Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Anul Vieții Consacrate - mărturie

Mi-a luat timp să răspund

Experiența mea vocațională nu se aseamănă cu promptitudinea răspunsului lui Matei. Chemările au fost multiple, dar urechile și mai ales inima mea erau închise și căutau alte drumuri.

Atmosfera religioasă din familia mea a fost foarte rece. Tatăl a fost un agnostic, iar mama a fost credincioasă, dar nu practicantă. Singura influență religioasă asupra mea a avut-o sora tatălui meu. Îmi povestea diferite istorioare despre sfinți și îmi vorbea despre bunătatea lui Dumnezeu. Mi-au plăcut poveștile despre sfântul Francisc din Assisi și visam să fiu un călugăr franciscan și să duc o viață de reculegere și tăcere într-o mănăstire.

Nu a trecut mult timp să-mi descopăr o nouă vocație, aceea de actor. Aveam 16 ani și fizicul meu chipeș m-a condus să interpretez roluri de tânăr galant. Mi s-a cerut chiar să fac o probă într-o companie profesionistă de teatru de la Madrid. Tatălui meu i-a plăcut ideea, dar respingerea categorică din partea mamei mele m-a obligat să renunț.

La vârsta de 14 ani am început să lucrez într-o fabrică de textile. Munca grea m-a făcut mai robust. La 16 ani am urmat studiile în școlile franceze de la Barcelona. La 25 de ani încă mai lucram în aceeași fabrică, dar o serie de circumstanțe au condus să fiu numit director adjunct și apoi director după un an. În momentele de criză din industria textilă am reușit să deschid noi piețe în diferite țări din Europa și din Statele Unite. Aceste eforturi au salvat compania și am fost promovat ca director general și mai târziu manager cu puteri depline.

La vârsta de 32 de ani eram la apogeul carierei mele. Pentru a-mi distrage atenția de la presiunea responsabilităților mele am început să antrenez o echipă de fotbal și, datorită relațiilor pe care le aveam, am ajuns la FC Barcelona, unde am fost rugat să antrenez o filială care s-a dovedit a fi echipa "La Salle Congres" (centru educativ al Congregației Frații Școlilor Creștine). Acolo i-am întâlnit pe frați și împreună cu ei am combinat antrenamentele de fotbal cu activitățile de formare a tinerilor. Am condus, inclusiv, un grup de teatru.

Acolo am descoperit marea mea vocație: voit să fiu un frate al școlilor creștine. Dar aceasta însemna să renunț la multe privilegii sociale și economice, eu care trăisem departe de Dumnezeu și de Biserică. Am decis să-mi iau ceva timp de gândire. Am demisionat din funcția de răspundere și am plecat în Franța. Acolo am primit oferta unei mari companii multinaționale franceze să ocup o funcție de conducere.

La 27 aprilie 1974 - aveam 34 de ani - eram la Nancy. Era într-o sâmbătă după-amiază și ieșisem să fac un pic de sport. Când mă întorceam acasă am trecut prin fața bisericii "Sfântul Francisc de Vandeouvre" în momentul în care enoriașii intrau pentru Liturghie și, urmând un impuls interior, am intrat și eu. Îmi amintesc doar că la momentul prefacerii am îngenuncheat tremurând și plângând și am promis să-mi dedic și eu viața pentru a-l urma pe Isus Cristos.

M-am întors la hotel și acolo am găsit o scrisoare de la unul dintre tinerii din grupul "La Salle", în care îmi spunea: "Întoarce-te la noi, avem nevoie de tine, ai multe de făcut aici. Când te vei întoarce, dacă te întorci, voi lăsa cărțile jos pentru a te îmbrățișa". A fost picătura care a umplut paharul. M-am întors la Barcelona pentru a cere să fiu acceptat ca frate. Când am început noviciatul, m-am simțit ușurat și fericit. Lăsasem toate, găsisem totul.

Au trecut 41 de ani de la întâlnirea mea cu Dumnezeu în biserica din Nancy și vocația pe care am intuit-o, condus de Dumnezeu și sprijinit de frați și tineri, continuă să rămână motivul vieții mele.

Fr. Cesc Ferré, FSC



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat