Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Mesajul papei pentru Postul Mare

"Întăriți-vă inimile"

Sfântul Părinte în mesajul pentru Postul Mare, semnat la 4 octombrie 2014, subliniază necesitatea reînnoirii poporului lui Dumnezeu "pentru a nu deveni indiferent și pentru a nu se închide îl el însuși". Tema din acest an este: "Întăriți-vă inimile" (Iac 5,8).

Suveranul pontif atrage atenția că noi, oamenii, nu știm să dăm mai departe această iubire: "În timp ce eu mă simt relativ bine și comod, uit de cei care nu se simt bine". Partea cea mai alarmantă, spune papa, este că "această atitudine egoistă, de indiferență, a căpătat astăzi o dimensiune mondială, până acolo încât putem vorbi despre o globalizare a indiferenței".

Sanctitatea sa s-a oprit asupra uneia dintre provocările cele mai urgente, și anume: "globalizarea indiferenței".

"În întruparea, în viața pământească, în moartea și învierea Fiului lui Dumnezeu, se deschide definitiv poarta între Dumnezeu și om", spune Sfântul Părinte în mesaj. Omenirea are tendința să se închidă în sine, dar Biserica are menirea să fie acea mână care ține mereu deschisă această poartă. Papa propune trei puncte de meditație, pe care le opune acestei mentalități de indiferență.

Primul este Biserica, adunarea celor care cred în Cristos. Biserica nu este compatibilă cu ideea de indiferență. "Acela care este al lui Cristos aparține unui singur trup și în el nu suntem indiferenți unul față de altul. "Dacă suferă un membru, toate membrele suferă împreună cu el, iar dacă este cinstit un membru, toate se bucură cu el" (1Cor 12,26)".

Al doilea punct propus de papa Francisc face referire la parohii și comunități. Spune Sfântul Părinte: "Pentru a primi și a face să rodească pe deplin ceea ce Dumnezeu ne dă trebuie să fie depășite granițele Bisericii în două direcții", și anume, unire în rugăciune cu Biserica din cer și întâlnirea cu societatea care ne înconjoară. Dorința papei este ca parohiile și comunitățile să devină "insule de milostivire în mijlocul mării indiferenței".

Indiferența experimentată la nivel individual este cel de-al treilea punct. Pentru a depăși această ispită Sfântul Părinte îndeamnă la rugăciune, la caritate și la convertire, "pentru că nevoia fratelui îmi amintește fragilitatea vieții mele, dependența mea de Dumnezeu și de frați".

Suveranul pontif își încheie mesajul cerându-i lui Isus să facă inima noastră asemenea cu inima lui, pentru a avea o inimă puternică și milostivă.

Pr. Claudiu Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat