Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Călătorii apostolice
Suveranul pontif va efectua o călătorie apostolică în trei țări din America de Sud: Ecuador (6-8 iulie), Bolivia (8-10 iulie) și Paraguay (10-12 iulie). De la 22 la 27 septembrie, papa Francisc va efectua o călătorie apostolică în SUA, cu etape la Washington, New York și Philadelphia, cu ocazia celei de-a VIII-a Întâlniri Mondiale a Familiilor, găzduită de Arhidieceza de Philadelphia, cu tema "Iubirea este misiunea noastră: o familie vie". Papa va fi primit la Casa Albă la 23 septembrie de președintele Barack Obama. Înainte de a ajunge în SUA, papa va face o oprire în Cuba.

Creștini uciși
Papa Francisc și-a exprimat întristarea, la 21 aprilie, aflând vestea privind o execuție în masă de etiopieni creștini, în Libia, de către reprezentanți ai Grupării Statul Islamic. Duminică, 19 aprilie, a fost lansat pe canalele media ale Statului Islamic un material ce arată execuții în masă a cel puțin 28 de etiopieni creștini. Statul Islamic a cucerit părți din Irak și Siria. Grupul militant terorist și-a înființat un califat și a trecut la persecutarea populațiilor minoritare, în special creștini și yazidiți. Au publicat materiale video cu decapitarea unor ostatici străini, ca mesaj pentru țările care au intervenit militar.

Despre vocații
Biserica Catolică marchează anual în cea de-a patra duminică a Paștelui - anul acesta, la 26 aprilie - Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații. Ajunsă la cea de-a 52-a ediție, anul acesta papa Francisc a scris un mesaj pe tema "Exodul, experiență fundamentală a vocației". "La rădăcina fiecărei vocații creștine există această mișcare fundamentală a experienței de credință: a crede înseamnă a ne lăsa pe noi înșine, a ieși din comoditatea și rigiditatea propriului eu pentru a centra viața noastră în Isus Cristos", a subliniat Sfântul Părinte în textul mesajului.

Congres internațional
"A trăi în Cristos după forma de viață a sfintei evanghelii" (PC 2) a fost tema Congresului Internațional pentru Formatori și Formatoare, desfășurat la Roma, în perioada 7-11 aprilie, fiind organizat de Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică. Au participat peste 1.300 de formatori, din 106 națiuni, cuprinzând 418 carisme. Din România au participat: sr. Patricia Rediu, CJ, sr. Iuliana Sulteș, SCMP, sr. Camelia Pleșca (Surorile Iosefine), și pr. Alexandru Olaru, OFMConv. S-au subliniat centralitatea lui Cristos în viața persoanei consacrate și necesitatea discernământului în formarea și structura comunităților călugărești.

Capelanii universitari
"Să fim și să devenim responsabili în viață" a fost tema Întâlnirii Capelanilor Universitari Naționali din Europa, desfășurată în orașul Lodz (Polonia), în perioada 16-19 aprilie. Alături de delegați (episcopi, preoți și laici) din aproape toate țările Europei, a participat și pr. Fabian Doboș, capelan universitar la Iași, delegat al Conferinței Episcopilor din România. Participanții au făcut un schimb de experiență și, în același timp, au reflectat asupra importanței pastorației universitare în Europa. La deschiderea lucrărilor a vorbit card. Zenon Grocholewski, prefectul Congregației pentru Educația Catolică.

Provocările familiei
Ajunsă la cea de a 15-a ediție, întâlnirea anuală a președinților Conferințelor Episcopilor Catolici din sud-estul Europei a avut loc la București, în perioada 17-21 aprilie. Episcopii din Albania, Bosnia și Herțegovina, Grecia, Bulgaria și România au analizat tema: "Provocările actuale ale pastorației familiei în Biserica Catolică din țările sud-est europene". S-a discutat despre: căsătoriile mixte, economia globalizată cauzatoare de emigrație, pregătirea la căsătorie, pastorația familiei, grupurile de familii și legătura familiei creștine cu "euharistia duminicală". Episcopii au semnat și o declarație de solidaritate cu demersurile Arhiepiscopiei de București de rezolvare a problemei clădirii "Cathedral Plaza".

Giulgiul
La cinci ani de la ultima expunere, giulgiul din Torino este din nou prezentat pelerinilor în catedrala torineză de la 19 aprilie la 24 iunie, cu ocazia bicentenarului de la nașterea sfântului Ioan Bosco. Accesul este gratuit și deschis tuturor, dar este obligatorie rezervarea. Papa Francisc va face o vizită pastorală în zilele de 21 și 22 iunie, la Torino, prilejuită de această expunere. În ziua de 22 iunie va vizita și templul valdenz "Vittorio Emanuele" din Torino. O copie a giulgiului, dăruită Episcopiei de Iași de diaconul Joachim Huneke din Grabenstätt (Germania), este expusă din 12 aprilie 2014 și în catedrala din Iași.

Olimpiada de religie
A VI-a ediție a olimpiadei naționale de religie pentru cultul catolic s-a desfășurat în perioada 15-18 aprilie, la Ciofliceni (com. Snagov, jud. Ilfov). La evenimentul organizat la mănăstirea carmeliților desculți au participat 108 elevi (romano și greco-catolici) din clasele VII-XII, la disciplina religie, dar și de la clasele IX-XII, liceu teologic. Elevii din Dieceza de Iași au obținut, la disciplina religie: 5 premii I, 2 premii II, 2 premii III și 5 mențiuni, iar la disciplinele teologice: 4 premii I, 3 premii II, 4 premii III și 3 mențiuni.

Întâlnire pentru rromi
Întrunirea anuală a Comitetului Catolic Internațional pentru Rromi (CCIT), care sărbătorește 40 de ani de la începerea activității, a fost organizată pentru prima oară în România, la mănăstirea carmeliților din Ciofliceni, între 24 și 27 aprilie, cu tema "Potențialități și riscuri ale noilor mijloace de comunicare". Au fost 130 de participanți din toată Europa, inclusiv din partea Consiliului Pontifical pentru Laici. Dieceza de Iași a fost reprezentată de PS Petru Gherghel, responsabil cu migranții în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România, pr. Iosif Dorcu și pr. Lucian-Mihai Bobârnac, OFMConv.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat