Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Ne-au mai scris de sărbători: Maria Elisabeta Niculescu (Constanța); Elena Dascălu (Iași); Elena Lungu (Vulcan); Congregația Inimii Neprihănite (Odorheiu-Secuiesc); Institutul Teologic Franciscan (Roman); Acțiunea Catolică (Iași); fam. Rozalia și Marin Șpam (Baia Mare); Vă mulțumim pentru urările frumoase pe care le-ați făcut Editurii "Presa Bună" și colectivului de redacție.

- Pr. Anton Bișoc (Voievodeasa). "Am auzit despre Acțiunea Catolică. Știu că are o origine veche de la Pius al X-lea, dar devine actuală în zilele noastre. Ce este? Ce rol are? Eu nu cunosc prea multe și nu pot scrie despre acest lucru. Poate se găsește vreun binevoitor care este în temă să scrie în revistă vreun articol în acest sens. Tare m-aș bucura de acest lucru.

Despre Acțiunea Catolică s-a scris în această revistă și probabil se va mai scrie. Cu siguranță, pr. Felix Roca, asistent spiritual al acestei asociații, va citi dorința dv. și se va grăbi s-o împlinească. S-au publicat și cărți care explică istoria și rolul Acțiunii Catolice, printre care "Statut. Regulament. Vademecum" (Editura "Presa Bună", 2000).

- Angelica Dragoslav (e-mail). "Am apelat la dv. cu o mare rugăminte: la 12 aprilie este Duminica Divinei Îndurări (după câte am remarcat în calendar), însă căutările mele legate de această sărbătoare nu m-au condus la un rezultat concret. De aceea, v-aș ruga să îmi oferiți un punct de sprijin în această direcție: în ce anume constă sărbătoarea, de ce vorbim de Divina Îndurare, ce semnificație are ea pentru romano-catolici, ce se face în Duminica Divinei Îndurări? Orice informație aveți în ceea ce privește ziua de 12 aprilie mi-ar fi de un real folos. Vă mulțumesc din suflet".

Duminica Albă sau Duminica Tomei în Biserica Romano-Catolică mai este numită și Duminica Divinei Îndurări. Este o sărbătoare stabilită de papa Ioan Paul al II-lea în anul 2000. În acel an, la 30 aprilie, prima duminică de după Paști, a canonizat-o pe sr. Maria Faustina Kowalska (1905-1938), apostol al Îndurării Divine. A fost prima sfântă declarată în jubileul anului 2000. Fusese beatificată în anul 1993. Această călugăriță, așa cum a spus papa în omilia de la beatificare, "a fost aleasă de Cristos pentru a aminti oamenilor misterul divin al îndurării". De Faustina Kowalska este legată și imaginea lui Isus îndurător pictată după dorința ei. Imaginea îl reprezintă pe Cristos înviat, cu semnele patimii și morții sale pe cruce, cu rănile cuielor vizibile pe picioare și pe mâini. Din coasta deschisă ies două fascicule de raze, unul de culoarea sângelui, celălalt de culoarea apei. Ele arată bogăția de har care vine din izvorul îndurării divine care este inima lui Isus. Pe imagine găsim scrise cuvintele: "Isuse, eu mă încred în tine". Mai multe amănunte, începând cu luna ianuarie, găsiți la pagina 10 a acestei publicații.

- Radu Axioti (e-mail). "Sunt ghidul grupului din Ticino, condus de don Giorgio Pastiu, care în octombrie (2014) a vizitat România. Vă transmit datele pe care le am în legătură cu strămoașa mea, considerată ctitor al bisericii catolice din Comănești, în speranța descoperirii în arhive a unor noi informații inclusiv de natură genealogică. Este vorba despre Carlotta (apare și Carolina) Benvenuti, o italiancă venită în principatul Moldovei înainte de unire. În familie se știa că era rudă cu nunțiul papal la Iași din vremea aceea (posibil unchiul ei). Mă gândesc că numele nunțiului papal la Iași în anii '30-'40 ai secolului al XIX-lea nu e dificil de aflat. Ea era născută în 1808 și a murit în Moldova, în 1886, fiind înmormântată în biserica din Comănești. Ea s-a măritat cu un austriac emigrat în Moldova, baronul Carol (Scarlat) Keminger de Lippa și devenit spătar de Moldova în anii '50 ai secolului al XIX-lea. Acesta a fost primul geometru al principatului și, de asemenea, epitrop al moșiei Ghica-Comănești, după moartea agăi Nicu Ghica-Comănești, al cărui prieten fusese. Carlotta Benvenuti a restaurat/reclădit biserica catolică din Comănești pe la 1872 și a fost înmormântată în interiorul acesteia. Din nefericire biserica s-a ruinat, a fost dărâmată și, mergând la Comănești în urmă cu vreo 10 ani, am văzut un mic monument care indică locul unde se află altarul vechii biserici. S-a construit o altă biserică în anii '20 ai secolului al XX-lea și aceasta refăcută de mai multe ori, mai ales după cutremurul din 1940, iar parohul actual nu a știut să ne dea informații în legătură cu Carlotta Benvenuti sau cu mormântul acesteia în cazul în care a fost mutat. Carlotta Benvenuti este străbunica bunicului meu. Vă mulțumesc anticipat și vă doresc un An nou cu multe bucurii și realizări".

Am redat mesajul dv. pentru că viața rudei dv. este legată de istoria catolicilor din Comănești și în speranța că poate cineva va ști să vă ofere și alte amănunte în afara celor de mai jos. Fără îndoială, date pot fi găsite în Registrele de Botez și de înmormântare din vremea aceea. Deocamdată vă putem spune că în secolul al XIX-lea nu era nunțiu, cu atât mai puțin la Iași. Nunțiu a început să fie în România după 1920 și stătea la București, iar în lista lor nu apare niciunul cu numele Benvenuti. Din păcate, nici în lista preoților de la Iași din secolul al XIX-lea nu este nimeni cu numele Benvenuti. Din Arhiva Episcopiei de Iași rezultă că localitatea Comănești a aparținut multă vreme de Pustiana (până în 1853), Dărmănești (din 1853) și Moinești (din 1955). De-abia în 1989-1990 a devenit Parohie. Biserica veche avea hramul Rafael, arhanghelul, așa apare în două prospecte din 1859 și 1874, când aparținea de Dărmănești. Biserica a fost construită în 1840 vis-a-vis de cea actuală, în incinta vechiului cimitir. Această bisericuță din bârne în anul 1872 a fost restaurată de Carolina Heminger de Lipa. Biserica probabil a fost dărâmată după 1924 când a început construirea bisericii actuale. Prin urmare, date cu privire la nașterea rudei dv., dacă s-a născut la Comănești, veți găsi în Registrul Botezaților de la Pustiana (1808), iar cu privire la înmormântare, în Registrul morților de la Dărmănești (1886). Registrul de stare civilă al Botezaților 1/1808-1839 de la Pustiana se află în Arhiva Statului de la Bacău confiscat de comuniști. El poate fi consultat în sala Arhivei. Registrul morților de la Dărmănești pentru 1886 este posibil să se afle în Parohia Dărmănești, deoarece la Arhiva Statului din Bacău se află cel din 1853-1874.

- Silvia (e-mail). "Așa cum ați răspuns la un mesaj al unui credincios, simbria este o taxă stabilită la nivel de dieceză în valoare de 120 lei. De ce în orașul Iași, la Biserica "Sfântul Anton" este de 120 lei, iar la Biserica "Sfânta Tereza" este mult mai mare, 170 lei? De asemenea, în localitatea Prăjești, jud. Bacău, s-a perceput o taxă diferită de cea specificată la nivel de dieceză. E normal să fie astfel de diferențe, mai ales în aceeași localitate?"

La o problemă asemănătoare celei puse de dv. s-a răspuns în februarie 2011. Printre altele, acolo era notat că ceea ce diferă de la o comunitate la alta sunt taxele pe care le fixează comitetul bisericesc sau adunarea credincioșilor pentru a avea un clopotar, pentru a întreține un dascăl (acolo unde el nu este angajat), pentru îngrijirea bisericii și a cimitirului, pentru încălzirea bisericii, pentru construcții și reparații care se fac în parohia respectivă etc. Am verificat dacă ceea ce spuneți dv. se adeverește cu privire la Parohia "Sfânta Tereza". Am vorbit cu părintele paroh care ne-a spus că a anunțat contribuția în Duminica Familiilor și este pusă și pe site-ul parohiei: www.sfterezaiasi.ro, cu explicațiile necesare. Este cu totul altfel decât spuneți dv.

Așa stând lucrurile, la Prăjești nu am mai verificat.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat