Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre. Pr. Iosif Petrișor

Născut la 17 martie 1914 la Tămășeni, a urmat cursurile Seminarului și Academiei Teologice "Sfântul Iosif" din Iași, fiind hirotonit preot, la Iași, la 24 iunie 1939.

A activat în parohiile: Iugani, Gherăești, Ciugheș, Cotnari și Răchiteni, trecând la cele veșnice la 27 februarie 1963.

A făcut parte din grupul teologilor ieșeni care au colaborat în paginile revistei diecezane "Lumina creștinului", având însă o contribuție minoră - doar șase colaborări în perioada anilor 1937-1940.

A debutat în numărul din decembrie 1937 al revistei, cu poezia "De atâtea mii de ani", care se dorea a fi un imn adus credinței creștine. În februarie 1938 a publicat poezia intitulată "La prima arătare", prilejuită de aniversarul aparițiilor sfintei Fecioare la Lourdes.

În primul număr al revistei din anul 1939 a publicat articolul cu titlul "Știința în slujba ateismului", în cuprinsul căruia combate comunismul ateu care neagă creștinismul, invocând așa-zisele experiențe chimice, științifice!

În numărul dublu al revistei din lunile iulie-august 1939, părintele a publicat articolul "Sfânta împărtășanie în închisoare", tema acestuia fiind dezvăluirea urii bolșevice care a însângerat Spania în anii războiului civil (1936-1939).

Autorul a adus totodată un omagiu miilor de martiri ai creștinismului, deoarece și-au aflat "trăirea lor eroică în pâinea euharistică pe care sufletele devotate se grăbeau să o aducă" prizonierilor politici.

În sfârșit, în numărul dublu al revistei din lunile iulie-august 1940, a publicat, în traducere, articolele intitulate "Cu toate că era amenințat cu moartea, un bătrân chinez își mărturisește credința", respectiv "O interesantă călătorie de explorare a unui capucin italian în Abisinia".

La 27 aprilie 1948, părintele a fost numit de către episcopul Anton Durcovici în funcția de paroh de Cotnari, iar la 17 octombrie 1948 a ținut la biserica filială din Bălțați o predică cu tema "Despre existența lui Dumnezeu". La scurt timp va intra în vizorul Securității, după ce o persoană l-a reclamat, acuzându-l de faptul că, în cadrul predicii, ar fi făcut speculații privind bomba atomică.

În urma ordinului transmis de șeful Securității din Iași, N.V. Pandelea, părintele Iosif Petrișor a fost arestat la 4 februarie 1949, de către o echipă operativă venită special de la Iași.

La aflarea veștii arestării parohului lor, credincioșii din Cotnari s-au mobilizat încercând să împiedice plecarea din localitate a dubei Securității. Pentru calmarea spiritelor, securiștii l-au determinat pe paroh să iasă în fața casei parohiale, pentru a-i îndemna pe credincioși să renunțe la protestul lor.

Transportat la Iași, părintele a fost anchetat de torționarul Lică Caufman, iar la 8 martie același an, șefii Securității din Iași îl trimiteau pe parohul de Cotnari în fața justiției comuniste, în baza unui dosar penal bazat pe declarații mincinoase aparținând unor denunțători.

Tribunalul Militar Iași l-a condamnat la un an de închisoare corecțională, pentru delictele de "instigare publică" și "lansarea de zvonuri alarmiste".

Va fi dus la închisoarea comunistă de exterminare de la Aiud, fiind pus în libertate la 8 martie 1950. După eliberare a mărturisit unor persoane apropiate faptul că la Aiud fusese supus unui regim de "cazne și torturi", inclusiv la "scaunul electric".

În următorii ani va fi urmărit constant de Securitate, prin dosar informativ, cu toate că a fost determinat să adere la pseudoorganizația "Acțiunea Catolică", acceptând, în cele din urmă, în condiții neclare astăzi, compromisul cu prigonitorii săi!

Revolta credincioșilor catolici de la Cotnari din 4 februarie 1949 a fost organizată și condusă de sătenii anticomuniști Anton Pitirici, Andrei Pitirici, Andrei Stoica, Alexandru Stoian, Martin Pleșca, Gheorghe Tucă și alții.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat