Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Jubileul Milostivirii
Prin bula Misericordiae vultus, din 11 aprilie, papa Francisc a convocat Jubileul Milostivirii, un an sfânt dedicat milostivirii lui Dumnezeu, care va începe la 8 decembrie 2015, solemnitatea Neprihănita Zămislire, prin deschiderea porții sfinte în bazilica "Sfântul Petru", și se va încheia la 20 noiembrie 2016, solemnitatea Isus Cristos, Regele Universului. Motoul anului jubiliar va fi: "Milostivi precum Tatăl" (Lc 6,36). Logoul a fost realizat de pr. M.I. Rupnik. Site-ul oficial al jubileului este www.iubilaeummisericordiae.va, accesibil și la adresa www.im.va, unde poate fi consultat și calendarul evenimentelor propuse.

Caritas Internationalis
"O singură familie umană. A avea grijă de creație" a fost tema celei de-a 20-a adunări generale a Asociației Catolice "Caritas Internationalis", reunind la Roma, în perioada 12-16 mai, peste 400 de delegați din cele 164 de organizații Caritas catolice naționale din lumea întreagă. A fost ales noul președinte al Caritas Internationalis, cardinalul filipinez Luis Antonio Tagle, arhiepiscop de Manila. Din România a participat președintele Federației Caritas România, pr. Nicolae Anușcă, din cadrul Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș.

Doctor în teologie
Pr. Ciprian Bejan-Piser a susținut teza de doctorat în teologie dogmatică, cu titlul "Funcția maternă a sfintei Fecioare și mamă a lui Dumnezeu Maria în unica mijlocire a lui Cristos. Numărul 60 din capitolul al VIII-lea din constituția dogmatică Lumen gentium", luni, 27 aprilie, la Universitatea Pontificală "Urbaniana" din Roma. Lucrarea a fost coordonată de pr. prof. Innocenzo Gargano.

Vizită la papa
Papa Francisc a acceptat invitația de a vizita România, pe care președintele Klaus Iohannis i-a adresat-o în cadrul vizitei oficiale la Vatican din ziua de vineri, 15 mai, când s-au împlinit 25 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Vatican. Data vizitei papei Francisc va fi convenită ulterior pe canale diplomatice. Președintele Iohannis a vizitat și Colegiul Pontifical "Pio Romeno" din Roma, unde s-a întâlnit cu studenții români, ortodocși și catolici, care frecventează instituțiile pontificale de învățământ.

Sprijin Renovabis
"Mergeți spre periferii - în solidaritate cu cei marginalizați în Europa de Est" a fost tema inițiativelor de anul acesta prin care organizația Renovabis din Germania a desfășurat, în perioada 21-24 mai, o campanie de informare și sensibilizare a credincioșilor din Dieceza de Mainz, în Germania, cu privire la acțiunile acestei organizații. PS Petru Gherghel a fost printre invitații la unele dintre acțiuni și a susținut, la 21 mai, la Mainz, o conferință despre istoria recentă a relației dintre Biserica Catolică din România și cea din Germania și despre sprijinul acordat de Renovabis proiectelor din țara noastră. Din anul 1993, Renovabis a desfășurat peste 20.760 de proiecte în 29 de țări din centrul, estul și sud-estul Europei.

Declarație a episcopilor
Continua tergiversare a punerii în aplicare a deciziilor justiției referitoare la dezmembrarea clădirii autointitulate Cathedral Plaza face obiectul unei declarații publice a episcopilor romano-catolici și greco-catolici, semnată la 10 mai. "Cerem Guvernului României să se implice în mod categoric pentru exproprierea terenului pentru utilitate publică și în refacerea cadrului construit preexistent construcției ilegale", se arată în declarație.

Site și logo
Conferința Episcopilor din România (CER) a lansat, la 17 mai, site-ul bisericacatolica.ro și logo-ul oficial. Culorile folosite la logo - auriu și maro - arată caracterul divino-uman al Bisericii. Cele două siluete episcopale stilizate, cu o mitră latină (stânga) și o mitră orientală (dreapta) fac referință la caracterul biritual al CER. Crucea din mijloc este temelie a credinței și punct de referință a unității episcopilor CER. Această unitate se construiește în jurul iubirii, iar inima care se formează între cele două brațe vorbește despre un spațiu al armoniei, al înțelegerii, al încrederii și respectului. Este simbolizată și deschiderea Bisericii Catolice spre relațiile cu celelalte Biserici și culte. Cercul exprimă colegialitatea episcopală și unitatea Bisericii locale.

Învățământul catolic
Sesiunea de primăvară a Comisiei Naționale a Învățământului Catolic din România s-a desfășurat la Predeal, în perioada 14-16 mai, sub înaltul patronaj al Conferinței Episcopilor din România, prin PS Aurel Percă, responsabil cu sectorul învățământ. Participanții, responsabili cu învățământul catolic de ambele rituri, de limbă română, maghiară și germană, din România, au dezbătut diferite teme ale învățământului confesional; metodologia de organizare și funcționare, programele pentru definitivat, gradele II și I pentru profesorii de religie cultul catolic, olimpiada de religie, probleme legate de învățământul confesional din țară.

Film premiat
Filmul documentar "Anton Durcovici - episcopul martir" a primit premiul I la Festivalul de film cu tematică religioasă "Lumină din lumină" (ediția a XXII-a), desfășurat la Curtea de Argeș, la 15 mai, după ce în finală au fost vizionate 16 filme. A fost realizat de Oana Lazăr alături de o echipă din cadrul studioului regional Iași al Televiziunii Române, în colaborare cu Episcopia de Iași. A fost transmis de TVR 3 (la 17 mai 2014) și de TVR Iași de mai multe ori. Filmul a primit și premiul pentru "Documentar istoric" la Gala Națională a Premiilor de Televiziune decernate de Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România (APTR), la 8 decembrie 2014, la București.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat