Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu cardinalul João Braz de Aviz (II)

Mă simt un privilegiat

Cardinalul brazilian João Braz de Aviz s-a întâlnit, în zilele de 18 și 19 aprilie, la Luncani și la Iași, cu episcopii, preoții, călugării, profesorii și seminariștii. A dialogat cu ei și a celebrat sfânta Liturghie. Într-un interviu oferit la finalul vizitei, Eminența sa vorbește despre vocația și misiunea sa, despre rolul călugărilor și despre impresiile cu care a plecat. Publicăm în acest număr ultima parte a interviului, în traducerea pr. Claudiu Bulai.

- Le-ați vorbit în aceste zile și seminariștilor. Care sunt pentru dv. frumusețile Preoției?

Preoția este un lucru puțin mai special, deoarece puterea pe care o primește un preot prin episcop din mâna lui Dumnezeu este impresionantă. Un om nu poate ierta păcatele, un om nu poate celebra Euharistia, adică să transforme pâinea în trupul lui Cristos. Un om nu poate vorbi cu înțelepciune de la sine. În schimb, toate aceste puteri le-a dat unui om, care trăiește ca ucenic al lui Isus. Așa a voit Isus. El nu a ales persoane perfecte, ci pline de probleme, dar le-a ales pentru această misiune. Acest lucru este cu adevărat ceva extraordinar.

- Dv. cum ați devenit preot?

Am simțit chemarea de mic. Aveam șapte ani când am descoperit atracția pentru Preoție. Lucrurile sunt simple. Îmi iubeam parohul, îl iubeam pe acel călugăr care era verișorul meu. Părinții mei îi iubeau mult pe preoți, și așa am învățat și eu să-i iubesc pe preoți. Dar la un moment dat am simțit că acel preot aș putea fi chiar eu. Am simțit asta chiar dacă eram mic. Îmi plăcea modul de a fi al preotului, felul în care făcea lucrurile, și așa a început prima atracție. După aceea au venit și alte motivații. Mă simt un privilegiat.

- Care sunt primele impresii despre România, despre Dieceza de Iași?

Sunt pentru prima dată în România. Știam de voi, de istoria voastră plină de suferință, de fidelitate și de sânge. Foarte mult sânge, pentru că aveți atâția martiri. Știam că în România este un popor care a păstrat credința. Știu că există diversitate de religii, dar aceasta, într-un anumit sens, nu contează prea mult. Contează această mărturie profundă care se simte că o aveți în Cristos. Cred că noi ar trebui să înaintăm imitându-vă pe voi în această perseverență.

- Veți merge și în Republica Moldova. Ce anume știți despre această țară mică și care sunt așteptările?

Merg în Republica Moldova pentru că sunt prieten cu episcopul de acolo. Mons. Anton Coșa este pentru mine un prieten de inimă, o persoană pe care o iubesc și o stimez foarte mult. Merg să întâlnesc și persoanele consacrate. Chiar dacă sunt puțini călugări, mult mai puțini decât ceea ce am văzut în Dieceza de Iași, merg pentru a sta o zi acolo.

- Proiecte de viitor?

Doresc să lucrăm în continuare pentru consacrați. Viața are valoare doar pentru aceasta, noi nu avem altă preocupare. În numele Sfântului Părinte găsim multă, multă viață, dar și multe probleme. Dorim să slujim această parte a Bisericii.

- Ce a voit să spună papa Francisc prin îndemnul adresat călugărilor: "Treziți lumea!"?

El vrea ca noi să-l ajutăm. Înainte de toate, cred că lumea trebuie să înțeleagă că Dumnezeu nu este împotriva bărbaților sau a femeilor, ci este în favoarea lor. Dacă în viață o mamă sau un tată își pot abandona copilul, noi experimentăm că Dumnezeu nu abandonează niciodată pe nimeni. Și acest lucru trebuie să trezească lumea, deoarece pare că noi purtăm răni în acest sens. Europa, care înainte era leagănul creștinismului, astăzi îl respinge pe Dumnezeu. De ce? De ce cultura noastră face astfel? Poate pentru că nu a ieșit la suprafață aspectul extraordinar al milostivirii pe care papa Francisc îl pune în lumină și cu noul jubileu extraordinar, care va fi anul viitor. Este nevoie să fim văzuți de Dumnezeu și de ceilalți ca persoane iubite. Asta trebuie să facem și eu cred că este un lucru important.

- La final, vă rog să lăsați un mesaj pentru cititorii noștri.

Aș vrea să vă spun un mare mulțumesc. Am venit în România cu o inimă foarte deschisă. Am găsit o Biserică foarte vie, am găsit toată această realitate, chiar și a ecumenismului pe care voi îl susțineți în continuare. Am găsit o viață consacrată intensă și numeroasă, deși sunteți puțini ca număr, procentual. Abundența vieții consacrate de aici, pe mine într-adevăr mă impresionează. Mă impresionează și fidelitatea voastră față de evanghelie, iubirea voastră față de episcopii voștri, față de părinții voștri în credință, față de martirii voștri. Mă bucur să văd toate acestea. Aș dori să rămâneți fideli la ceea ce aveți deja.

- Vă mulțumesc, Eminență, pentru răspunsuri, pentru mărturia dv. Vă așteptăm din nou în România, la Iași.

Sunt foarte încântat. Vă mulțumesc și dv. și celor cărora le transmiteți aceste cuvinte. Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat