce-mi venea din inimă.

- Recunoașteți magnetismul pe care-l generează oamenii? Spun asta pentru acel ceva în plus pe care figura dv. îl dă investiturii papale.

Da... știu că oamenii (ezită, tace). Înainte nu înțelegeam de ce se întâmpla. Unii cardinali mi-au spus că oamenii spun "îl înțelegem". Clar, eu încerc să dau exemple la audiențe, în lucrurile pe care le spun, ca astăzi (în audiența generală de miercuri) când am povestit anecdota de când eram în clasa a patra elementară. Atunci oamenii înțeleg ceea ce eu vreau să spun. Ca atunci când am vorbit despre cazul părinților despărțiți, care îi folosesc pe copii ca ostatici, un lucru foarte trist, îi fac să devină victime, tata vorbește rău despre mama sau viceversa și în capul copilului se creează multă învălmășeală. Încerc să fiu concret și ceea ce tu numești magnetism unii cardinali îmi spun că are de-a face cu faptul că oamenii mă înțeleg.

- Ce vă lipsește din viața dv. de dinaintea alegerii ca papă?

Să ies în stradă. Acest lucru, da, îmi lipsește, liniștea de a merge pe străzi. Sau de a merge într-o pizzerie ca să mănânc o pizza bună (râde).

- Seara puteți să vă odihniți, scoateți ștecherul din priză?

Eu nu am un somn foarte profund, dar mă așez în pat și adorm imediat. Dorm șase ore. În mod normal la nouă sunt în pat și citesc până aproape la zece, când începe să-mi lăcrimeze un ochi, atunci sting lumina și așa rămân până la patru, când mă trezesc singur, este deșteptătorul biologic. Este adevărat, apoi, am nevoie de siestă. Trebuie să dorm de la patruzeci de minute la o oră, astfel îmi scot pantofii și mă întind în pat. Și în acest caz dorm profund și mă trezesc singur. Când nu fac siesta, simt acest lucru.

- Ce citiți înainte de a adormi?

Acum citesc un text despre sfântul Silvan de la Muntele Athos, un mare maestru spiritual.

- În vizita de la Manila ați vorbit despre importanța lacrimilor. Dv. plângeți?

Când văd drame umane. Ca alaltăieri, când am văzut ceea ce li se întâmplă oamenilor din poporul rohingya, care ajung pe șlepuri în ape thailandeze; când se apropie de uscat le dau ceva de mâncare, apă și apoi îi aruncă din nou în mare. Acest lucru mă înduioșează profund, acest tip de dramă. Apoi copiii bolnavi. Când văd ceea ce aici numesc "boli rare", produse de neatenția față de ambient, mi se strânge inima. Când văd acele creaturi, îi spun Domnului: "De ce ei și nu eu?" Și atunci când merg în pușcării mă înduioșez. Din cele trei Joi Sfinte pe care le-am celebrat, două au fost într-o închisoare, o dată într-una pentru minori și altă dată în cea de la Rebibbia. Și apoi în alte orașe din Italia pe care le-am vizitat am fost în închisoare, am mâncat cu deținuții și în timp ce discutam cu ei mi-a venit în minte: "Și imaginează-ți că și eu aș putea să fiu aici!" Adică, niciunul dintre noi nu este sigur că nu va comite niciodată un delict, ceva pentru care să fie pus în închisoare. Atunci mă întreb, pentru ce Dumnezeu a permis ca eu să nu fiu aici. Și simt durere pentru ei și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că nu sunt aici, dar în același timp simt că acea mulțumire este de conveniență, pentru că ei n-au avut oportunitatea pe care am avut-o eu de a nu face o prostie așa încât să ajung în pușcărie. Acest lucru mă face să plâng interior. Mă atinge profund.

- Dar ajungeți să plângeți cu lacrimi?

Public nu plâng. Mi s-a întâmplat de două ori să fac asta, dar am reușit să mă stăpânesc la timp. Eram prea înduioșat, ceva lacrimi mi-au scăpat, dar n-am dat importanță și după un pic de timp mi-am dat cu mâna pe față.

- Sunteți la curent cu tot ceea ce se publică?

Nu, nu. Citesc numai un ziar, "La Repubblica", care este un ziar pentru gruparea medie. Fac asta dimineața și nu petrec mai mult de zece minute ca să dau o raită prin el. La televizor nu mă uit din 1990 (își ia timp ca să răspundă). Este o promisiune pe care am făcut-o Fecioarei de pe Carmel în noaptea de 15 iulie 1990.

- Pentru un motiv deosebit?

Nu, nu, mi-am spus: "Nu e pentru mine".

- Cum vedeți Argentina din Vatican?

Ca o țară cu multe posibilități și atâtea oportunități pierdute. Așa cum spunea cardinalul Quarracino. Și este adevărat. Suntem o țară care a pierdut multe oportunități în cursul istoriei sale. Ceva nu merge, cu toată bogăția pe care o avem. Ca relatarea despre ambasadorii țărilor care au mers să se plângă lui Dumnezeu pentru că argentinienilor le-a dat atâtea bogății și lor numai una, ori agricultura, ori minele. Dumnezeu i-a ascultat și apoi a răspuns: "Pentru a compensa lipsa lor i-am dat pe argentinieni".

- De ce repetați mereu: "Rugați-vă pentru mine"?

Pentru că am nevoie de asta. Am nevoie ca să mă susțină rugăciunea poporului. Este o exigență interioară, trebuie să fiu susținut de rugăciunea poporului.

- Cum v-ar plăcea să fiți amintit?

Ca o persoană bună. Ca să spună: "Era o persoană bună care a încercat să facă binele". Nu cer altceva.

(După L'Osservatore romano, 25 mai 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat