Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

- Vasile C. (Săbăoani). 1) "Am o suprafață de 8.000 mp în localitatea Mircești, jud. Iași. La retrocedare, am primit cu 30% mai puțin, respectiv 2.400 mp. Am fost la comisia locală și mi-au spus că diferența reprezintă comision. Aș dori să știu dacă este legal".

Nici legea 18/1991 și nici legile ulterioare care au modificat sau completat legea fondului funciar nu prevăd vreun comision la reconstituirea dreptului de proprietate, ci doar reducerea suprafețelor cu o anumită cotă, doar în situația în care suprafața atribuită este mai mare de 1 ha. Astfel, potrivit art. 14 al. 3 din legea 18/1991, "în cazul în care între suprafața de teren a cooperativei agricole de producție, rezultată prin însumarea suprafețelor de teren aduse de cooperatori sau preluate în orice mod de cooperativă și suprafața de teren actuală au intervenit modificări atât în ceea ce privește suprafața totală, cât și pe categorii de folosință, stabilirea proprietății cooperatorilor sau a moștenitorilor acestora se face prin reducerea unei cote proporționale rezultate din scăderea suprafețelor legal folosite în alte scopuri din suprafața totală inițială și proporțional cu categoriile de folosință agricolă existente. Nu vor fi afectați deținătorii de suprafețe care au proprietăți mai mici de 1 ha". Conform dispozițiilor legale menționate mai sus, în ceea ce privește suprafața de teren pentru care s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate, având în vedere împrejurarea că aceasta era mai mică de 1 ha, nu trebuia să vi se aplice nici o reducere. Împotriva hotărârii de validare a comisiei județene prin care vi s-a recunoscut dreptul de proprietate pentru o suprafață mai mică decât cea reală, aveați dreptul de contestație în termen de 30 de zile de la momentul comunicării actului de validare.

2) "Am o suprafață de teren de 800 mp în devălmășie (pajiște comunală), deși nu am animale în gospodărie. Pentru suprafața deținută plătesc impozit, deși nu beneficiez de nimic. Pot să îngrădesc această suprafață de teren?"

Suprafața de teren aflată în devălmășie, având categoria de folosință pășune nu poate fi îngrădită, chiar dacă plătiți impozit pentru ea. Aveți doar posibilitatea de a încheia contracte de arendă sau puteți vinde această suprafață de teren unor persoane care dețin în gospodărie animale.

- U. Miron (Iași). "În luna decembrie 2014, am promovat la Judecătoria Iași o acțiune de majorare de pensie, iar printr-o adresă, instanța de judecată mi-a solicitat să depun mai multe înscrisuri în dublu exemplar, conforme cu originalul. Întrucât am considerat că aceste înscrisuri nu sunt necesare la soluționarea cauzei, nu am depus înscrisurile indicate, iar cererea mea a fost anulată pentru neîndeplinirea obligațiilor impuse de instanță. Pot să mai depun o dată cererea de chemare în judecată?"

Împotriva încheierii de ședință prin care s-a dispus anularea cererii de chemare în judecată pentru neîndeplinirea obligațiilor impuse de instanță, aveți posibilitatea de a face cerere de reexaminare în termen de 15 zile de la data comunicării încheierii. Potrivit art. 200, "cererea de reexaminare se soluționează prin încheiere definitivă dată în camera de consiliu, cu citarea reclamantului de către un alt complet al instanței respective, desemnat prin repartizare aleatorie, care va putea reveni asupra măsurii anulării dacă aceasta a fost dispusă eronat sau dacă neregularitățile au fost înlăturate în termen", iar în caz de admitere, cauza se retrimite completului inițial investit. În cazul în care nu mai sunteți în termenul de 15 zile pentru a formula cerere de reexaminare împotriva încheierii de anulare, aveți posibilitatea de a formula o nouă cerere de judecată, întrucât nu există autoritate de lucru judecat, nefiind dată o soluție pe fondul cauzei.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat