Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

* M. Petrescu (Iași). "În anul 2014 am fost dată în judecată de un vecin ca să-i eliberez o suprafață de teren pe care pretinde că i-o ocup în mod nelegal. La Judecătoria Iași a fost respinsă acțiunea în revendicare, dar la Tribunalul Iași a fost admis apelul promovat de vecin și am fost obligați să-i eliberăm terenul. Împotriva acestei hotărâri mai putem declara recurs, deoarece pe hotărâre se menționează că este definitivă și nu este precizat dacă mai poate fi atacată soluția instanței de apel?".

Conform noului Cod de procedură civilă, hotărârile pronunțate în primă instanță pot fi atacate cu apel, dacă legea nu prevede în mod expres altfel, iar deciziile civile pronunțate de aceste instanțe sunt definitive.

Prin noul Cod de procedură civilă, recursul este cale extraordinară de atac și poate fi exercitată în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii instanței din apel, dacă legea nu dispune altfel. Potrivit art. 488 din noul Cod de procedură civilă se poate solicita casarea unei hotărâri pronunțată de instanța de apel, în una dintre următoarele situații:

- când instanța nu a fost alcătuită potrivit dispozițiilor legale;

- dacă hotărârea a fost pronunțată de alt judecător decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului sau de un alt complet de judecată decât cel stabilit aleatoriu pentru soluționarea cauzei ori a cărui compunere a fost schimbată, cu încălcarea legii;

- când hotărârea a fost dată cu încălcarea competenței de ordine publică a altei instanțe, invocată în condițiile legii;

- când instanța a depășit atribuțiile puterii judecătorești;

- când, prin hotărârea dată, instanța a încălcat regulile de procedură a căror nerespectare atrage sancțiunea nulității;

- când hotărârea nu cuprinde motivele pe care se întemeiază sau când cuprinde motive contradictorii ori numai motive străine de natura cauzei;

- când s-a încălcat autoritatea de lucru judecat;

- când hotărârea a fost dată cu încălcarea sau aplicarea greșită a normelor de drept material.

Toate aceste motive nu pot fi primite decât dacă ele nu au putut fi invocate pe calea apelului sau în cursul apelului ori, deși au fost invocate în termen, au fost respinse sau instanța a omis să se pronunțe asupra lor.

Concluzionând, puteți declara recurs doar dacă vă încadrați în una dintre situațiile enumerate mai sus, altfel, cererea dv. va fi respinsă pe excepția inadmisibilității, iar instanța nu va cerceta fondul cauzei.

* M. Stan (Jud. Bacău). "În anul 2014 am fost amendat pentru neacordare de prioritate. Împotriva procesului verbal de contravenție am formulat contestație și am solicitat audierea soției mele în calitate de martor, dar proba a fost respinsă, deoarece este rudă. Ce persoane nu pot fi audiate ca martori în dosarele civile?"

Probele propuse de părți în dosar trebuie să fie admisibile potrivit legii și să ducă la soluționarea procesului. Ele vor fi admise de instanță, dacă probele sunt utile, pertinente și concludente.

Conform art. 315 din Noul Cod de procedură civilă, nu pot fi martori:

1) rudele și afinii până la gradul al treilea inclusiv;

2) soțul, fostul soț, logodnicul ori concubinul;

3) cei aflați în dușmănie sau în legături de interese cu vreuna dintre părți;

4) persoanele puse sub interdicție judecătorească;

5) cei condamnați pentru mărturie mincinoasă;

Cu acordul părților expres sau tacit, părțile pot conveni să fie ascultate ca martori și persoanele prevăzute la punctele 1-3. De menționat că în cauzele ce au ca obiect divorțul, pot fi audiate ca martori și rudele, cu excepția copiilor rezultați din căsătorie.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat