Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa la Sarajevo

Sfântul Părinte papa Francisc a făcut o vizită de o zi în Bosnia și Herțegovina, la 6 iunie. Momentele principale ale acestei vizite au fost sfânta Liturghie, întâlnirea cu persoanele consacrate, întâlnirea ecumenică și interreligioasă, precum și întâlnirea cu tinerii din această țară.

Momentul central al acestei vizite a fost sfânta Liturghie celebrată pe stadionul Kočevo din Sarajevo, la ora 11.00. La celebrare au participat aproximativ 60 de mii de credincioși. Dintre aceștia, aproximativ 22 de mii erau pelerini croați, care au fugit din Bosnia pe parcursul conflictului de acum 20 de ani. În cuvântul de învățătură, Sanctitatea sa le spunea celor prezenți: "Pacea este visul lui Dumnezeu pentru întreaga omenire, dar nu toți oamenii împărtășesc același vis; nu există pace fără dreptate; adevărata dreptate înseamnă a face persoanei și poporului pe care mai înainte îi vedeam ca dușmani, ceea ce aș dori să mi se facă mie și poporului meu".

După-amiază, Sfântul Părinte s-a întâlnit cu persoanele consacrate în catedrala "Preasfânta Inimă a lui Isus" din capitală. La întâlnire au fost delegate 600 de persoane consacrate. Papa a renunțat la discursul pe care îl avea pregătit și vizibil emoționat le-a spus celor prezenți: "Nu aveți dreptul să uitați istoria voastră, dar nu pentru a vă răzbuna, ci pentru a face pacea". "Chiar și astăzi, în acest război mondial, vedem atâtea și atâtea gesturi de cruzime. Voi însă să faceți întotdeauna contrariul acestora: să aveți simțăminte de blândețe, frățietate și iertare. Să duceți mai departe crucea lui Isus Cristos".

Sfântul Părinte a participat apoi la o întâlnire ecumenică și interreligioasă, care a avut loc la Centrul Internațional Studențesc al Fraților Franciscani din Sarajevo. În discursul ținut în fața celorlalți lideri religioși, papa a spus: "Dialogul interreligios, mai înainte de a fi o discuție despre marile teme ale credinței, este o conversație despre viața umană. (...) În dialog se recunoaște și se dezvoltă o comuniune spirituală, care unifică și ajută să se promoveze marile valori morale, dreptatea, libertatea și pacea". Doar prin dialog putem construi o societate întemeiată pe toleranță și respect reciproc, a mai spus papa Francisc.

Întâlnirea papei cu tinerii a avut loc în centrul pastoral dedicat sfântului Ioan Paul al II-lea, din Sarajevo. Sfântul Părinte s-a întâlnit cu o mie de tineri, deși erau înscriși aproximativ patru mii. Ceilalți au urmărit întâlnirea prin intermediul ecranelor puse la dispoziție. Printre aceștia erau prezenți și tineri de alte confesiuni. "Voi, flori ale primăverii de după război, construiți împreună pacea, pentru ca Bosnia și Herțegovina să fie o țară a păcii" - a fost salutul papei Francisc adresat tinerilor prezenți la întâlnire. "Amintiți-vă: Să fie o țară a păcii! "Mir Vama" (Pacea să fie cu voi!)", a spus papa la încheierea vizitei sale la Sarajevo.

Aceasta a fost, de fapt, tema vizitei suveranului pontif într-o țară care încă mai poartă rănile războiului: "Mir Vama" (Pacea să fie cu voi!)

Cu excepția celor efectuate în Italia, călătoria apostolică a papei Francisc la Sarajevo este a treia vizită oficială pe care o face în Europa, după cea din Albania (21 septembrie 2014) și de la Strasbourg (25 noiembrie 2014) și cea de-a VIII-a călătorie internațională.

* * *

Bosnia și Herțegovina
Suprafața: 51.129 km2
Populația: 3.839.737 (2011)
Capitala: Sarajevo
Religii: 45% musulmani, 36% ortodocși, 15% romano-catolici, 1% protestanți și 3% aparțin altor culte sau sunt atei
Ziua națională: 25 noiembrie - Consiliul antifascist a adoptat rezoluția, care declara Bosnia și Herțegovina o comunitate a sârbilor, musulmanilor și croaților (1943)

Pr. Claudiu Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat