Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Exerciții spirituale
Un grup de 64 de surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" a participat, în perioada 11-18 aprilie, la cursul de formare și exerciții spirituale desfășurat la Seminarul "Sfântul Iosif" din Bacău. Cursul de formare a fost ținut de PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă. Exercițiile spirituale au fost ținute de pr. Eugen Răchiteanu, OFMConv. La încheierea zilelor de exerciții spirituale, sora Bianca Rotaru a reînnoit voturile pe o perioadă de trei ani, în fața PS Aurel Percă și a sorei superioare Lenuța Băcăoanu.

Colectă pentru sinistrați
PS Petru Gherghel a mers la Berindești, în județul Bacău, la 6 aprilie, pentru a vedea pagubele cauzate de alunecările de pământ, semnalate din ziua precedentă. A fost însoțit în această vizită de preoții Isidor Dâscă, Mihai Budău și Felician Tiba. Episcopul a prezidat Liturghia celebrată în biserica din localitate, în prezența a numeroși credincioși și a unor reprezentanți ai autorităților civile. Pentru a veni în sprijinul sinistraților, păstorul diecezei a dispus ca duminică, 12 aprilie, să se organizeze o colectă specială în toate bisericile din dieceză. În unele comunități, colecta a fost organizată în duminica următoare.

Martiri și mărturisitori
Despre "Greco-catolicii, o permanență în închisorile comuniste" s-a vorbit la simpozionul desfășurat miercuri, 22 aprilie, la Institutul Teologic Franciscan din Roman. Printre participanți au fost: PS Petru Gherghel, PS Mihai Frățilă, episcop al Eparhiei "Sfântul Vasile cel Mare" de București, PS Claudiu Lucian Pop, episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore a Blajului, și pr. Emilian Cătălin, OFMConv., ministru provincial. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Episcopul Claudiu Lucian Pop a transmis în cadrul omiliei și mesajul cardinalului Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Greco-Catolice. Într-o amplă conferință, PS Mihai Frățilă a prezentat un istoric al Bisericii Greco-Catolice, subliniind la final: "A vorbi despre mărturia martirilor nu e un apel la revanșă, ci contemplarea harului crucii în viața omului credincios".

Genocidul armenilor
"Centenarul genocidului împotriva armenilor: 1915-2015" a fost tema simpozionului științific desfășurat vineri, 24 aprilie, la Institutul Teologic Franciscan din Roman. Marți, 21 aprilie, au avut loc expoziții de fotografii din vremea genocidului, vernisaje de picturi și momente cultural-artistice. La 23 aprilie, s-a celebrat o Liturghie comemorativă, la care a ținut un discurs și pr. Alois Moraru, delegat al Preasfințitului Petru Gherghel. Simpozionul a avut loc în contextul în care Sfântul Părinte Francisc a vorbit despre cele întâmplate acum o sută de ani, duminică, 12 aprilie. Intervenția papei a stârnit reacția guvernului turc. După câteva zile, la 15 aprilie, Uniunea Europeană a recomandat Turciei să recunoască genocidul. Acum o sută de ani, aproximativ 1,5 milioane de armeni din Anatolia (vestul Turciei) au fost deportați și masacrați de guvernul condus la acea vreme de coaliția intitulată "Junii Turci".

Blog pentru cler
În Joia Sfântă (2 aprilie), când este amintită instituirea sfintei Preoții, Oficiul pentru Cler al Diecezei de Iași a lansat blogul www.ercis-cler.blogspot.ro. Acest spațiu virtual se adresează în primul rând preoților și dorește să fie o sursă de informație pentru cler, cu materiale despre "identitatea preotului, viața și activitatea preoților, formarea permanentă teologică și pastorală a clerului", oferind și "informații cu privire la activitatea oficiului, documente și știri din Biserică".

Lansare de carte
Cartea Iezuit. Nu câinele comuniștilor!, dedicată părintelui iezuit Mihai Godó, a fost prezentată publicului ieșean, în aula sinodală de la subsolul catedralei noi, marți, 28 aprilie. Printre cei care au vorbit s-au numărat: PS Petru Gherghel, pr. Iulian Budău SJ, pr. Marius Taloș, SJ, pr. Claudiu Dumea și pr. Iosif Dorcu. "Cartea este "autobiografia" dictată și imprimată pe benzi de magnetofon a părintelui iezuit Mihai Godó (1913-1996), erou al închisorilor comuniste", a scris pr. Iulian Budău, SJ, în prefață.

CD dedicat misiunilor
Cu ocazia Anului Vieții Consacrate, a fost lansat CD-ul de cântece "Iubește-mă așa cum ești", cu 20 de cântece compuse și interpretate de sora Maria Patrașc-Negru din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot". CD-ul are un scop umanitar și misionar. Fondurile obținute din vânzarea acestui album se vor îndrepta spre locuitori din pustiul Chalbi, din Kenya.

Exerciții spirituale
"Doamne, ce bine ne este nouă aici" va fi tema exercițiilor spirituale adresate tinerilor și tinerelor cu vârsta între 17 și 30 de ani, care doresc să facă o experiență de întâlnire cu Dumnezeu și cu sine, la mănăstirea carmelită de la Luncani în perioada 6-10 iulie. Înscrierile se fac până la 1 iunie. Pentru înscrieri sau alte informații: sr. Patricia Rediu, CJ (patric_cj@yahoo.com), sr. Iuliana Neculai, NDS (iuliananeculai@yahoo.it) sau sr. Angela Budău, SFM (srangelab@libero.it).

Cursuri pentru logodnici
Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor continuă și anul acesta cursurile de formare umană pentru logodnici. Programul în anul 2015 este următorul: Iași - 2 mai, 6 iunie, 4 iulie, 1 august; Traian - 9 mai, 13 iunie, 11 iulie, 9 august și Bacău - 16 mai, 20 iunie, 18 iulie, 22 august. Informații și înscrieri: pr. dr. Felician Tiba, directorul oficiului (tel. 0785/828857; 0744/407260).

Numire
Prin decret episcopal, având în vedere necesitățile pastorale din Parohia "Fericitul Ieremia" Bacău, rămasă vacantă în urma decesului pr. Dumitru Gabor, PS Petru Gherghel l-a numit pe pr. Eduard-Mihai Coșa paroh al acestei parohii, începând cu 15 aprilie. Luarea în posesie canonică a parohiei s-a făcut în ziua de 26 aprilie. Părintele Coșa rămâne secretar al Conferinței Episcopilor din România, până la numirea noului secretar.

Pe scurt
- 16-18 martie: Întâlnirea națională a responsabililor diecezani și eparhiali cu pastorația tineretului, la Cluj-Napoca, Dieceza de Iași fiind reprezentată de pr. Felix Roca și Raluca Cocuț
- 19-22 martie: Misiuni populare la Parohia "Ss. Petru și Paul" din Onești, predicator fiind pr. Irinel Iosif Iosub
- 24 martie: Simpozion internațional de filozofie, cu tema "Conceptul de persoană. Contribuții filozofico-morale", la Institutul Teologic Franciscan din Roman
- 25 martie: Conferința "Noi suntem de partea vieții", organizată la Iași de Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la publicarea enciclicei "Evangelium vitae" a papei Ioan Paul al II-lea
- 27 martie: Corul "Juvenes Ecclesiae" pe scena emisiunii "Românii au talent", cu o suită gospel
- 27-28 martie: Masă rotundă "Sursele informatice online utile și în cercetarea monografică", la Sfântul Gheorghe, printre participanți fiind ing. Gheorghe Bejan și prof. dr. Anton Coșa
- 28 martie: Zi de reculegere cu tema "Domnule, vrem să-l vedem pe Isus", pentru 13 familii, la Iași, coordonată de pr. Cornel Cadar
- 2-7 aprilie: Asistență spirituală acordată credincioșilor catolici români din Cipru de pr. Alois Fechet
- 10-12 aprilie: Campus vocațional "Veniți și vedeți!", pentru 14 elevi din clasele a VII-a și a VIII-a la Seminarul Capucin din Onești
- 13-15 aprilie: Campus vocațional "Veniți și vedeți", pentru 70 de elevi, la Liceul Teologic Franciscan din Roman
- 15-18 aprilie: Exerciții spirituale pentru tinerii cercetași din Pildești, Adjudeni și Bălțați, ținute la Iași de pr. Sebastian Bilboc
- 20-24 aprilie: Exerciții spirituale pentru fecioarele consacrate la Traian, cu tema "Anul Vieții Consacrate", predicatori fiind pr. Iosif Dorcu și pr. Corneliu Berea, SVD, în ultima zi fiind prezent și PS Petru Gherghel
- 24-26 aprilie: Pelerinaj al studenților din Iași la Sighetu Marmației, cu oprire la Cacica
- 25 aprilie: Pelerinaj la Cacica pentru absolvenții de liceu din dieceză, cu tema "Cu Maria la începutul maturității noastre"
- 25 aprilie: Întâlnirea națională de primăvară a terezinelor, la Iași, în prezența superioarei, Maria-Teresa Candian, Liturghia fiind prezidată de PS Aurel Percă.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat