Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Tăcerea consacrării

Chemarea lui Dumnezeu, șoaptele Duhului Sfânt se primesc în tăcere, se aprofundează în reculegere, iar la momentul decisiv se declară în deplină cunoștință de cauză. Este bine cunoscută chemarea copilului Samuel care în nedumerirea sa, sfătuit de preotul Eli, răspunde glasului care îl chema: "Vorbește, Doamne, slujitorul tău ascultă!" (1Sam 3,10).

Dumnezeu "se oprește" asupra unora dintre copiii săi, oameni, cărora vrea să le încredințeze o misiune, să-i înzestreze și să-i consacre în acest scop. Istoria creștină a mântuirii ne relatează amănuntele chemării și consacrării smeritei fecioare din Nazaret, Maria, pe care a voit-o ca mamă a Cuvântului veșnic, Isus Cristos. Acceptarea exprimată de Fecioara Preacurată prin cuvintele: "Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău!" (Lc 1,38), a devenit exemplu pentru toate persoanele consacrate. La un dar atât de mare se răspunde așa cum a făcut Maria, prin cântarea ei: "Sufletul meu îl preamărește pe Domnul!" (Lc 1,46). Cu câtă credință, iubire și discreție a trăit Maria consacrarea ei! Întreaga ei viață a fost o reculegere contemplativă a iubirii dumnezeiești.

Gândindu-ne la "dreptul Iosif" din neamul lui David, pe care Dumnezeu l-a voit ca soț feciorelnic al Mariei și tată purtător de grijă al Fiului lui Dumnezeu, admirăm și venerăm spiritul de credință totală în acceptarea celor spuse de îngerul Domnului cu privire la fecioria și binecuvântarea ei de a fi mama Cuvântului întrupat, prin puterea Duhului Sfânt. Din acest moment, viața lui Iosif este consacrată slujirii tăcute, devotate lui Dumnezeu în persoana lui Isus, în primele evenimente ale vieții acestuia, și în cadrul vieții modeste de la Nazaret. Viața tăcută de aici ne învață, cum remarcă fericitul papă Paul al VI-lea: "Să fim fermi în gândurile bune, înclinați spre viața interioară, pregătiți să auzim inspirațiile secrete ale lui Dumnezeu și dispuși mereu la rugăciunea pe care numai Dumnezeu o vede în ascuns".

Aici, în Sfânta Familie de la Nazaret, îi vedem pe Iosif tâmplarul și pe adolescentul ucenic Isus care sunt exemple de disciplină și demnitate a muncii. O, dacă am privi deseori cu atenție la ei!

Doamne, consacră-ne pe toți în sfințenia ta!

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat