Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Reorganizarea Provinciei Franciscane

25 de ani

S-au împlinit 25 de ani de la reorganizarea Provinciei Franciscane din România și de la deschiderea primei case de formare la Nisiporești. Vineri, 1 mai, ora 19.00, în biserica din Nisiporești, PS Aurel Percă a prezidat o Liturghie de mulțumire.

Începând cu ora 18.00, în biserică, au putut fi urmărite bannere printate cu fotografii, documente și imagini care ilustrau trecutul și prezentul Provinciei Franciscane. Pr. Eugen Blăjuț jr. a citit mesajul părintelui Gheorghe Patrașcu, ministru provincial, care imediat după evenimentele din decembrie 1989, la 1 ianuarie 1990, le scria fraților pentru a-i încuraja în reluarea activităților Provinciei. Pr. Sebastian Diacu a susținut o conferință, evocând printr-un emoționant "dialog" cu pr. Petru Albert entuziasmul și bucuria noului început.

Sfânta Liturghie celebrată în semn de recunoștință pentru înaintașii în credință a fost prezidată de PS Aurel Percă, alături de care au concelebrat pr. Emilian Cătălin, ministru provincial, pr. Lucian Dumea, custode al Fraților Minori Capucini din România, și numeroși preoți ai Provinciei Franciscane. Au luat parte și autorități locale, studenții Institutului Teologic Franciscan, frații novici, postulanții și credincioși din Nisiporești.

Părintele Anton Bogdănel, paroh al comunității, a transmis salutul de bun venit și a subliniat: "Să-i înălțăm Domnului laudă și mulțumire prin jertfa sfintei Euharistii mulțumindu-i pentru darurile, bucuriile, suferințele, trecutul, prezentul și viitorul nostru. Să-i mulțumim Domnului și pentru PS Petru Gherghel, păstorul Diecezei de Iași, pentru jubileul său de 25 de ani de episcopat".

Pornind de la lecturile biblice, PS Aurel Percă a subliniat faptul că trebuie să îi cinstim pe bărbații vrednici, care au trudit ca evanghelia să fie răspândită pe aceste meleaguri, care au muncit ca poporul creștin să nu ducă lipsă de păstori. Ei au fost bărbați vrednici, faptele lor nu pot fi date uitării, și de aceea "este lăudabilă această inițiativă a Provinciei Franciscane de a nu da uitării momentul în care ordinul, provincia, seminarul și-au reluat activitatea, atât de rodnică înainte de anul 1948. Îmi amintesc de pr. Anton Olaru, pr. Petru Albert, pr. Iosif Sabău, pr. Gheorghe Patrașcu, ministru provincial, și de mulți alții care au fost bărbați vrednici, preoți vrednici, pe care nu ar trebui să îi dăm uitării niciodată. Urmașilor lor le-au lăsat o frumoasă moștenire".

La sfârșitul sfintei Liturghii, pr. Emilian Cătălin i-a transmis PS Petru Gherghel, în numele tuturor fraților, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de episcopat, respectul profund și recunoștința adâncă pe care Provincia Franciscană i-o poartă, și totodată i-a adresat urarea fraternă de Pace și bine. Un cuvânt de mulțumire i-a fost adresat și PS Aurel Percă, pentru prezidarea sfintei Liturghii și prezența la acest eveniment. A mulțumit, de asemenea, pentru participare, părintelui Lucian Dumea, custode al Fraților Minori Capucini, confraților, credincioșilor din Nisiporești și tuturor celor prezenți.

În amintirea evenimentului au fost sfințite și dezvelite două plăci de marmură: una în biserică și alta la demisolul casei parohiale, locul unde a fost prima sală de clasă.

Evenimentul aniversar din ziua de 1 mai este începutul unei serii de manifestări care vor avea loc de-a lungul acestui an jubiliar, amintind și de cei 120 de ani de la înființarea canonică a Provinciei.

Fr. Mihai Percă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat