Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre. Prof. Iosif Frollo

S-a născut la 30 decembrie 1886 la București. A urmat cursurile Facultății de Litere a Universității din București, activând apoi ca profesor la Liceul arhiepiscopal "Sfântul Iosif" și la Seminarul arhiepiscopal "Sfântul Duh" din București.

Figură ilustră a intelectualității catolice bucureștene, prof. I. Frollo a fost cooptat de Mons. Anton Gabor printre colaboratorii revistei "Lumina creștinului". Astfel, el debutează în nr. 8/1919 al revistei, cu articolul "În amintirea Bernadetei", scris la aproape un an de la încheierea Primului Război Mondial, aducând un elogiu păcii și un omagiu sfintei Bernadeta Soubirous, a cărei sfințenie era contrapusă gloriei lumești trecătoare.

În nr. 10/1919, prof. I. Frollo a publicat articolul "Deschiderea anului școlar", redactat în contextul dezbaterii publice privind reforma învățământului în granițele României Mari, și în cadrul căruia autorul evidenția modelul educației creștine și al elevului creștin. Totodată, el scria că "rostul învățământului este (...) de a însoți întotdeauna cunoașterea adevărului cu predicarea binelui, care este cel mai puternic izvor de fericire".

Revine în paginile revistei, după o lungă pauză, publicând în nr. 6/1928 articolul "Ce am văzut la Lourdes în vara anului 1927", în cuprinsul căruia scria că "Lourdes este paradisul acelora care o venerează pe sfânta Fecioară Maria", iar în nr. 5/1929, articolul intitulat "În amintirea sfântului Francisc de Sales", pe care îl considera drept unul dintre cei mai prețioși îndrumători în lupta spirituală.

În nr. 5/1930, prof. I. Frollo publică articolul "Ora sfântă mondială", reamintind faptul că "ora sfântă" fusese cerută de Isus atunci când i s-a arătat sfintei Margareta Maria Alacoque, fiind apoi introdusă ca oră de adorație în fiecare joi seara.

În sfârșit, în nr. 6/1930 al revistei "Lumina creștinului", prof. I. Frollo a publicat articolul "Cum trebuie făcută ora sfântă. Îndrumări și propuneri", indicând drept model pe sfânta Margareta Maria Alacoque, deoarece "pe ea a învățat-o chiar sfânta Inimă a lui Isus".

Activitatea prof. I. Frollo în capitala României a fost prodigioasă. Astfel, a fost un jurnalist catolic proeminent, publicând în "Revista catolică", "Vestitorul", "Observatorul", "Flori de crin", "Convorbiri Literare" și "Mesagerul inimii lui Isus".

De asemenea, a făcut parte din comitetul redacțional al revistei "Crainicul", fiind în același timp cel mai bun colaborator al fericitului Anton Durcovici în coordonarea revistei "Farul nou".

Prof. I. Frollo a desfășurat o activitate remarcabilă în asociațiile și congregațiile religioase conduse de mentorul său spiritual, fer. A. Durcovici, în cadrul Acțiunii Catolice și Congregației Mariane a Bărbaților și Tinerilor.

A redactat mai multe studii și cărți, unele rămase în manuscris, cea mai cunoscută lucrare fiind "Românism și catolicism", publicată în anul 1931.

În perioada 1947-1950 a fost traducătorul și profesorul de limba română al nunțiului apostolic la București, arhiep. Gerald Patrick O'Hara, fiind și un exponent al rezistenței anticomuniste prin credință. Va deveni în curând o victimă a persecuției comuniste, fiind arestat de Securitate în ianuarie 1951. Din lipsă de probe, nu i s-a înscenat vreun proces politic, fiind însă încadrat prin Decizia nr. 92/29 martie 1951 a Comisiei Militare a M.A.I. în Colonie de Muncă, timp de 24 de luni, pentru "reeducare". După eliberare va fi urmărit constant, prin "dosar informativ", de către Securitate, fiind în cele din urmă arestat în anul 1959 și deferit Tribunalului Militar București, care l-a condamnat la patru ani de închisoare "pentru activitate contrarevoluționară". În cele din urmă va fi grațiat în anul 1964, alături de toți deținuții politici, trecând la cele veșnice la 8 iunie 1966.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat