Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

O nouă familie la mii de kilometri

La sfârșitul lunii mai, doi seminariști, Liviu Focioroș și Alois Canceal, s-au întors din experiența misionară desfășurată în Ecuador. Cu această ocazie le-am adresat câteva întrebări.

- Cu ce gânduri ați plecat spre Ecuador?

Când am aflat că vom merge în Ecuador, amândoi ne-am întrebat: Cum va fi? Oare ne vom descurca? Ne vom putea împlini cu succes misiunea încredințată? Vom putea ajuta oamenii să înțeleagă cuvântul lui Dumnezeu? Trebuie să recunoaștem, am avut temerile noastre înainte de plecare, dar s-au risipit după primele zile. Totuși, nu au lipsit provocările. (Alois Canceal)

- Care a fost cea mai mare provocare?

Nu știu dacă poate fi vorba doar de o provocare, pentru că mereu apăreau altele noi. Când am ajuns în Ecuador, prima provocare a fost să ne acomodăm cu clima, căldura și gradul de umiditate, ele fiind foarte ridicate. Au urmat dificultăți în a ne exprima în limba spaniolă. O altă provocare a fost faptul că, odată ajuns, mi-am dat seama că eu sunt într-un capăt al lumii, iar toate cunoștințele mele, rudele și prietenii erau la 15.000 km. Însă, cu timpul, am realizat că acolo am întâlnit o nouă familie, la mii de kilometri distanță. (Liviu Focioroș)

- Cum arăta o zi obișnuită și care au fost îndatoririle voastre în misiune?

O zi obișnuită de misiune în Ecuador aș putea să o împart în două: prima parte a zilei (08.00-12.00), activități în jurul parohiei, birou, vizită la bolnavi sau muncă fizică; partea a doua a zilei (14.00-22.00), vizite prin sate pentru Liturghie sau pentru celebrarea cuvântului. În fiecare zi aveam de vizitat cinci sau șase sate. Trebuia să ne ocupăm de cateheza ministranților, copiilor, tinerilor și uneori a adulților. Vizitarea bolnavilor, adorația, Rozariul, Calea crucii și înmormântările erau activitățile săptămânale. (Alois Canceal)

- Ce ne puteți spune despre oamenii de acolo, despre viața și credința lor?

Sunt oameni simpli, care cultivă orez, acesta fiind alimentul de bază în prepararea mâncării. Modul lor de viață este puțin neobișnuit. Timpul nu are prea mare importanță. Au un mare respect pentru tot ceea ce înseamnă sacru, participarea lor fiind foarte activă în cadrul Bisericii. Își trăiesc credința cu fervoare, până și în discursurile pe care le țineau, prima dată dădeau mulțumire lui Dumnezeu pentru tot binele primit. (Liviu Focioroș)

- Ce ne puteți spune despre misiunea românească?

Misiunea din Ecuador este o comunitate luată de la zero. Deși este o țară majoritar catolică, sunt persoane din misiune care nu cunosc învățăturile Bisericii. După 10 ani de activitate misionară, se vede un mare progres. Oamenii, astăzi, sunt apropiați și dornici să lucreze pentru Biserică și pentru Dumnezeu. (Alois Canceal)

- Ce v-a impresionat cel mai mult în această experiență?

Oamenii. La început am crezut că eu voi fi cel care îi va ajuta. Acum, la sfârșit, mi-am dat seama că ei au fost cei care m-au ajutat cel mai mult. M-a impresionat spiritul lor de sacrificiu, credința și jovialitatea lor. Au mereu ceva pregătit pentru cel care vine să celebreze și sar mereu în ajutor. (Liviu Focioroș)

- Definiți experiența din Ecuador în câteva cuvinte!

Aș folosi trei cuvinte: dăruire, iubire, sacrificiu. (Alois Canceal)

- Un gând pentru credincioșii din Dieceza de Iași.

Să sprijine mereu misiunile diecezei. Oamenii la care ajung preoții misionari au nevoie de Dumnezeu. (Liviu Focioroș)

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat