Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa Francisc - Doi ani de pontificat

În urmă cu doi ani, într-o zi de miercuri, 13 martie 2013, cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio, 76 de ani, fost arhiepiscop de Buenos Aires, era ales cel de-al 266-lea suveran pontif. Este primul papă iezuit și primul care a luat numele de Francisc.

După doi ani de pontificat, papa Francisc a rămas același, doar fața Bisericii s-a schimbat. Entuziasmul și spontaneitatea Sanctității sale a contaminat întreaga Biserică și parcă fiecare mădular simte în el impulsul papei. Biserica este astăzi mai vie și mai activă în societate.

Se vorbește deja despre pontificatul papei Francisc ca despre un eveniment "revoluționar". Intervievată de agenția Zenit, Valentina Alazraki, jurnalistă și scriitoare, corespondentă la Vatican pentru Televisa din anul 1974, spunea referitor la ideea de "papă revoluționar" că Sfântul Părinte nu se simte un revoluționar, ci dorește să întoarcă Biserica la originile sale și la mesajul evangheliei.

Pr. Federico Lombardi, director al Sălii de Presă vaticane, într-un interviu pentru Radio Vatican declara că această schimbare de viziune adusă de papa poate aduce tulburare în mintea și inima oamenilor care nu sunt familiari cu viața credinței, dar pentru cei maturi în credință comportamentul papei arată familiaritatea Sanctității sale cu Isus Cristos.

În ziarul La Curcova News, un ziar născut de puțin timp într-unul din cartierele de barăci care înconjoară capitala argentiniană, papa spunea referitor la credință: "Nu este un sentiment. Credința este raportul meu cu Isus Cristos, eu cred că el m-a mântuit".

Credința presupune încrederea în ceva ce nu ai văzut încă. Pentru a crede în Isus Cristos avem nevoie de Duhul Sfânt. Sfântul Părinte îi îndeamnă pe toți oamenii, încă de la începutul slujirii sale, să se lase conduși de Duhul Sfânt, pentru ca astfel omenirea să se îndrepte spre Dumnezeu.

În acești doi ani de pontificat, papa Francisc a scris o enciclică, Lumen fidei, despre credință, și o exortație apostolică, Evangelii gaudium, despre vestirea evangheliei în lumea actuală.

Cât privește vizitele pastorale, acestea au fost în număr de opt (Brazilia, Țara Sfântă, Coreea, Albania, Strasbourg, Turcia, Sri Lanka și Filipine), continentul asiatic fiind cel mai privilegiat.

Un alt aspect al pontificatului său este drumul dialogului interreligios și ecumenic. Papa s-a întâlnit de patru ori (de trei ori în anul 2014) cu patriarhul ecumenic Bartolomeu I și de mai multe ori cu reprezentanții evreilor și musulmanilor.

La nivel internațional, papa a relansat rolul de mediere al Bisericii făcând apeluri pentru pace în Orientul Mijlociu și Ucraina și invitând personal la un moment de rugăciune pentru pace în Vatican, pe președintele Israelului și președintele Autorității Palestiniene. Trebuie menționat și momentul în care președintele Obama și președintele Raul Castro i-au mulțumit papei pentru contribuția la reînnoirea relațiilor dintre Statele Unite și Cuba.

Pontificatul său este legat și de reforma curiei, care face referire la înnoirea interioară, și nu doar la nivel de organizare. Papa le cere cardinalilor și tuturor persoanelor din Biserică o reformă care pornește de la inimă.

Sinodul despre familie a monopolizat acest al doilea an de pontificat, papa acordând un mare interes temei familiei. Prin sinodul din octombrie 2014 s-a făcut un prim pas spre clarificarea problemelor cu care se confruntă familiile astăzi.

Anul dedicat persoanelor consacrate reprezintă o nouă contribuție adusă de papa Bisericii lui Cristos.

După doi ani de pontificat ne întrebăm încotro cârmuiește papa Francisc Biserica. Răspunsul îl dă chiar el: "Nu am niciun proiect personal, dar mă las condus de Duhul Sfânt". Încrezători că Duhul Sfânt ne conduce la Dumnezeu, ne rugăm pentru Sanctitatea sa, ascultând de îndemnul său: "Rugați-vă pentru mine!"

Pr. Claudiu Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat