Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Papa Francisc și tinerii

Să nu vă compromiteți idealurile!

Unul dintre punctele importante în agenda papei Francisc din anul acesta a fost călătoria apostolică în Sri Lanka și Filipine, în perioada 12-19 ianuarie. La sfânta Liturghie de încheiere a vizitei Sfântului Părinte în Filipine s-a înregistrat cea mai numeroasă prezență din istorie la o celebrare euharistică: 6-7 milioane, bătând precedentul record, care aparținea tot Manilei, de 4-5 milioane de persoane, la Liturghia de încheiere a Zilei Mondiale a Tineretului din anul 1995.

În timpul vizitei în Filipine papa Francisc a avut o întâlnire și cu tinerii. Filipine este o țară foarte tânără: vârsta medie este de 23 de ani, tinerii sub 30 de ani constituind peste 30% din populație. Acești tineri, nativi digitali, sunt foarte pasionați de noile tehnologii până la limita dependenței.

Papa Francisc li s-a adresat cu încredere cerându-le să nu se dea înapoi în fața "provocării la integritate morală". Aceasta, spune papa, "poate să fie văzută ca o invitație de a fi curajoși, de a da o mărturie profetică despre propria credință și despre ceea ce este considerat sacru. În acest sens, provocarea la integritate morală este ceva cu care în aceste timpuri și în viața voastră este necesar să vă confruntați. Nu este vorba despre ceva care este posibil de amânat pentru când veți fi mai bătrâni sau veți avea responsabilități mai mari. Și acum sunteți provocați să acționați cu onestitate și corectitudine în raporturile cu alții, fie ei tineri sau bătrâni. Nu fugiți de această provocare!"

Papa evidențiază faptul că o provocare semnificativă este aceea legată de sfera relațiilor umane, de aspectele afectivității: "Una dintre cele mai mari provocări pe care tinerii o au în fața lor este aceea de a învăța să iubească. A iubi înseamnă a-ți asuma un risc: riscul refuzului, riscul de a fi folosiți sau, mai rău, de a-l folosi pe celălalt. Nu vă fie frică să iubiți! Dar, iubind, păstrați și integritatea voastră morală! Și în aceasta fiți onești și loiali!"

Papa, cunoscând foarte bine lumea tinerilor, este conștient că un astfel de mod de viață cere curaj și statornicie: "Făcând aceasta, va trebui să înfruntați opoziții și critici, descurajare și chiar batjocorire. Dar voi ați primit un dar care vă permite să depășiți acele dificultăți. Este darul Duhului Sfânt. Dacă veți alimenta acest dar cu rugăciunea zilnică și veți scoate forță din participarea la Euharistie, veți fi în măsură să ajungeți la acea măreție morală la care vă cheamă Isus. Veți deveni și o busolă pentru prietenii voștri care sunt în căutare".

Papa face apel la idealurile mărețe ale tinerilor și le cere să nu le abandoneze: "Să nu compromiteți idealurile voastre! Să nu cedați în fața ispitelor împotriva bunătății, sfințeniei, curajului și curăției! Primiți provocarea!"

Provocarea este aceea de a fi revoluționari, de a merge împotriva curentului, de a nu fi statui de muzeu, de a nu privi viața de la balcon. Primește și tu această provocare! Pune mereu în fața lui Dumnezeu toate gândurile, cuvintele și faptele tale! Întreabă-te dacă ești mulțumit de felul în care trăiești, dacă ești un exemplu de prieten al lui Cristos. Integritatea morală trebuie să se manifeste în toate aspectele vieții tale, chiar și în cele mai intime. Să nu existe unghere ale sufletului în care Isus să aibă "acces interzis"!

Nu-ți fie teamă, în cercul prietenilor tăi, să manifești atașamentul față de valorile creștine: credința, cinstea, corectitudinea, bunătatea, slujirea, prietenia sinceră, iubirea curată etc. Să strălucească prezența lui Cristos în viața ta prin tot ceea ce ești și tot ceea ce faci! Lumea are nevoie de tineri ca tine!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat