Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Papa Francisc și tinerii

Voi aveți o parte importantă în sărbătoarea credinței!

Dragi tineri, cu acest număr începem o serie de articole în care vom privi mai îndeaproape la modul în care papa Francisc se raportează la tineri, și vom aprofunda cuvintele sale adresate acestora. Dincolo de faptul că papa Francisc are un spirit tânăr, este foarte atent la tineri și de aceea periodic li se adresează pentru a alimenta și susține entuziasmul lor.

La puține zile după alegerea sa (13 martie 2013), papa Francisc a celebrat Duminica Floriilor și prima Zi Mondială a Tineretului ca papă (24 martie 2013). La predica de la sfânta Liturghie, Sfântul Părinte s-a adresat astfel tinerilor: "Voi aveți o parte importantă în sărbătoarea credinței! Voi ne aduceți bucuria credinței și ne spuneți că trebuie să trăim credința cu o inimă tânără, mereu: o inimă tânără, chiar la 70, 80 de ani! Inimă tânără! Cu Cristos, inima nu îmbătrânește niciodată!" Deja de la începutul pontificatului, papa le-a transmis tinerilor (de fapt, lumii întregi) că sunt o categorie importantă, nu doar ca număr, ci, efectiv, prin contribuția pe care o pot avea. În ciuda multor atitudini pesimiste în ceea ce privește credința tinerilor, papa transmite un mesaj foarte clar: "Aveți o parte importantă în sărbătoarea credinței!" Ulterior, în multe alte situații, va exprima aceeași convingere și îi va îndemna pe tineri să prețuiască valoarea credinței lor. Din mesajul transmis reiese și o caracteristică a credinței tinerilor: bucuria! Ei se remarcă prin entuziasmul, prospețimea și seninătatea cu care își trăiesc prietenia cu Cristos. În felul acesta devin o mărturie pentru toți ceilalți creștini, deoarece oricine este înrădăcinat în Cristos rămâne tânăr, indiferent de vârstă. Cuvintele papei nu sunt gratuite, nu sunt exprimate din complezență, ci sunt expresie a convingerii sale. De fapt, în el însuși vedem că aceste cuvinte sunt adevărate: este plin de energie, de entuziasm și de bucurie.

Spre sfârșitul aceleiași predici, papa a încredințat un fel de mandat tinerilor din lumea întreagă: "Tinerii trebuie să spună lumii: este bine a-l urma pe Isus; este bine a merge cu Isus; este bun mesajul lui Isus; este bine a ieși din noi înșine, la periferiile lumii și ale existenței pentru a-l duce pe Isus!" Este o misiune grea într-o lume în care credința este pusă din ce în ce mai mult la zid, crește intensitatea persecuțiilor creștinilor, sunt promovate idei și comportamente care distrug, în primul rând, viața tinerilor. Aceștia au misiunea de a afirma, cu propriile alegeri, că Isus nu răpește nimic, ci dăruiește totul, că valorile pe care el le-a trăit și pe care le propune ucenicilor săi sunt salvarea omului, că o viață care nu se bazează doar pe propriul interes, ci pe dăruirea față de aproapele aduce mulțumirea, împăcarea, fericirea. Este o logică total diferită de aceea pe care tinerii trebuie să o înfrunte în fiecare zi, dar care umple viața lor cu ceea ce este consistent și adevărat și nu cu amăgiri.

Iată și câteva "exerciții" de credință care se pot naște din îndemnurile papei: Trăiește-ți credința cu entuziasm, fermitate și bucurie! Vorbește cu ceilalți despre credință; atâtea persoane au nevoie să se "agațe" de ceva stabil și caută cu disperare un sens! Arată, prin felul tău de a fi, că un prieten al lui Cristos nu este un "extraterestru", ci o persoană cu picioarele pe pământ și inima la Dumnezeu! Fă cât mai des exercițiul de a nu te pune pe tine pe primul loc, ci binele aproapelui! Repetă-ți cât mai des: eu am o parte importantă în sărbătoarea credinței!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat