Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Din istoria revistei (XXVI) -

Anii 2007-2011

În numărul din ianuarie 2007 se scrie despre deschiderea Seminarului mic de la Bacău. În celelalte luni se publică despre împlinirea a patru sute de ani de la întemeierea Episcopiei de Bacău (septembrie), vizita în dieceză a unor oaspeți de seamă: ÎPS Edmund Farhat, arhiepiscop de Byblos și nunțiu apostolic de Austria (iunie), ES card. Javier Lozano Barragán, președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorația Lucrătorilor Sanitari (noiembrie), cea de-a III-a Adunare Ecumenică de la Sibiu (septembrie și octombrie), centenarul înființării Operei "Don Calabria" (decembrie).

Anul 2008 a însemnat și Anul Sfântului Paul: două mii de ani de la nașterea lui. Câteva articole vorbesc despre inițiativele din acest an (iulie). La 21 februarie 2008 s-au împlinit 30 de ani de când PS Petru Gherghel este la cârma diecezei ca ordinarius și apoi ca episcop. Numărul din martie marchează acest eveniment. În același an se scrie despre Sinodul episcopilor, cu tema "Cuvântul lui Dumnezeu în viața și misiunea Bisericii" (noiembrie), despre 150 de ani de la aparițiile Maicii Domnului la Lourdes (februarie), 120 de ani de la naștere și 60 de ani de la hirotonirea ca episcop a PS Anton Durcovici, cu aducerea urnei cu pământ de la Sighetu Marmației (mai și iunie), aducerea rămășițelor pământești ale fericitului Ieremia în pământul natal (aprilie, iunie), 50 de ani de la moartea Veronicăi Antal (septembrie).

Începând cu martie 2008, a fost introdusă la pagina 10 subrubrica: E bine de știut, iar din aprilie 2008, a început o subrubrică nouă: Tablete spirituale (pag. 19). La 31 august 2009, pr. Iosif Comorașu a primit o altă misiune. Tipografia "Presa Bună", cu mașinile sale, nu a mai putut să facă față la noile exigențe. Ca atare, din noiembrie 2009 revista nu se mai tipărește la Tipografia "Presa Bună".

Câteva pagini ale revistei din anul 2009 se ocupă de încheierea Anului Sfântului Paul și începerea Anului Sfintei Preoții. În numărul din februarie se scrie despre Întâlnirea Mondială a Familiilor din Mexic. În celelalte numere găsim: 10 ani de la vizita lui Ioan Paul al II-lea în România (mai), 125 de ani de la înființarea Episcopiei de Iași și a 220 de ani de la sfințirea catedralei "Adormirea Maicii Domnului" (iunie), sfințirea studioului Radio Maria la Iași (decembrie).

Despre încheierea Anului Sacerdotal se publică în numărul din iulie 2010. Anul acesta sunt publicate articole despre: împlinirea a zece ani de la consacrarea PS Aurel Percă (ianuarie), vizita ad limina (martie), întâlnirea națională a preoților de la Iași (martie), 20 de ani de episcopat și 70 de ani de viață a păstorului diecezei (mai, iunie și iulie). Revista din luna octombrie poartă numărul 250. Începând cu Adventul din acest an a început pelerinajul icoanei de la Cacica prin dieceză, reflectat și în paginile revistei din diferite numere. Din aprilie 2010 revista apare în patru culori.

În numărul din mai 2011 sunt publicate câteva articole despre Ioan Paul al II-lea, beatificat la 1 mai același an. Începând cu numărul din august Întâlnirea Tinerilor de la Madrid ocupă pagini din mai multe numere. Pe paginile revistei din acest an mai sunt surprinse: vizita cardinalului Stanislaw Dziwisz, arhiepiscop mitropolit de Cracovia (iunie), Scout la 20 de ani de la înființare (iunie), 60 de ani de preoție ai papei Benedict al XVI-lea (iulie și august), 25 de ani de la moartea lui Martin Benedict (iulie), 180 de ani de la răscoala de la Săbăoani împotriva ocupației rusești (octombrie), 125 de ani de la deschiderea Seminarului "Sfântul Iosif" (octombrie), Prima Întâlnire Națională a Familiilor Catolice din România (noiembrie); 55 de ani de la redeschiderea Seminarului (decembrie); 60 de ani de la moartea episcopului Anton Durcovici (decembrie). Începând cu acest an în fiecare lună se publică o cateheză "Supliment la "Lumina creștinului"".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat