Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Siracusa

Unul dintre cele mai vechi orașe din lume (733 î.C.), Siracusa este cunoscut ca orașul lui Arhimede și al sfintei Lucia. Însă, azi pelerinii sunt atrași de noul și impozantul sanctuar la sfintei Fecioare Maria a Lacrimilor.

Evenimentele care vor duce la construirea acestui sanctuar încep în luna august 1953. În casa tinerei familii a lui Angelo Ianusso și Antonina Giusto, o imagine basorelief din ipsos, așezată la căpătâiul patului, ce reprezenta Inima Neprihănită a Maicii Domnului, a vărsat lacrimi umane. Fenomenul a putut fi observat timp de patru zile (29 august - 1 septembrie) repetându-se la intervale mai lungi sau mai scurte, fie în interiorul casei, fie în exteriorul ei. Mai multe persoane au văzut și au atins imaginea, ba chiar au șters cu propriile batiste lacrimi cu gust sărat. În ziua de 30 august 1953, un cineast amator a filmat un moment al lăcrimării. Chiar la 1 septembrie 1953, un grup de medici și analiști, la propunerea episcopului de Siracusa, au prelevat lichid ce curgea din ochii Mariei și l-au studiat în laborator. Rezultatul a fost clar: lacrimi umane.

Astăzi, casa în care a lăcrimat Maria este loc de rugăciune: în prima cameră se păstrează patul de atunci, iar în camera lăcrimării este un altar la care se celebrează zilnic sfânta Liturghie.

Deja în primele trei luni au avut loc vindecări (tumori și paralizii) și convertiri. Un cunoscut convertit este Michele Cassola, un medic din comisia de analiză a lacrimilor. Deși era un om onest și corect el se declara ateu, însă, în anul 1973, a revenit la credință.

La 13 decembrie 1953, cardinalul Ernesto Ruffini a declarat oficial că lăcrimarea Mariei de la Siracusa este autentică.

Curia episcopală a pus imediat problema construirii unui nou sanctuar. La concursul internațional organizat au participat 100 de arhitecți din 17 națiuni. A fost ales proiectul a doi francezi: Michel Andrault și Pierre Parat.

Partea superioară a sanctuarului a fost inaugurată de sfântul Ioan Paul al II-lea, la 6 noiembrie 1994. Edificiul are înălțimea de 103 m și diametru de 71,40 m (excluzând capelele). În interior încap 11.000 de persoane în picioare și 6.000 pe scaune.

Forma dinamică și zveltă se pretează la variate interpretări. Arhitecții au dorit să exprime înălțarea omenirii către Dumnezeu. Alte interpretări ar fi: un far, care o simbolizează pe Maria care luminează calea spre Isus; un cort în care Maria îi așteaptă pe fiii săi pentru a-i conduce către Tatăl; o lacrimă ce vine din cer și se zdrobește la contactul cu pământul.

Interiorul, solemn și imens, este pavat cu marmură prețioasă sub forma unei stele: Maria este steaua dimineții, care anunță soarele ce răsare, Isus.

Atenția pelerinului, în acest edificiu circular, este atrasă totuși de piedestalul de marmură albă, pe care este așezat altarul. În spatele acestuia, pe un perete alb, într-o casetă de argint, se păstrează imaginea miraculoasă care a lăcrimat. Deasupra altarului este așezat un crucifix ce datează de la anul 1700.

Pe vârful sanctuarului domină o statuie a Maicii Domnului, din bronz aurit, al cărui chip redă imaginea care a lăcrimat. Statuia măsoară 3 metri și are o greutate de 600 kg.

Mai merită atenție cripta și cele 16 capele, dintre care mai importante sunt Capela Sfântului Sacrament și Capela Relicvariului Lacrimilor. Relicvariul, care are trei nivele, conține mărturii ale evenimentului sacru: o batistă a doamnei Antonina Giusto, cu care a acoperit imaginea și a fost îmbibată cu lacrimi, o eprubetă în care s-au colectat lacrimi de către comisia de analiști (cam 30 de picături), alte bucăți de pânză. Relicvariul a fost sigilat la 8 mai 1954.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat