Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Papa Francisc și tinerii

"Vă cer să fiți revoluționari!"

De curând s-au împlinit doi ani de când papa Francisc a fost ales să conducă Biserica lui Cristos. Toți suntem impresionați de simplitatea sa, dar și de zelul cu care dorește să îi trezească pe creștini din amorțeala lor. Mai ales pe tineri! În diferite ocazii s-a adresat tinerilor cu expresii puternice: "Nu priviți viața de la balcon", "faceți gălăgie", "nu vă transformați în tineri de muzeu", "fiți revoluționari", "mergeți împotriva curentului" etc. În luna aceasta celebrăm Paștele, victoria lui Cristos asupra morții. Este ocazia cea mai potrivită să reflectăm asupra datoriei pe care o avem, ca tineri, să ieșim din amorțeală, din letargie, din banalitate și să fim cu adevărat vii, plini de idealuri, de speranțe, de încredere. Par cuvinte atât de mari sau valori care sunt atât de îndepărtate! Dar și învierea lui Cristos părea să fie atât de departe de Golgota! Părea imposibilă! Trăim cu adevărat sărbătoarea Paștelui, dacă ne hotărâm să trăim credința cu determinare, cu toată convingerea, din toată inima!

La încheierea Zilei Mondiale a Tineretului de la Rio de Janeiro, papa Francisc se adresa astfel voluntarilor: "În cultura provizoriului, a relativului, mulți predică faptul că important este "să te bucuri" de moment, că nu merită să te angajezi pentru toată viața, să faci alegeri definitive, "pentru totdeauna", pentru că nu se știe ce rezervă ziua de mâine. Eu, în schimb, vă cer să fiți revoluționari, vă cer să mergeți împotriva curentului; da, în aceasta vă cer să vă răzvrătiți împotriva acestei culturi a provizoriului, care, în fond, crede că voi nu sunteți în stare să vă asumați responsabilități, crede că voi nu sunteți capabili să iubiți cu adevărat. Eu am încredere în voi, tinerii, și mă rog pentru voi. Să aveți curajul de "a merge împotriva curentului". Și să aveți și curajul să fiți fericiți". Papa a reluat această idee și în Mesajul său pentru Ziua Mondială a Tineretului din acest an, semn că dorește din toată inima ca tinerii să fie protagoniștii unei schimbări în Biserică și în societate. Răsună puternic cuvintele sale: "Eu am încredere în voi!"

Perioada tinereții este caracterizată de dorința de a realiza lucruri mărețe, de a ținti sus, de a nu trece neobservat prin viață. Nu lipsește nici teribilismul, imprudența, luatul de val, amăgirea etc. Se crește trecând și prin acestea! Însă un tânăr devine revoluționar dacă nu se lasă păcălit de o mentalitate care îl consideră o marionetă, dacă nu acceptă să fie folosit de tot felul de interese, dacă nu se mulțumește să își umple viața cu ceea ce este efemer și lasă un gust amar! E dramatic să vezi tineri care se lasă amăgiți atât de ușor!

Poți deveni un revoluționar al spiritului dacă îți repeți că nu te-ai născut pentru a pierde. Nu te descuraja în fața unui insucces; premiul se câștigă la sfârșitul concursului, nu la început! Fii perseverent! Nu te mulțumi să semeni cu cineva; depune efort pentru ca tu însuți să fii cineva! Elimină din vocabularul tău, dar mai ales din mintea ta, cuvinte ca acestea: "renunț", "nu reușesc", "nu pot", "nu sunt capabil", "nu se merită", "nu are niciun rost" etc. Nu "înghiți" tot ceea ce ți se "servește"; întreabă-te mereu ce părere are Cristos! Nu uita că el te ia în serios, așteaptă mult de la tine pentru că valorezi, îți încredințează mult pentru că poți realiza lucruri mărețe! Ești cu adevărat un revoluționar, dacă modelezi inima, mintea și voința ta după ceea ce el îți cere!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat