Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Noi cardinali

Papa Francisc a anunțat duminică, 4 ianuarie, la finalul rugăciunii Angelus din Piața "Sfântul Petru", că la 14 februarie va numi 15 noi cardinali. Conform listei, aceștia provin din 14 națiuni de pe fiecare continent, papa dorind astfel să arate legătura indisolubilă dintre Biserica Romei și Bisericile particulare prezente în lume. În plus, vor fi uniți Colegiului Cardinalilor cinci arhiepiscopi și episcopi emeriți.

Dacă anul trecut ne uimeam văzând un cardinal care vine din Haiti, anul acesta pare incredibil să vedem apărând în lista viitorului Consistoriu dieceze precum Tonga, Hanoi, Cabo Verde, Morelia.

Noii cardinali au vârste cuprinse între 54 și 95 de ani. Primul care a fost anunțat de Sfântul Părinte este Mons. Dominique Mamberti, prefect al Tribunalului Suprem al Signaturii Apostolice, care ocupă această funcție din 8 noiembrie 2014 și este originar din Maroc. Tot din Africa este și Mons. Berhaneyesus Demerew Souraphiel (Etiopia).

Din Asia au fost aleși cardinali: Mons. Pierre Nguyen van Nhon (Vietnam), Mons. Francis Xavier Kriengsak Kovithavanij (Tailanda) și Mons. Charles Maung Bo, SDB (Myanmar).

Oceania are și ea doi cardinali, și anume, Mons. Soane Patita Paini Mafi (Tonga) - cel mai tânăr cardinal din curie - și Mons. John Atcherley Dew (Noua Zeelandă).

Din America Centrală și de Sud anul acesta au fost aleși Mons. Alberto Suarez Inda (Mexic), Mons. Daniel Fernando Sturla Berhouet, SDB (Uruguai) și Mons. José Luis Lacunza Maestrojuán, O.A.R. (Panamá).

Mons. Manuel José Macario do Nascimento Clemente (Portugalia), Mons. Edoardo Menichelli (Italia), Mons. Francesco Montenegro (Italia) și Mons. Ricardo Blázquez Pérez, (Spania) sunt viitorii cardinali din Europa.

Printre cei cinci episcopi emeriți numiți pentru slujirea lor "de caritate" în Curie, în serviciul diplomatic sau în diecezele locale sunt: arhiepiscopul Jesus Pimiento Rodriguez, emerit de Manizales, Columbia, care la 18 februarie va împlini vârsta de 96 de ani, fiind astfel cel mai în vârstă din Curie; Mons. Luigi de Magistris, propenitențiar major emerit; Mons. Luis Hector Villalba, emerit de Tucuman (Buenos Aires) și fost vicepreședinte al Conferinței Episcopilor din Argentina chiar când era condusă de cardinalul de atunci Bergoglio; Mons. Karl-Josef Rauber, fost nunțiu în Uganda, Elveția și Lichtenstein. Printre cei cinci se află și africanul Julio Duarte Langa, episcop emerit de Xai Xai, în Mozambic, dieceză pe care a condus-o timp de 28 de ani, devenind emerit la 24 iunie 2004.

Pr. Claudiu Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat