Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Ziua Persoanelor Consacrate

Ziua Persoanelor Consacrate a fost celebrată în comunitățile din Dieceza de Iași după următorul program: zona Bucovina, 31 ianuarie; zona Onești, 1 februarie; zona Bacău, 1 februarie; zona Roman, 1 februarie; zona Iași, 2 februarie.

Sâmbătă, 31 ianuarie, în biserica parohială din Rădăuți sfânta Liturghie cu ocazia Zilei Mondiale a Persoanelor consacrate a fost oficiată de părintele Alois Fechet, responsabil cu viața consacrată în Dieceza de Iași. Celebrarea a marcat și jubileul de 400 de ani, de când fondatoarea ordinului Congregatio Jesu, Maria Ward, a avut viziunea "Sufletul drept". După sfânta Liturghie, copiii de la Centrul Social de Zi "Maria Ward" și de la Grădinița "Sfânta Maria" au prezentat principalele momente din viața Mariei Ward, în cadrul unui mic spectacol. După-amiază, în sala Centrului Social "Maria Ward" a avut loc o întâlnire a persoanelor consacrate, care își desfășoară activitatea în zona Bucovina.

PS Aurel Percă a prezidat sfânta Liturghie pentru persoanele consacrate din zona Oneștiului, duminică, 1 februarie, la sanctuarul "Fericitul Ieremia" din Onești. După sfânta Liturghie, în sala de festivități a Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" a avut loc o întâlnire de cunoaștere și discuții, punctul de plecare fiind scrisoarea pastorală a PS Petru Gherghel, intitulată "Bucuria de a da mărturie".

În zona Bacău, sfânta Liturghie pentru persoanele consacrate s-a celebrat duminică, 1 februarie, la Luizi-Călugăra, ora 11.00. Celebrantul principal a fost pr. Emilian Cătălin, OFMConv., ministrul provincial.

Pentru zona Roman, PS Petru Gherghel a prezidat sfânta Liturghie pentru persoanele consacrate în Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Hălăucești. S-a ales această comunitate deoarece este păstorită de preoți din Ordinul Fraților Minori Conventuali, și tot aici de peste 90 de ani sunt prezente surorile Franciscane Misionare de Assisi. La celebrare au participat aproximativ o sută de călugărițe și călugări, ziua încheindu-se cu un moment de adorație.

Congregațiile călugărești din zona Iași au celebrat Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate, luni, 2 februarie, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Pentru această zi călugării și călugărițele din zonă au participat duminică, 1 februarie, la o oră de adorație. Liturghia solemnă de a doua zi a fost prezidată de PS Petru Gherghel și a început la ora 10.00. La celebrare au participat PS Aurel Percă, pr. Alois Fechet, preoți din Iași, precum și un număr mare de persoane consacrate. Ziua s-a încheiat prin câteva momente de fraternitate.

Răspunzând la invitația părintelui paroh Isidor Iacovici, duminică, 1 februarie, la Roma, în comunitatea română de la "San Vitale", mai multe persoane consacrate au participat la sfânta Liturghie. A fost mai întâi un moment de adorație, pregătit și animat de persoanele consacrate prezente la Roma. Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Marius-Petru Bîlha, OFMConv. Predica a fost ținută de pr. Claudiu Eva, din Congregația Misionarilor Verbiți.

În cadrul acestor sfinte Liturghii, persoanele consacrate și-au reînnoit voturile, arătându-și încă o dată disponibilitatea față de voința lui Dumnezeu prin da-ul lor.

În Dieceza de Iași sunt 56 de congregații, dintre care 13 masculine și 43 feminine, cu un total de 179 de preoți și frați și 424 de surori cu voturi temporare ori perpetue în cele 102 case ale lor.

Pr. Claudiu Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat