Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Migrația romilor
PS Petru Gherghel, pr. Iosif Dorcu și pr. Egidiu Condac au participat la conferința internațională "Migrația romilor: dileme și perspective ale Uniunii Europene", desfășurată la Oradea în perioada 18-20 februarie. Evenimentul a fost organizat de Asociația Caritas Eparhial Oradea împreună cu Episcopia Greco-Catolică Oradea, sub patronajul Conferinței Episcopilor Catolici din România, cu sprijinul principal al Renovabis, adresându-se cu precădere specialiștilor și persoanelor active în domeniul migrație și/sau romi atât din țările de origine ale migranților, cât și din țările de destinație ale acestora.

Profesiunea simplă
Fratele Anton Gal, OFMCap, din Parohia "Sfinții Petru și Paul" din Onești, a făcut profesiunea simplă, sâmbătă, 7 februarie, la sanctuarul diecezan "Fericitul Ieremia", Liturghia fiind prezidată de pr. Lucian-Iosif Dumea, custode al fraților capucini din România.

Oportunități europene
Directorii instituțiilor de învățământ catolice, dar și educatorii, învățătorii și profesorii din acestea au la dispoziție un program de cooperare în educație oferit de Comisia Europeană prin intermediul Comitetului European al Educației Catolice cu sediul la Bruxelles (CEEC), în cadrul căruia Secretariatul Național al Educației Catolice din România (SNEC-România) este membru activ de peste două decenii. CEEC a inaugurat noul site: www.ceec.be, care conține procedura de inițiere a unui astfel de parteneriat. Proiectele introduse în cadrul programului Erasmus+ sunt deschise oricărui tip de învățământ (privat, confesional sau neconfesional). Procedura este explicată și pe site-ul www.ercis.ro.

Tineri împreună
Un grup de tineri studenți austrieci, din Acțiunea Catolică din Austria (Katholische Hochschuljugend Österreichs - KHJÖ), au vizitat Dieceza de Iași în perioada 8-11 februarie, în cadrul unui schimb de experiență cu tinerii români, tema fiind "Tinerii și Europa la 25 de ani de la căderea comunismului". Programul a inclus un schimb intercultural (8 februarie), vizita la palatul episcopal din Iași, întâmpinați de PS Aurel Percă (9 februarie), apoi la Roman, la Fundația "Pacea" a Fraților Minori Conventuali care se ocupă cu romii din localitate, urmată de întâlnirea cu grupul ASCOR (Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români) din Iași (10 februarie), ultima zi fiind dedicată vizitării unor mănăstiri din Bucovina.

Administrarea Mirului în anul 2015
După analizarea opțiunilor exprimate din partea diferitelor parohii, publicăm programul administrării tainei sfântului Mir în anul 2015: 30 mai - Brusturoasa; 6 iunie - Adjud; 13 iunie - Bacău "Sfânta Cruce"; 14 iunie - Fărcășeni; 20 iunie - Fundu Răcăciuni; 21 iunie - Gheorghe Doja; 27 iunie - Iași "Sfântul Anton"; 4 iulie - Roman "Sfânta Tereza"; 5 iulie - Tomești; 11 iulie - Tuta; 12 iulie - Satu Nou (BC); 18 iulie - Solonețu Nou; 19 iulie - Coman; 25 iulie - Săveni; 26 iulie - Moinești; 27 iulie - Oțeleni; 1 august - Valea Mică; 2 august - Belcești; 9 august - Suceava; 16 august - Bijghir; 17 august - Luncași; 24 august - Mărgineni; 29 august - Schineni; 5 septembrie - Buhuși; 6 septembrie - Târgu Ocna; 13 septembrie - Satu Nou (NT); 19 septembrie - Dofteana; 20 septembrie - Florești; 27 septembrie - Slobozia.

Pe scurt
- 3-5 februarie: Campus "Iarna împreună", cu tema "Familia, școala iubirii", pentru copiii din Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău, fiind gazde și pentru cei din alte parohii băcăuane
- 4-6 februarie: Întâlnire pentru tinere la surorile dominicane din Siret, cu tema: "Chemarea la viața de creștin"
- 5-6 februarie: Curs de formare la Onești pentru 30 de frați capucini din România
- 8 februarie: Vizita unui grup de familii din Iași la surorile din Congregatio Jesu, care activează pe lângă Centrul Diecezan Caritas
- 13-15 februarie: Campus pentru membrii corului tinerilor din Parohia Iași "Sfânta Tereza" la Vatra Dornei
- 14 februarie: Ședință a Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei, la Iași, în prezența ambilor episcopi ai diecezei
- 21-22 februarie: Curs biblic de pregătire a laicilor și familiilor la început de Post Mare, la Traian, cu tema: "Familia: între fragilitate și tărie"
- 23-28 februarie: Exerciții spirituale individuale pentru persoanele consacrate, la Traian
- 27 februarie - 1 martie: Întâlnire de formare umană și spirituală pentru tinere, cu tema "Călătorie în lumea mea interioară", găzduită de Surorile Providenței din Iași
- 28 februarie - 1 martie: Formare biblică pentru persoanele consacrate la Traian, cu tema "Inima lui Dumnezeu față în față cu fragilitatea noastră".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat