Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Douăzeci și cinci de ani de episcopat

PS Petru Gherghel a sărbătorit vineri, 1 mai, jubileul de 25 de ani de episcopat. Momentul a fost marcat printr-o sfântă Liturghie de mulțumire, la ora 11.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

Împreună cu episcopul de Iași au adus mulțumire lui Dumnezeu ÎPS Ioan Robu - arhiepiscop și mitropolit de București, PS Florentin Crihălmeanu - episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Mihai Frățilă - episcop greco-catolic de București, PS Martin Ross - episcop de Timișoara, PS Eugen Schönberger - episcop de Satu Mare, PS László Böcskei - episcop de Oradea, PS Anton Coșa - episcop de Chișinău, PS József Tamás - episcop auxiliar de Alba-Iulia, PS Cornel Damian - episcop auxiliar de București, PS Aurel Percă - episcop auxiliar de Iași, Mons. Baudouin Biajila Muankembe - consilier al Nunțiaturii, 196 de preoți din Moldova, din alte zone ale țării și din străinătate, oficialități locale și centrale, călugări și călugărițe, credincioși din Gherăești, localitatea natală a Preasfințitului, precum și credincioși din Iași. La celebrare au fost prezenți pr. Ioan Vicovan, decanul Facultății de Teologie a Bisericii Ortodoxe, reprezentant al ÎPS Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și Abraham Ghiltman, reprezentant al comunității evreiești din Iași.

Celebrarea a început cu procesiunea din catedrala veche, de unde PS Petru împreună cu cei care au venit la sărbătoare s-au îndreptat spre catedrala nouă. Cântările de la sfânta Liturghie au fost susținute de seminariștii de la Institutul Teologic din Iași.

La începutul sfintei Liturghii, sărbătoritul a salutat întreaga comunitate și a spus că viața și slujirea noastră trebuie să fie o laudă continuă adusă lui Dumnezeu, asemenea sfintei Fecioare Maria, sfântului Iosif, apostolilor, fericitului Anton Durcovici...

În cuvântul de învățătură, ÎPS Ioan Robu, a vorbit despre importanța misiunii episcopului în mijlocul poporului lui Dumnezeu. Privind la viața Diecezei de Iași - a spus Excelența sa - putem concluziona că munca episcopului nostru a fost una activă și plină de roade. "Douăzeci și cinci de ani sunt puțini, continuați! La mulți ani" a încheiat ÎPS Robu.

La finalul celebrării și-au exprimat gândurile lor și ceilalți episcopi.

Primul care l-a felicitat a fost PS Aurel Percă, asigurându-l că întreaga dieceză se roagă pentru Excelența sa. Apoi a dat citire scrisorii semnată de papa Francisc cu ocazia acestui moment jubiliar.

PS Florentin Crihălmeanu a transmis mesajul de mulțumire, de felicitare și recunoștință al Bisericii Greco-Catolice: "Se cuvine să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru creșterea în liniște a Diecezei de Iași în acești 25 de ani de arhipăstorire a păstorului nostru Petru!"

PS Anton Coșa a vorbit despre legăturile cu cei de dincolo de Prut, spunând că "pentru noi sunteți un părinte, un adevărat păstor și dorim ca în continuare, urmându-l pe Cristos, marele preot, să puteți să vă bucurați de multe roade în slujirea Bisericii".

Pr. Ioan Vicovan a transmis "alese doriri și smerite rugăciuni pentru această zi, pentru timpul de până acum și pentru ceea ce va urma cu ajutorul lui Dumnezeu de acum înainte". Părintele a vorbit despre legăturile personale, instituționale și la nivel de școli teologice, avute în ultimul sfert de secol.

Înainte de binecuvântare, PS Petru le-a mulțumit celor care s-au implicat și care au participat la acest jubileu. Binecuvântarea finală a fost împărțită de toți episcopii prezenți la altar.

Pr. Claudiu Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat