Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Luiza de Marillac (1591-1660)

Luiza de Marillac, sfânta sărbătorită la 15 martie, fondatoarea și patroana operelor caritative, plină de iubire, s-a lăsat luminată și modelată de Dumnezeu.

Viața ei nu are nimic extraordinar. S-a născut la 12 august 1591, la vârsta de trei ani fiind dusă într-o mănăstire; la 12 ani este mutată într-o pensiune modestă. Familia îi aranjează o căsătorie din interes; soțul se îmbolnăvește grav și moare, iar la vârsta de 32 de ani devine văduvă cu dificultăți financiare și un copil cu probleme. Și totuși, această femeie a ajuns sfântă, fondatoare și patroana operelor caritative, arătându-ne că Dumnezeu are un plan de iubire cu fiecare dintre noi și că "lui Dumnezeu nimic nu-i este cu neputință", dacă omul se lasă atins și modelat de harul și iubirea sa.

Alături de surori, dobândește sensibilitate față de voința lui Dumnezeu, iar viața de la pensiune o face să simtă greutățile vieții. Căsătoria o introduce în înalta societate, unde-i întâlnește pe marii spirituali ai vremii. Fire foarte sensibilă, Luiza caută să înțeleagă motivul suferințelor, se simte vinovată și crede că Dumnezeu o pedepsește. Pentru a-l "îmbuna" se roagă mult și postește, ba chiar vrea să-și abandoneze soțul bolnav și copilul, pentru a fi cu totul la dispoziția Domnului. În timpul frământărilor și a îndoielilor, Dumnezeu îi trimite o lumină și Luiza înțelege că nu este singură și că Domnul îi va trimite pe cineva care să o ajute să împlinească voința lui.

Deoarece confesorul ei lipsea din Paris, Luiza se vede nevoită să apeleze la Vincențiu de Paul, preot binecunoscut în mediul parizian, mai ales pentru activitatea sa în favoarea celor nevoiași. Vincențiu vede în Luiza o femeie cu o credință puternică, călită de suferință, sensibilă și preocupată să împlinească în toate voința lui Dumnezeu. Mai întâi, îi propune să facă parte din Asociația Doamnelor de Caritate, să viziteze săracii, iar apoi îi încredințează animarea tuturor asociațiilor. Sub îndrumarea lui, Luiza devine mai atentă la prezența lui Dumnezeu în aproapele și transformă ajutorarea săracilor într-un act de credință și consacrare. Când primele tinere se prezintă pentru a se dărui lui Dumnezeu în slujirea săracilor, Vincențiu nu ezită să-i ceară Luizei formarea acestor tinere pentru viața consacrată și slujire și astfel ia naștere Compania Fiicelor Carității.

Luiza se angajează trup și suflet ajutorării și îngrijirii săracilor. Propriile greutăți au transformat-o într-o persoană sensibilă la suferințele celor din jur și atentă la prezența lui Dumnezeu. Cine putea înțelege mai bine situația săracilor decât cea care s-a simțit abandonată, respinsă, a traversat noaptea îndoielii? Cine putea înțelege mai bine iubirea gratuită a lui Dumnezeu decât cea care s-a simțit iubită, aleasă și călăuzită de el? Datorită iubirii lui Dumnezeu, Luiza devine o făptură nouă, capabilă să se dăruiască celorlalți printr-o slujire gratuită.

Și astăzi, mulți creștini, inspirați de viața ei, se angajează să-l urmeze pe Cristos și să-l slujească așa cum a făcut ea împreună cu sfântul Vincențiu de Paul. Familia vincențiană se străduiește să trăiască idealul creștin printr-o viață de rugăciune și slujirea celor aflați în nevoi. În Dieceza de Iași, laicii vincențieni se dedică ajutorării aproapelui, dând astfel mărturie despre marea iubire a lui Cristos.

"Împarte-ți pâinea cu cel flămând și nu întoarce spatele semenului tău. Atunci, lumina ta va răsări ca zorile" (Is 58,7).

Ana Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat