Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Aprinde o lumină împotriva traficului

Prima Zi Internațională de Rugăciune și Reflecție împotriva Traficului de Persoane a avut loc în ziua de 8 februarie, având tema "Aprinde o lumină împotriva traficului". Este o realitate la inima papei Francisc, care, de la începutul pontificatului său, a denunțat puternic acest fenomen.

Inițiativa a fost propusă de Uniunea Internațională Feminină și Masculină a Superiorilor Generali (UISG și USG), explicând că acționează în "a face propriu apelul Sfântului Părinte și susținuți personal de el". În această zi, în Biserica Catolică, este aniversată sfânta Iosefina Bakhita, sclavă sudaneză, eliberată și care a devenit persoană consacrată canossiană, fiind canonizată în anul 2000 de papa Ioan Paul al II-lea.

Marți, 3 februarie, la Vatican, a avut loc o conferință de presă despre această zi.

Ce este traficul de persoane?

Traficul de persoane este cel mai adesea descris ca o formă actuală de sclavie care presupune recrutarea unei persoane, transportarea acesteia într-un alt loc și în final exploatarea. Acest fenomen afectează atât adulți, cât și copii, din România, din Europa și de pe celelalte continente.

Când vorbim despre traficul de persoane, înțelegem că există o rețea de infractori organizați care acționează urmând pașii descriși mai jos, pentru a câștiga din exploatarea victimelor.

Metode de convingere
- Cea mai utilizată este aceea numită de specialiști "lover boy", adică a pretinsului iubit.
- În alte situații, chiar iubitul este cel care o exploatează sexual, spunându-i că nu au alte mijloace prin care se pot descurca, prostituția fiind singura cale prin care pot supraviețui.
- Promisiuni false de oferte de muncă.

Traficul de persoane are ca scop exploatarea lor
- exploatarea sexuală (prostituție forțată, pornografie etc.);
- exploatarea prin muncă sau servicii forțate;
- sclavia sau practici similare sclaviei;
- obligarea la cerșetorie;
- obligarea la comiterea de infracțiuni;
- prelevarea ilegală de organe.

Legătura dintre utilizarea internetului și traficul de copii

O mare parte dintre specialiștii care lucrează în acest domeniu afirmă că internetul poate deveni un mediu important de recrutare. Această opinie este explicată prin creșterea accesului la internet în gospodăriile din România și prin frecvența din ce în ce mai mare a folosirii internetului pentru a cunoaște noi prieteni.

Traficul de ființe umane constă în...
- recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea de persoane (traseul traficului)
- sub amenințare sau prin utilizarea forței sau a altor forme de constrângere, prin răpire, escrocherie, înșelăciune sau abuz de putere, prin utilizarea unei poziții vulnerabile (mijloace folosite)
- prin darea sau primirea de bani sau de beneficii pentru obținerea consimțământului unei persoane care are control asupra alteia, în scopul exploatării.

Traficul de ființe umane "este una dintre cele mai grave sclavii ale secolului al XXI-lea" și "se referă la întreaga lume", se spune în comunicatul persoanelor consacrate (UISG și USG).

Potrivit Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane în România, în prima jumătate a anului 2014 au fost identificate 448 de victime, dintre care 299 de victime adulte (154 de femei și 134 de bărbați) și 160 de victime minore (3 băieți și 157 de fete).

Cu ajutorul lui Dumnezeu, începând din anul 2009, în zona Roman, s-au realizat constant activități de prevenire și sensibilizare asupra traficului de persoane care sunt necesare și urgente pentru ca tinerii să devină conștienți de realitatea existentă cu adevărat. Unii au impresia că această realitate este departe de ei și nu-și dau seama că oricine poate deveni victimă a traficului. În aceste activități, persoanele consacrate sunt însoțite de poliția de proximitate cu care se colaborează foarte bine și avem o bună colaborare cu directorii și profesorii de religie, atât ortodoxă, cât și catolică.

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane are adresa: Str. Ion Câmpineanu, nr. 20, etaj 5, sector 1, București, tel.: 021/3118982; 021/3133100; fax: 021/3190183; e-mail: anitp@mai.gov.ro; site internet: www.anitp.mai.gov.ro

Pentru informații și sfaturi în vederea evitării unei situații de trafic de persoane, puteți apela HelpLine 0800/800678 (apel național gratuit), +4021/3133100 (apelabil și din străinătate). Program de funcționare: luni-vineri, între orele 8.00 și 16.00.

* * *

Sunt oameni ca și noi, cu nimic mai buni sau mai răi, din familii obișnuite, oameni lângă care stăm în bancă în biserică, pe care-i știm de-o viață, colegii noștri de școală sau chiar una dintre rudele noastre. Să nu spunem: "Mie nu mi se poate întâmpla!" Am auzit prea des această frază de la victimele pe care le-am însoțit în misiunea mea, de la fete de 14 ani, până la bărbați de 60 de ani. (Sr. Adina Balan, CJ)

Comisia "Pro Demnitatea Femeii" - zona Roman, din cadrul Conferinței Superioarelor Majore din România



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat