Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Papa Francisc și tinerii

"Nu îngropați talanții! Pariați pe idealuri mari!"

În cateheza pe care a ținut-o în cadrul audienței generale de miercuri, 24 aprilie 2013, papa Francisc a vorbit despre parabola talanților, evidențiind cât de important este pentru un creștin să facă să rodească darurile primite de la Dumnezeu. Spre finalul catehezei papa s-a adresat tinerilor spunând: "V-ați gândit la talanții pe care Dumnezeu vi i-a dat? V-ați gândit cum puteți să-i puneți în slujba celorlalți? Nu îngropați talanții! Pariați pe idealuri mari, acele idealuri care lărgesc inima, acele idealuri de slujire care vor face rodnici talanții voștri. Viața nu ne este dată ca s-o păstrăm cu gelozie pentru noi înșine, ci ne este dată ca s-o dăruim. Dragi tineri, să aveți un suflet mare! Nu vă fie frică să visați lucruri mari!"

Mulțumirea personală depinde destul de mult de imaginea pe care o avem despre noi înșine. O justă stimă de sine dă echilibru vieții noastre, ne face stabili, ne dă forța pentru a acționa în favoarea noastră și în favoarea aproapelui. Nu e drept față de noi să ne lăsăm pradă gândurilor de acest fel: nu valorez nimic, nu este nimic bun în viața mea, nu arăt bine, nu sunt așa simpatic, nu sunt așa inteligent ca alții... Nu există loc de comparații deoarece fiecare suntem unici! Sfântul Ioan Paul al II-lea spunea: "Omul este o ființă unică și irepetabilă". Fiecare dintre noi a primit de la Dumnezeu un bagaj de daruri și de calități. Acestea sunt izvorul identității personale. Simțim că suntem cineva și ne acceptăm numai constatând că dispunem de anumite talente. Dumnezeu ni le-a încredințat fiecăruia dintre noi! Nimeni nu este lipsit de aceste daruri! Contemplarea și valorificarea talanților primiți este un act de recunoștință față de Dumnezeu, un imn de preamărire a sa pentru că face cu noi lucruri minunate!

Avem o justă stimă de sine atunci când avem despre noi o percepție realistă (n-are rost să ne "îmbătăm cu apă de ploaie"), pozitivă (să vedem partea plină a paharului) și stabilă (permanent să apreciem viața noastră). Presupune să ne cunoaștem în mod obiectiv, să ne apreciem, să tindem mereu spre bine și să avem capacitatea de a înfrunta răul din noi și răul care ni se face.

Darurile pe care le-am primit devin cu adevărat bogăția noastră interioară în măsura în care le punem în slujba celorlalți. Sunt amăgitoare mentalitățile care ne spun că orice capacitate personală trebuie să fie folosită spre realizarea proprie, doar spre binele personal. Se rămâne cu gustul amar al egoismului care generează tristețe și nemulțumire! A dărui din ceea ce am primit dilată inima noastră, ne face să fim plini de viață, atenți la cei de lângă noi, sensibili, umani... Așa cum spunea Olaf din filmul Regatul de gheață: "Pentru (unii) oameni merită să te topești!"

Iată câteva sugestii pentru a-ți prețui viața: nu lăsa ca pesimismul să pună stăpânire pe inima ta! Evită să te compari cu alții! Contemplă calitățile tale! Mulțumește-i lui Dumnezeu pentru talanții primiți! Valorifică-i la maximum punându-i în slujba celorlalți! Apreciază calitățile celor de lângă tine! Felicită-i pentru realizările lor! Privește orice dificultate ca pe o oportunitate pentru a crește! Nu-ți fie teamă să țintești sus, tot mai sus!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat