Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu cardinalul João Braz de Aviz (I)

M-au impresionat persoanele consacrate

Cardinalul brazilian João Braz de Aviz s-a întâlnit, în zilele de 18 și 19 aprilie, la Luncani și Iași, cu episcopii, preoții, călugării, profesorii și seminariștii. A dialogat cu ei și a celebrat sfânta Liturghie. Într-un interviu oferit la finalul vizitei, Eminența sa vorbește despre vocația și misiunea sa, despre rolul călugărilor și despre impresiile cu care a plecat. Publicăm în acest număr prima parte a interviului, în traducerea pr. Claudiu Bulai.

- Eminență, vă mulțumesc pentru că ați acceptat să răspundeți la câteva întrebări. Iată prima întrebare: Cine este João Braz de Aviz?

Eu sunt un om al Bisericii. M-am născut în Brazilia, am 68 de ani și lucrez la Roma, în Vatican, în serviciul tuturor celor care sunt frați, surori sau călugări etc. în numele Sfântului Părinte papa Francisc.

- Sunteți prefect al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică. Ce înseamnă mai exact această misiune?

Suntem 40 de oameni care lucrăm pentru persoanele dăruite lui Dumnezeu: fecioarele consacrate care sunt în serviciul unei dieceze și depind de episcop, institutele seculare care îi cuprind pe laicii consacrați care trăiesc în lume. Sunt călugării și călugărițele, eremiții, frații și surorile. Aceste persoane sunt în responsabilitatea congregației noastre. Sunt aproximativ un milion.

- Care este rolul călugărilor?

Persoanele consacrate sunt acele persoane care în Biserică au simțit cuvântul lui Isus, care spune: "Cine vrea să fie desăvârșit să lase totul și să mă urmeze". Lasă familia, nu se căsătoresc. Lasă bunurile materiale, pentru că nu-și construiesc case proprii și nu au firme. Apoi acceptă să nu împlinească propria voință, ci pe aceea a lui Isus. Și astfel se îndreaptă spre o viață specială care este numită în Biserică "viață consacrată".

- Acest an este unul special. De ce un An al Vieții Consacrate?

Papa Francisc a dorit aceasta, deoarece celebrăm 50 de ani de la Conciliul Vatican II. Conciliul a fost un eveniment la care 2.500 de episcopi din toată lumea, în anii '60, au stat împreună pentru a hotărî ce-i de făcut cu privire la misiunea Bisericii raportată la lumea contemporană. În urma acestui conciliu s-a schimbat mult poziția Bisericii în ceea ce privește dialogul cu lumea și în a vedea Biserica drept popor al lui Dumnezeu, adică un număr foarte mare de persoane împreună frați, care au propria demnitate, dar cu diferite misiuni în slujba poporului lui Dumnezeu și în slujba lumii. Conciliul a făcut toate acestea în spiritul dialogului și a dat multă noutate Bisericii. Noi dorim să trăim acest spirit al noutății, alături de papa.

- Spuneați că în lume sunt aproximativ un milion de persoane consacrate. Dar ce puteți spune cu privire la vocații?

Nu sunt prea multe vocații. Sunt unele continente care au multe vocații. Este situația, de exemplu, a Asiei și a Africii, unde vocațiile la preoție și la viața consacrată sunt abundente. În alte zone însă, mai ales în Europa, dar și în Statele Unite, Canada și Australia, vocațiile sunt foarte puține. În aceste locuri este și un alt fenomen: persoanele înaintează în vârstă; există comunități în care vârsta medie este de 80 de ani. Așadar, în unele zone vocațiile scad foarte mult, în altele, în schimb, sunt în creștere. Însă trebuie să se lucreze și în zonele din urmă, deoarece chiar și în cazul celor în care vocațiile cresc rămâne problema maturizării. Nu toate intențiile sunt clare, este nevoie de discernământ. Viața consacrată impune foarte multe exigențe.

- Vă amintiți de vreo întâlnire cu un călugăr care v-a marcat sau v-a influențat viața?

Prima impresie puternică lăsată de o persoană consacrată a fost din partea unui verișor, care, fiind călugăr vincențian, mi-a influențat mult vocația la Preoție. Era tânăr, era foarte entuziasmat și, văzându-l așa, am început să-mi doresc și eu să devin preot. El era călugăr, parohul meu însă m-a îndreptat mai mult spre a fi preot diecezan, așa cum sunt acum.

- În Dieceza de Iași v-ați întâlnit cu persoanele consacrate. Ce le-ați spus în aceste zile?

A fost o experiență deosebită. Nu mă gândeam că Dieceza de Iași are o prezență atât de frumoasă și numeroasă, poate cea mai numeroasă din România în ceea ce privește viața consacrată. Nu cunoșteam aceste lucruri și sunt plăcut surprins. Observ că această dieceză este privilegiată. La Luncani au fost 150-200 de călugări și am petrecut întreaga zi cu ei, la fel și a doua zi în catedrala din Iași. Observ că există o viață foarte intensă, cu multe vocații. M-au impresionat foarte mult. Am discutat cu ei despre ceea ce crede papa despre acest tip de viață astăzi. Am folosit multe cuvinte ale Sanctității sale. Am luat în considerare și cultura contemporană. Ce anume cere de la noi? Care este schimbarea pe care trebuie să o facem? Schimbarea însă trebuie să fie în conformitate cu evanghelia. Aceste lucruri le-am discutat împreună. Și am văzut că era o mare apropiere între noi. Nu am venit să văd dacă lucrurile merg bine. Eu știu că toate merg bine. Dar am voit și doresc să ajut ca lucrurile să fie îmbunătățite mereu mai mult. Unitatea între persoanele consacrate din întreaga Românie este foarte interesantă, în sensul că se încearcă a merge înainte împreună.

- Au fost întrebări din partea călugărilor la Luncani sau la Iași? Pe care o considerați mai importantă? Cum ați răspuns?

Întrebarea despre identitate. Cine este călugărul? Persoana consacrată nu este una care face multe opere de caritate. Nu este una care ajută aici și acolo în atâtea structuri. Ea este un om, un bărbat sau o femeie, care dorește să-l urmeze pe Isus mai îndeaproape și care a ales o anumită carismă, un fondator, o fondatoare, pe care ea vrea să-l urmeze. Și această autenticitate pe care o caută, dacă o trăiește bine, este foarte important pentru Biserică.

- În exortația apostolică Vita consecrata a lui Ioan Paul al II-lea, papa pune o întrebare. Ce s-ar întâmpla cu lumea dacă nu ar fi călugări? Care credeți că ar fi răspunsul?

Cred că există două puncte. Iau extremele. Pe de o parte avem printre persoanele consacrate pe acelea care sunt numite contemplative. Contemplativii sunt călugări, sunt persoane care sunt închise într-o structură foarte limitată. Acolo își dedică întreaga viață rugăciunii și lucrurilor simple din interiorul casei. Aceste persoane sunt fundamentale pentru Biserică, sunt foarte importante, deoarece sunt, am putea spune, contactul nostru direct cu Dumnezeu. Ele trăiesc și se roagă pentru Biserică. Așadar, viața contemplativă este importantă. Pe de altă parte, în zonele cele mai dificile, unde sunt războaie, unde sunt copii abandonați, unde sunt familii în criză, unde sunt săraci, persoanele consacrate sunt acolo. Ele sunt un ajutor dat de Biserică în situațiile cele mai dificile. De exemplu, în zona Orientului Mijlociu, unde sunt persecutați creștinii, persoanele consacrate sunt cele care nu merg spre violență, ci se îndreaptă spre milostivire și înțelegere. Dacă este necesar, își dau viața, dar nu renunță.

- Rezumând, de ce este frumos să fii călugăr?

Frumusețea de a fi persoană consacrată stă în privirea lui Isus îndreptată spre noi. Într-un anumit moment din viață înțelegi că Dumnezeu te cheamă și nimeni nu va fi în stare să explice de ce ai fost chemat. Ne amintim de acest moment mereu. Este o privire de iubire care ne-a atras. Știm că este greu să-l urmăm, însă dorim să mergem pe urmele sale și după aceea el ne susține. Și această, să spunem așa, căsătorie cu Isus este lucrul principal. (va urma)

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat