Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Am mers cu mult curaj înainte

Părintele Ioan Blaj, misionar al Diecezei de Iași în Ecuador, venit pentru un timp acasă, în lunile ianuarie-februarie, a avut bunăvoința să răspundă la câteva întrebări.

- Cum ați ajuns să fiți misionar în Ecuador?

În luna noiembrie 2009, pr. Bartolomeu Blaj, un bun prieten încă din copilărie fiind amândoi din Barticești, a venit în România și și-a manifestat dorința ca un preot să-l însoțească acolo. Îmi spunea că ar fi frumos să fim ca apostolii, doi câte doi, și că s-ar bucura să aibă cu cine împărți și împărtăși munca misionară, precum și încercările și provocările prin care trece. Am hotărât atunci că pot face ceva mai mult pentru Dumnezeu și pentru aproapele, așa că am comunicat PS Gherghel intențiile mele. Am plecat spre Ecuador în august 2010.

- Care au fost problemele cu care v-ați confruntat la început în misiunea din Ecuador?

Mai întâi faptul că nu cunoșteam limba: imposibilitatea de a te exprima, de a înțelege și de a intra în contact cu oamenii. A doua a fost căldura și umiditatea din aer: temperatura și umiditatea ridicată îngreunează munca misionară. O a treia problemă a fost diferența de cultură: a trebuit să trec de la un mod de gândire puțin mai rece impus de regimul comunist, la o cultură foarte deschisă, comunicativă, în care stau mai mult de vorbă, fără a se grăbi. În Ecuador, oamenii sunt mult mai deschiși pentru a primi cuvântul lui Dumnezeu, primesc preotul cu multă căldură. Dacă în Republica Moldova (acolo unde am activat înainte de a pleca în Ecuador), comunismul i-a îndepărtat pe oameni de Dumnezeu și de contactul interpersonal, în Ecuador oamenii sunt mai predispuși să relaționeze, să dialogheze.

- Pe ce se pune accentul în Ecuador pentru o vestire mai bună a cuvântului lui Dumnezeu?

Ca misionar, în Ecuador e important să-i cauți pe oameni: este misiunea din casă în casă, lucru la care sunt implicați și seminariștii trimiși din Dieceza de Iași. E important să-i întâmpini în problemele lor, acasă la ei, în comunitățile lor - o sută la număr, fără a-i aștepta, la început, să vină ei la tine. Al doilea lucru este construirea de semne vizibile ale prezenței lui Dumnezeu în mijlocul lor, de aceea am pus mult accentul pe construirea de capele și biserici. Biserica este semnul unității și al identității catolice care îi ajută să nu se piardă. O altă modalitate este parcursul catehetic care este susținut de cateheți și care durează doi ani.

- Au fost momente în care v-ați temut pentru viața Sfinției voastre?

Am mers tot timpul cu mult curaj înainte. Dacă mor nu este nici o problemă. Chiar dacă au mai fost momente tensionate cu unii dintre protestanți, nu mi-a fost niciodată teamă. Între timp, lucrurile s-au schimbat și dacă au văzut că îmi împlinesc bine misiunea ca preot, că vorbesc cu ei, au început să mă respecte. Ei, care nu spun nimănui preot, părinte, față de mine folosesc acest cuvânt și acesta este un motiv de bucurie.

- Care sunt bucuriile și realizările care v-au dat puterea și curajul de a merge mai departe?

Faptul de a fi primit cu multă căldură de oamenii de acolo. După ce participă la Liturghie, îi oferă misionarului de mâncare, stau de vorbă cu el, își spun necazurile și bucuriile, împărtășesc temerile și speranțele lor fără a se grăbi acasă. O altă bucurie este construirea de capele, care a dat impuls oamenilor să trăiască mai intens și autentic credința, pentru că o capelă vorbește oamenilor de prezența lui Dumnezeu în mijlocul lor.

- Ce ați transmite credincioșilor din Dieceza de Iași?

Să ne susțineți cum ne-ați susținut și până acum, atât spiritual, prin rugăciune, cât și material prin cele necesare pentru munca noastră pe mai departe. Rugați-vă pentru noi și noi ne rugăm mult pentru voi!

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat