Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Consacrarea bucuriei pascale

Săptămâna Mare este pentru tot creștinul timp de meditație profundă, de întristare pentru suferințele enorme îndurate de Fiul lui Dumnezeu întrupat, culminând cu jertfa supremă a răstignirii din Vinerea Mare, zi întunecată, când "de la ceasul al șaselea s-a făcut întuneric pe tot pământul până la ceasul al nouălea" (Mt 27,45), la moartea lui Isus.

A treia zi, în prima zi a săptămânii, așa cum a spus de mai multe ori, Isus iese glorios din mormânt, "cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le". Săptămâna întunecată a întristării face loc primei săptămâni a Paștelui, cunoscută și sub denumirea de Săptămâna Luminată a bucuriei. La fiecare Liturghie, înainte de proclamarea evangheliei, se cântă sau se recită versetul aleluiatic 24, din Psalmul 118: "Aleluia! Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim într-însa!" Acest verset este prezent și în Rugăciunea orelor (Breviarul) din această perioadă. E ca o mobilizare a întregii creștinătăți la acest eveniment epocal, fundamental: Învierea Domnului, sărbătoarea sărbătorilor, este ca o consacrare a bucuriei pascale, știind că învierea lui Cristos vrea să fie și învierea fiecăruia dintre noi, înțelegând prin aceasta "a căuta cele de sus, unde Cristos șade la dreapta lui Dumnezeu, și a cugeta la cele de sus, nu la cele de pe pământ, pentru că am murit (pentru păcat), și viața noastră este ascunsă împreună cu Cristos în Dumnezeu" (Col 3,1-3).

Același adevăr îl subliniază și sfântul Augustin, în comentariul la Psalmul 148, cuprinzând întreaga bucurie pascală în cuvântul "Aleluia", care înseamnă a lăuda pe Dumnezeu, începând de acum, din viața pământească, și continuând în mod perfect în veșnicia fericită: "Lăudați-l pe Dumnezeu cu toată ființa voastră, în conștiința voastră, cu viața voastră, cu acțiunile voastre [...] Dacă nu te îndepărtezi de dreptate, de viața onestă, chiar când limba ta tace, viața ta strigă, și urechea lui Dumnezeu este aproape de inima ta". Într-adevăr, "Aleluia" este un generator de energie spirituală, de pace și bucurie, iar bucuria și speranța vor fi totdeauna tăria noastră!

Doamne, fă ca viața noastră întreagă să fie o bucurie pascală!

Marie, cauza bucuriei noastre, roagă-te pentru noi!

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat